titelbild

Färgsortering

I Ljungby kommun har vi fastighetsnära insamling med färgsortering. Det innebär att du som bor i villa eller har fritidshus kan sortera förpackningar och tidningar i olikfärgade påsar och slänga hemma i ditt sopkärl.

Hur funkar färgsortering? 

Med färgsortering sorterar du förpackningar och tidningar i olika påsar. Principen för sorteringen känner du till sedan tidigare:

  1. Sortera avfallet i de olika påsarna.
  2. När en påse är full, knyt en ordentlig dubbelknut.
  3. Släng alla påsar i ditt sopkärl.

Vad som ska läggas i vilken färgpåse står på påsarna, till exempel "plastförpackningar" i lila påse.

I färgsorteringsguiden ser du vad som ska sorteras i vilken påse

Är du osäker på någon förpackning kan du söka på sopor.nu, Sveriges avfallsportal.

Samma sopkärl och hämtningsintervall

Du behåller ditt nuvarande sopkärl och slänger alla påsar i det. Om du har ett standardabonnemang med 190 liters kärl och sophämtning var fjortonde dag finns möjlighet att beställa ett större kärl. Erfarenhet från andra kommuner som infört färgsortering visar att endast en liten del av sopkärlen har bytts ut. Så prova dig fram och avgör sedan vilket abonnemang som passar ditt hushåll bäst.

Är du osäker på vilka abonnemang som finns och vilket du har? 

Du kan själv logga in i självserviceportalen med BankId och se dina abonnemang. Där kan du även byta till ett annat alternativ.

Till e-tjänsten: Logga in i självservice

På denna sida hittar du information om abonnemang, avgifter och regler

Återvinningsstationerna finns kvar

Om sopkärlet inte räcker till kan du lämna förpackningar och tidningar på återvinningsstationerna precis som tidigare. Det går också bra att komma till återvinningscentralen Bredemad. 

Hur får jag nya påsar?

Du gör precis som med de gröna och röda påsarna - knyt en påse av den färg du behöver runt handtaget på din soptunna, så lämnar chauffören en ny rulle påsar vid nästa sophämtning. En blå påse runt handtaget betyder alltså att en rulle med blå påsar önskas.

En årsförbrukning av påsar för glas

Påsarna för färgat och ofärgat glas ser inte ut som de andra påsarna, eftersom de ska hålla för just glasförpackningar. Vid den första utdelningen av färgpåsar får du 24 påsar för glas (12 mörkt turkosa för färgat och 12 ljust turkosa för ofärgat glas). Det är en årsförbrukning för 2024. Även i fortsättningen kommer du att få glaspåsar en gång per år, i slutet av året. Om de inte räcker till är du välkommen att lämna glasförpackningarna på en återvinningsstation.  

Flerbostadshus behåller miljörum

De flesta flerbostadshusen har redan fastighetsnära insamling med sortering i miljörum eller likvärdigt. Så för dig som bor i lägenhet i ett hus med egen sortering blir det ingen förändring. Du fortsätter att sortera precis som vanligt.

Flerbostadshus som inte har fastighetsnära insamling idag är skyldiga att erbjuda det från och med 1 januari 2027. Det kan ske antingen genom sortering i flera olika kärl i miljörum eller likvärdigt, eller med färgsortering i olikfärgade påsar. Det är upp till fastighetsägaren (din hyresvärd eller bostadsrättsförening) hur sorteringslösningen ska ut och att informera dig som bor i huset om det.

Varför inför vi färgsortering?

Genom att införa färgsortering blir det enkelt för dig att sortera direkt hemma. När det är enkelt att sortera minskar också mängden förpackningar som hamnar i restavfallet. Det bidrar i sin tur med att mer kan återvinnas och att vi kan nå de nationella och globala miljömålen. Från och med 2027 är det dessutom ett lagkrav att alla kommuner ska tillhandahålla fastighetsnära insamling av avfall i villor och flerfamiljshus.

Hur ska jag få plats med färgsorteringen?

Har du gott om plats i köket är det smidigt att sortera där. Gör plats för det avfall du har mest av i köket och ha den övriga sorteringen någon annanstans. Troligen har du samma mängd förpackningar och tidningar/returpapper att sortera som innan. Använd färgpåsarna istället för de påsar eller behållare du sorterar förpackningarna i idag. Istället för att åka till återvinningsstationen med dem slänger du dem hemma.

high_1696255017_svartvit.jpg

Kontakt

Kommentera