Så här gick det för Ljungby kommun år 2023

Trots ett år med hög inflation och höga pensionskostnader lyckades Ljungby kommun få ett balanskravsresultat på +45 mkr. Resultatet, som även innehåller värdeökningar för kapitalförvaltningen och reavinster för anläggningstillgångar låg på +73 mkr.

Resultaten kan jämföras med budgeterat resultat som låg på +15 mkr.

-Trots ett tufft år med inflation och höga räntor så har Ljungby kommun levererat ett fantastiskt resultat både vad gäller kvalitet och ekonomi, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande.

-Att vi har ett gott resultat år 2023 gynnar organisationens ekonomi även för år 2024 eftersom vi börjar året med ett positivt resultat, säger Lars-Ove Johansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

-Jag vill lyfta fram medarbetarna i organisationen som gör ett fint arbete som leder till den goda kvalitet vi håller. Årets medarbetarenkät visar även att medarbetare trivs och att vi har en välmående organisation med gott och tillitsfullt ledarskap. Som vice ordförande i personalutskottet är jag givetvis otroligt stolt över medarbetarenkäten som visar att personalen trivs och mår bra på jobbet. Personalen är vår viktigaste resurs och då får vi också hållbar ekonomi och bra kvalitet. Vi ser också att det tillitsbaserade ledarskapet nått ut i verksamheten då 96% upplever att chefen har tillit till sina medarbetare, säger Anne Karlsson, oppositionsråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande. 

Större intäkter och statsbidrag samt god kapitalförvaltning

Större positiva avvikelser var skatteintäkter och generella statsbidrag som var hela 49 mkr högre än förväntat. Finansiella intäkter låg på 78 mkr vilket var 54 mkr högre än budget. Anledningen är framför allt reavinster och värdeökning för kommunens kapitalförvaltning som har bidragit till gott resultat.

Underskott för pensionskostnader och i nämndernas drift

Större negativa avvikelse var framför allt pensionskostnader som ökat. Kostnaden ökade från 126 mkr 2022 till 205 mkr 2023. Avvikelsen mot budget blev 28 mkr.

Nämnderna visade underskott på totalt 19 mkr, vilket motsvarar en procent av budgeten. Kommunstyrelsen gick med överskott med 3 mkr, mycket beroende på att förvaltningen vakanshållit tjänster. Tekniska nämnden gav ett överskott med 4 mkr, bland annat beroende på elstöd. Miljö- och byggnämnden redovisade ett överskott med 1 mkr, framför allt överskott för bygglovsverksamhet. Kultur- och fritidsnämnden visade ett överskott med 0,2 mkr. Barn- och utbildningsnämnden gick med underskott med 14 mkr, mestadels inom grundskolan. Socialnämndens ekonomiska resultat blev ett underskott med 15 mkr, till stor del beroende på ökade kostnader för LSS-verksamheten.

Stora investeringar för framtiden

Investeringarna för året var 257 mkr vilket var högsta nivån någonsin. De största investeringarna var Hjortsbergskolan 7-9, optisk sorteringsanläggning samt reinvestering i fastigheter, gator och VA-ledningar.

Balanskravet uppnått och ingen nyupplåning under året

Ljungby kommun har fyra finansiella mål. Det viktigaste är att ha ett balanskravsresultat motsvarande 2 procent av skatteintäkter. Ljungby kommun uppnådde målet med marginal, 2,3 procent. Det andra målet var att inflationsskydda eget kapital. Det krävs då en avkastning på eget kapital på 4,4 procent men utfallet blev 3,9 procent och målet har därför inte uppnåtts. Det tredje målet är att investeringar ska självfinansieras till 100 procent; där blev utfallet 73 procent.

Ingen nyupplåning har gjorts under året utan investeringar har finansierats genom minskad likviditet. Det fjärde målet är att soliditeten för kommunkoncernen ska vara minst 33 procent. Målet förväntas nås och stäms av i årsredovisningen.

Kommentera