titelbild

Sagobygden

Ljungby är en del av  Sagobygden, ett mytomspunnet landskap fullt av förtrollande berättelser och utflyktsmål.  Upplev natursköna platser med drakskatter och trollträd, glömda sevärdheter och dras med i fantastiska sagor och ruskiga sägner som gått från mun till mun från generation till generation. Lär dig att undkomma den hiskeliga gloson eller hur du kan vinna evig kärlek genom bara ett äpple och tre droppar blod...

Sagobygden är en speciell plats, vilket har uppmärksammats internationellt. Sedan november 2018 finns Sagobygden på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med immateriellt kulturarv. Detta är Sveriges enda- och världens tjugonde bidrag till detta register.

Besök Sagomuséet

Det unika Sagomuseet i Ljungby sätter fantasin i rörelse hos både barn och vuxna. Här lever den muntliga berättartraditionen i Sverige vidare. Nu, som i alla tider, roas och förskräcks vi av de märkliga berättelserna. Muséet vimlar av sagor och sägner om tomtar och troll, näcken och skogsfrun, maror och gastar. 

Gå på skattjakt med gps - geocaching!

Vad passar väl bättre efter ett besök på Sagomuseet än att ge sig ut på en  upptäcktsresa? Det finns 43 unika och mytomspunna sägenplatser ute i Sagobygden - Ljungby, Älmhult och Alvesta kommuner. Har du tur ser du trollens Kuggaberg stå på guldstöttor och tittar du riktigt noga ser du kanske en drake flyga vid Högarör.

Välj ut några sägenplatser på Sagobygdens karta och åk dit med en picknick-korg eller ta med hela familjen på en skattjakt med Sagobygdens geocaching-app! 

Kommentera