titelbild

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, EE, vänder sig till dig som vill arbeta med att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. installationselektriker, industrielektriker eller automationstekniker. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan. Efter examen är du redo att påbörja din lärlingstid.

Det här lär du dig på programmet

Du lär dig om produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten. Du lär dig också om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur. Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

För dig som ska jobba inom branschen är det en fördel om du är företagsam, initiativrik, bra på att arbeta självständigt och tillsammans med andra, att du har ett matematiskt och logiskt tänkande samtidigt som du är händig.

Så här arbetar vi

Utbildningen är utformad i samarbete med lokala företag i branschen. Här utvecklar du din samarbetsförmåga och tränar dig i att bemöta kunder och ge god service. Du utvecklar också ditt ansvarstagande och lär dig utföra ditt jobb på ett professionellt sätt. Vi förbereder dig för att utföra uppdrag både på företag och i människors hemmiljö. Du kommer dessutom att lära dig om företagandets villkor, ekonomi, arbetssäkerhet, arbetsmiljöstandarder, nationella och internationella överenskommelser om teknologi och miljöpåverkan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Vi har nära kontakt med arbetslivet i Ljungby. Det gör att vi kan erbjuda dig goda APL- möjligheter. Du är ute på APL både i årskurs två och tre. Många av våra elever kommer tillbaka till sitt APL-företag för sommarjobb under gymnasietiden eller för en anställning efter examen.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Ung företagsamhet (UF)

Som UF-företagare med anknytning till EE finns inte lika stora möjligheter att starta ett UF-företag som för andra yrkesprogram, eftersom du inte har en allmän behörighet. Men med kreativitet och vilja kan du starta ett UF-företag på ett sätt som är lämpligt för just din utbildning. På så sätt lär du dig än mer om företagande i skarpt läge.

Så här är programmet uppbyggt

Vill du se de specifika kurserna och poängfördelningen över de tre utbildningsåren så finns programmets poängplan längre ner på sidan. 

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen

Datorteknik, elektromekanik, energiteknik och mekatronik.

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Läs strukturplan här.

Inriktning

  • Automation (EEAUT)Du får lära dig att arbeta med automatiska maskiner och plockrobotar som har avancerade styr- och reglersystem. Många av dessa finns i den moderna industrin  du   kan även arbeta inom flera andra områden. Samtidigt som du lär dig detta får du grunden för elbehörighet, så att du kan arbeta som elektriker inom industrin eller på andra ställen.

  • Elteknik (EEELT)Du får kunskaper för att arbeta som elinstallatör. En installationselektriker arbetar med elinstallationer i bostäder, kontor och industri. Du får också kunskap om larm, övervakning och fatighetsautomation. Efter praktik kan du få ECY:s (Elektrikernas Centrala Yrkesnämnd) certifikat för elektriker.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Framtiden

Elektriker kommer att ha en viktig uppgift i uppdraget att utveckla industrier, infrastrukturer och näringsliv. EE ger dig en gedigen grund till vidare studier inom vald inriktning och yrkesutgångar. Utveckingen inom el- och energibranschen spänner över ett stort område och tack vare det ser vi ett stort behov av tekniker inom elområdet.

Tänk på

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Inom det individuella valet och kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Dessa är ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Kontakt

Kommentera