titelbild

Martina och Viktor, nattpatrullen

Att räddningstjänst, polis och sjukhuspersonal jobbar på nätterna, det känner de flesta till. Men det finns fler yrken. Nattpatrullen på Ljungby kommun är en arbetsgrupp som åker på larm och tittar till dem som är sjuka och som behöver hjälp på nätterna. Utan dem hade inte lika många kunnat bo kvar hemma trots sjukdom.

nattpatrullen

När många av oss andra sitter i tv-soffan eller förbereder oss för natten, då gör Viktor Petersson, Martina Halldén och deras kollegor tvärtom. Då går de till jobbet för att gå på nattens arbetspass.

Klockan 21.30 börjar deras arbete och slutar vid klockan 7 nästa morgon. Det hinner bli många mils bilkörning och många hembesök runt om i kommunen innan arbetspasset är slut och det är dags att gå hem igen och sova från morgonen fram till eftermiddagen.
- Jag är en nattmänniska så det här passar mig bra. Det är inga problem att somna när man kommer hem på morgonen. Man är rätt trött, säger undersköterskan Martina Halldén.
Hon trivs med vårdyrket eftersom hon vill hjälpa människor. Hon trivs också väldigt bra med sina jobbarkompisar.
- Vi är en bra arbetsgrupp. Det är en stor anledning till att jag vill jobba just i nattpatrullen.

Larm

Hennes kollega, undersköterskan Viktor Petersson, håller med. Han tycker också det är en bra grupp och även han är nattmänniska.
- Dessutom tycker jag det är bra att vi jobbar tiotimmarspass. Vi brukar lägga våra scheman tillsammans i gruppen och jag jobbar cirka 3-6 nätter på rad innan jag är ledig några dagar, berättar Viktor.
- Det är bra att jobba några nätter i sträck eftersom man behöver ställa om dygnet när man sedan ska vara vaken dagtid, tycker han.

Martina brukar jobbar 2-3 nätter och är sedan ledig ungefär lika länge.

Det är tre nattpatrullbilar som rullar i kommunen om nätterna. Nattpatrullens rundor går till Lidhult, Lagan och i Ljungby stad. På dessa rundor gör patrullen de planerade tillsynsbesöken, men mitt i detta kommer det också larm som de då måste fördela.
- Det brukar bli så att den bil som är närmast åker på larmet, säger Viktor.

Hjälp att lägga sig

Kommunens nattpatrull har en rad olika arbetsuppgifter. Tillsynsbesök hos dem som kan behöva hjälp att vända sig i sängen, hjälp att gå på toaletten och hjälp att ta sin medicin till exempel.
- Vi tittar även till vissa för att se så att de sover och inte har fallit ur sängen till exempel. Det kan vara både fysiska besök och tillsynsbesök med nattkamera för dem som har valt det. Läggningar ingår också i arbetsuppgifterna.

När larmet går kan det handla om att någon är orolig, känner sig sjuk eller har kommit åt larmknappen av misstag. Man vet aldrig vad man ska mötas av. Det kan bli en viss dramatik eftersom ett larm är ett larm.
- Om det händer något så är det oftast på nätterna. Men då finns vi där för den som behöver hjälp, säger Martina.
- Vi finns också som ett stöd åt de anhöriga. För de anhöriga har sin oro och den som är sjuk har sin, tillägger hon.

Handledare

Viktor är handledare för dem som är nya i nattpatrullen. De åker med honom på rundan och han förklarar och visar vilka arbetsuppgifter som ingår.
Det underlättar om man gillar att köra bil. För det blir mycket bilkörning i det här jobbet. Och så underlättar det mycket om man är van vid att bemöta och vårda äldre personer, sedan tidigare. Det krävs att man kan jobba självständigt och kunna ta snabba beslut när man jobbar i nattpatrullen och inte vara rädd för att det kan ske oförutsedda händelser, påpekar han.
Det finns en del fördelar med arbetsuppgifterna, tycker Viktor.
- Vi på natten gör inte uppdrag som dusch och städ som man gör på dagen, vilket kan underlätta en del av arbetstyngden.

Det är 14 personer som jobbar i nattpatrullen. På vissa uppdrag åker man själv, på vissa åker man två och två.
- Ingen natt är den andra lik, men vi hjälper och stöttar varandra i arbetsgruppen. Det är en bra sammanhållning, tycker Martina och Viktor som gärna ser att fler undersköterskor söker sig till nattarbetet.
- Det är mycket tack vare oss i nattpatrullen som fler kan bo kvar hemma trots att de är sjuka. Så vi gör en viktig insats, påpekar Viktor.

Kommentera