titelbild

Trollbindande naturupplevelser

I Ljungby har vi massor av härlig natur och vissa platser är mer trollbindande än andra.

Upplev Ljungbys härliga natur med sagolika omgivningar. Ljungby är omgivet av en särskild mystik och vissa platser är mer trollbindande än andra. Ljungby ingår även i Sagobygden, som finns med på Unesco’s register över immateriella kulturarv, med över 50 sägenomspunna platser med sägenskåp bla i Ljungby. Dessa finner man ofta på natursköna platser där spännande händelser sägs ha ägt rum. Men det finns fler spännande platser att upptäcka.

Ge dig ut på äventyr i skog och mark. Besök trollens soffa på Granhultsbergets, trollberget Kuggaberg, eller någon annan spännande plats. Ta sällskap av vindens sus och cykla genom trollskogens kompakta mörkgröna barrträd eller genom lövskogens vackra grönska. Känn marken under fötterna och finn en stig att vandra på.

Granhultsberget

Ett besök på Granhultsberget är en upplevelse utöver det vanliga med härliga vandringsstigar över stock och sten.  

Det bästa sättet att utforska naturreservatet är genom att följa Bergslingan: Den utmanade bergsslingan går uppför berget över stock och sten. Uppe på berget finns rester av den tidigare stenbrytningen av svart granit och silvergruvan. Berget höjer sig 40 meter över marken och bjuder på en fantastisk utsikt över den omkringliggande och Kalasjön. Nere vid kanten av sjön finns parkering och en fin grillplats.  För att blidka trollen vid stenbrytningen har man byggt en soffa av stenblock vid sidan av en mindre göl. Glöm inte att hålla utkik efter trollen och annat oknytt, kanske kan du till och med få se trollen sittandes i soffan vaktandes över bergets rikedomar.

Hallsjö kyrkoruin

Strax norr om Lagan finns den märkliga kyrkoruinen i Hallsjö och det som finns kvar av. den gamla sockenkyrkan från 1300-talet. Platsen för Hallsjö kyrkoruin har ansetts viktig i alla fall sedan järnåldern. Hela sträckan längs gamla riksettan är full av fornlämningar och platsen för kyrkan är inget undantag. Enligt berättelserna övergavs den under 1560-talet efter att ha blivit förstörd av danskarna. Kyrkoruinen är idag renoverad med både bänkar, krucifix och altare av trä i ruinen och används bla till friluftsgudstjänster. Söder om kyrkoruinen finns ett gravfält från järnåldern och det finns till och med en gravhög kvar på kyrkogården. I kyrkans närhet finns även Helige Styrks källa, dit man ännu i mitten av 1800-talet gick för att offra mot hudutslag och skabb. Det faktum att platsen använts för olika religioner i över 1000 år gör att besök här blir till en sällsam upplevelse.

Kyrkoruinen finns vid avfart Hallsjö vid E4 eller längs Riksettan norrut. En mindre parkering och informationsskylt finns vid vägen tillsammans med skyltar till både kyrkoruin och gravfält.

Hunnsberget

Sydväst om Lidhult ligger Ljungbys högsta punkt; Hunnsberget på 230 m över havet med underbar utsikt över småländsk skog och myr. Hunnsberget är en av Sagobygdens sägenplatser med sägnen om Sutaren, skomakaren, som i krigstid gömde sig i Sutarestugan, en urholkning i berget, för danska soldater. Från parkeringen finns en slinga runt berget med en brant stig som slingrar sig uppåt, runt stora stenar och buskar. Väl uppe på berget finns det plats att avnjuta sin medhavda fika och titta på den vidsträckta utsikten. Var försiktig med barn eftersom det finns ett stup utan skyddsräcken vid utsiktsplatsen. Berget har i alla tider sysselsatt människor fantasi och visst finns berättelser om att trollen en gång har bott här. Du hittar vägen, som är i sämre skick, till Hunnsberget i närheten av naturreservatet Årshultsmyren.

Bergastigen med Skywalk

Bergastigen i Lagan tar dig genom ett område med ett rikt växt- och djurliv och många natursköna inslag av ängar, lövskog, barrskog och vattenblänk från ån Lagan. Utefter Bergastigen finns en så kallad Lärande Stig med 40 informationsskyltar om både djur och natur. Stigen går utmed med Bergaravinen, en bäckravin som är omkring 7 meter djup och 300 meter lång. I ravinens botten slingrar sig Trotteslövsbäcken. Det finns en stig ner till bäcken i botten av ravinen där du kan se den lilla bäcken slingra sig fram mot sin väg till Lagaån.

Vid Bergaravinen finns Sveriges enda skywalk, Bergastigen Skywalk. Utsiktsplattformen sträcker sig 5 meter ut från ravinens kant, 8 meter över Trotteslövsbäcken. Stigen fortsätter längs ån Lagan över Aspudden och via en hängbro i trä för att fortsätta mot Bro kraftstation. Följ kanalbanken och förbi Berga kyrka och längs med golfbanan. Du följer därefter åsen in i den lummiga skogen tills du åter är tillbaka vid Bergaravinen. Längs den ca 8km långa stigen finns flera grillplatser och picknick bord. Parkering finns mittemot Slussens second hand. Bergastigen är framtagen och sköts av Slussen och Lagans samhällsförening.

 

 

Kommentera