titelbild

Sommarvikariat inom vård och omsorg

Välkommen att söka sommarvikariat hos oss inom vård och omsorg. Vi erbjuder ett intressant och omväxlande sommarjobb där du kommer att träffa människor som behöver ditt stöd och din hjälp. Jobb inom vård och omsorg handlar mycket om att underlätta vardagen för människor som inte klarar allt själva. Detta är yrken där någon uppskattar dig varje dag. Det gör också att du går hem från jobbet med känslan av att göra nytta. Du blir en viktig och betydelsefull person.

Genom att vikariera hos oss får du också många goda erfarenheter för ditt kommande arbetsliv.

Vi söker sommarvikarier inom hemtjänst, nattpatrull, ledsagning, på särskilt boende för äldre och på boenden för personer med funktionsnedsättningar, som personlig assistent, inom psykiatri samt i omsorgen om personer med funktionsnedsättningar.

Vi söker dig som:

  • är ung och behöver ett jobb över sommaren,
  • är mitt i livet och vill prova ett nytt yrke eller
  • är pensionär och känner att du har mer att ge på arbetsmarknaden.

Kvalifikationer

Du som söker ska vara intresserad av att arbeta med människor och ha ett gott bemötande. 

Din personliga lämplighet, din förmåga att mötas och kommunicera, skapa trygghet, ta ansvar och engagera dig är viktigt för oss. Du kommer att arbeta på egen hand och i team med arbetskollegor.

Alla är välkomna att söka, oavsett studiebakgrund eller tidigare arbetslivserfarenhet.

Vi behöver sommarvikarier under juni-augusti. Du har möjlighet att arbeta antingen hela perioden eller en del av sommaren.

Du måste ha fyllt 18 år för de flesta av dessa sommarvikariat. Vissa arbeten finns för dig som är 16 eller 17 år. 

Ansök direkt

All rekrytering sker via webbplatsen Offentliga jobb: 

Sommarvikariat inom vård och omsorg - Offentliga jobb

 

 

Om jobben och arbetsplatserna

Hemtjänst och nattpatrull

Många människor vill bo kvar hemma även om förmågan att klara allt på egen hand minskar. Då kan kommunen erbjuda hemtjänst. Som omsorgspersonal i hemtjänsten hjälper du omsorgstagarna i deras hem. Insatserna ges för att underlätta i den dagliga livsföringen och i många fall också för att det ska vara möjligt för den enskilde att bo kvar i sitt eget hem. Insatserna kan till exempel vara service, personlig omsorg, sociala aktiviteter och delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter från sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut. 

Inom hemtjänsten arbetar man mycket självständigt, men det krävs också en förmåga att kunna arbeta tillsammans med sina kolleger i teamet. Du förflyttar dig med cykel eller bil beroende på vilket geografiskt område du arbetar i.

Inom hemtjänsten arbetar man enligt schema med dag- och kvällstjänstgöring, samt helger. Även inom nattpatrullen arbetar man enligt schema, med helg- och nattjänstgöring.

Läs om Greta och hennes syn på sitt jobb som vårdbiträde i hemtjänsten. 

Här kan du läsa om Hampus Olsson som arbetar som vårdbiträde i hemtjänsten.

Martina Halldén och Viktor Petersson berättar hur det är att jobba på natten i nattpatrullen

Särskilt boende

Till ett särskilt boende flyttar en person när hen inte längre kan bo kvar i sitt egna hem. Det kan till exempel bero på att behovet av hjälp och stöd blivit så stort att insatsen från hemtjänsten inte längre är tillräcklig. Våra boenden är bemannade med personal dygnet runt.

Som undersköterska/vårdbiträde hjälper du och stödjer våra omsorgstagare med sådant som de inte klarar på egen hand. Insatserna kan till exempel vara service, personlig omsorg, sociala aktiviteter samt delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter från sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Arbetet är schemalagt med tjänstgöring dag, kväll och helg, alternativt nattjänstgöring.

Cornelia Ciugulea och Helena Persson är undersköterskor och tycker att de har väldens bästa jobb.

Personlig assistans

Att jobba som personlig assistent är att vara någons förlängda arm. Vi assisterar personer med funktionsnedsättning. Det innebär att vi arbetar tätt tillsammans med den person som behöver hjälp med det som funktionsnedsättningen begränsar. Vi har alltid den enskilda personen i fokus, det vill säga att vi arbetar utifrån individens behov, vilja och önskemål. Vi är en del av någons liv.

Ledsagning

Ledsagarservice är en personlig service som är anpassad efter individens behov. Syftet är att underlätta för den som har en funktionsnedsättning, att delta i samhällslivet. Ledsagning handlar i huvudsak om att få hjälp med vardagliga aktiviteter som hobbys, besöka vänner, delta i kultur- och fritidsaktiviteter. Sådant som personen inte kan genomföra på egen hand.

Boendestöd

Inom boendestöd arbetar man hemma hos flera personer som behöver stöd i den dagliga livsföringen. Stödet är anpassat efter den enskilda individens behov. Arbetet är förlagt dagtid. 

LSS-boende, korttidsboende och psykiatriboende

LSS-boende är en bostad som är särskilt anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsvariationer. Bostaden kan vara exempelvis på ett gruppboende eller i ett servicehus där personen har en egen lägenhet. Arbetet innebär att man som omsorgspersonal ska hjälpa personen att klara så mycket som möjligt själv eller med handledning i vardagen. Tjänstgöringstiden kan komma att variera.

Korttidsboende kan fungera som avlastning för bland annat anhöriga, men också som ett miljöombyte för personen som har behov av stöd. Boendena är bemannade dygnet runt.

Psykiatriboende är ett boende för personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning har svårigheter att klara sin vardag. På samtliga psykiatriboenden är det bemannat dygnet runt för att kunna hjälpa dem som bor där när behov uppstår.

Maine och Lotta jobbar som undersköterskor på ett boende

Daglig verksamhet och dagverksamhet

Under dagarna har många personer från våra verksamheter någon form av sysselsättning. Dagverksamheten riktar sig till dem som bor på psykiatriboende, medan daglig verksamhet är till för övriga. Arbetet är schemalagt med tjänstgöring dagtid måndag-freda

Sommarjobba som hjälte i hemtjänsten

Att sommarjobba inom vård och omsorg innebär att vara hjälte. Du får hjälpa en medmänniska med sin vardag, där även en liten insats kan betyda mycket. Vi byter inte om i några telefonkiosker eller åker snygga bilar, men vi gör stor skillnad, varje dag. I sommar kan det vara din tur. Hör Greta och Malin berätta varför.

Sommarjobb på Kulturfabriken

Sommarjobba inom omsorgen om funktionsnedsatta.

Det finns massor med olika typer av jobb och arbetsplatser inom vård och omsorg. Omsorgen om funktionsnedsatta är en av dem, och även där inom finns det många olika typer av jobb. Kulturfabriken är ett av dem.

Kommentera