titelbild

Ljungberga, Ljungby

Ljungberga är beläget i centrala Ljungby. Det är nära till både mataffär, vårdcentral, folktandvården och lasarettet. Det är även nära till Sagomuseet och Gamla Torg.

Byggnaden är ett suterränghus i tre plan. På Ljungberga finns 33 lägenheter varav 8 är demensboende. Här finns också 23 korttidsplatser. Boendeytan varierar mellan 16 och 39 kvadratmeter. Alla lägenheter har egen toalett och dusch och vissa har även kylskåp och kokmöjligheter.

På varje våning finns det ett gemensamhetsutrymme och en stor balkong. På entréplanet finns en reception och kiosk där du kan köpa lite smått och gott. Byggnaden har en större samlingssal och det finns tillgång till fotvård efter beställning. Här finns också en mötesplas med olika aktiviteter och underhållning.

Korttidsplatser

På Ljungberga finns korttids- och växelplatser. En avdelning har korttids- och växelplatser för personer med demenssjukdomar.

Silviahemscertifierade inom demensvård

Personal på ljungberga har blivit utbildade i demensvård utifrån Silviahemmets vårdfilosofi, som baseras på det palliativa arbetssättet och har som mål att uppnå högsta möjliga livskvalitet för personer med demenssjukdom och deras anhöriga, oavsett sjukdomsgrad.

Certifieringen innebär att:

  • alla medarbetare har genomgått Silviahemmets grundutbildning i demenskunskap och fått verktyg att använda till god omvårdnad där personen är i centrum.
  • arbetsledare har genomgått utbildning i att leda teamarbetet.
  • några medarbetare har fått reflektionsledarutbildning för att hålla regelbundna reflektionsmöten med arbetskamraterna.

Målet med certifieringsprocessen är att i arbetet införliva ett helhetsperspektiv i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom och att stimulera till fortsatt och kontinuerlig kompetensutveckling samt regelbunden reflektion.

För att hålla arbetet vid liv görs årlig uppföljning och kompletterande utbildning till nya medarbetare sker löpande. Certifikatet förnyas var tredje år.

Mål och värdegrund

Vi arbetar utifrån socialförvaltningens värdegrund men har även ett eget verksamhetsmål, BRAGD. Med det menar vi att det är de små förändringarna som gör de stora skillnaderna i omsorgstagarens vardag.

  • B - Vi har ett bra bemötande
  • R - Vi visar respekt
  • A - Vi tar ansvar
  • G - Vi sprider glädje
  • D - Vi ser till att alla är delaktiga

Hör gärna av dig

Har du några frågor är du välkommen att kontakta sektionschefen för boendet.

Kontakt

Kommentera