Tijo fick tid över till guldkant i vardagen

År 2014 besökte Tijo George Sverige för första gången. Det var ett kort besök i Lidhult och när han återvände till Indien hade han redan bestämt att han skulle komma tillbaka. Sedan oktober 2021 bor han och hans familj i Ljungby

Tijo från Indien till Ljungby.jpg

Att flytta från Indien hela vägen till Sverige var ett av de viktigaste beslut han och hans hustru Jesmy fattat i sina liv, säger han:

– Jag jobbade för Kalmar Global i Indien och både jag och Jesmy drömde om att flytta till Europa. Jesmy är sjuksköterska så vi visste att det fanns goda möjligheter för henne att få jobb i Europa och först fick hon anställning på ett sjukhus i Augsburg i Tyskland. När jag diskuterade det med mitt företag erbjöd de mig jobb i Sverige, eftersom det inte fanns någon avdelning för min kompetens just i Tyskland. Det var lätt för oss att acceptera det erbjudandet för vi visste ju att även Jesmy skulle kunna få jobb i Sverige.

Tid över för guldkant på vardagen

I oktober förra året anlände de till Sverige och Ljungby, där en trevlig lägenhet väntade på dem i ett område helt nära Tijos arbetsplats. Här behöver man inte sitta i bilkö, eller pendla långa sträckor, det ger tid över till annat och sätter guldkant på vardagen.
– Vi visste direkt att vi hade fattat rätt beslut, säger Tijo. Jesmy arbetar deltid i hemtjänsten och har börjat lära sig svenska. Planerna för framtiden har hon redan stakat ut. Efter att hon lärt sig språket och har gjort de tester och den praktik som behövs ska hon börja arbeta som sjuksköterska.
–Fördelen är att hon redan lärt sig tyska och de båda språken har ganska många likheter så hon tycker det är lätt att lära sig språket. Hon trivs verkligen med studierna på SFI och har också fått många vänner från olika länder, säger Tijo.

Stöd av arbetsgivare och från Ljungby kommun

Redan från början fick Tijo mycket stöd av sitt företag, Kalmar Global. Hans arbetsledare Dan hjälpte till att ordna en lägenhet som stod klar för inflyttning när familjen anlände, och sedan hjälpte han till med inköp av sådant som behövdes för att starta ett nytt liv.

–Han presenterade oss också för Jennie Ahlqvist, inflyttarlots från Ljungby kommun och det var verkligen en dörröppnare för oss. Hon informerade oss om familjecentralen, där vi fick ett varmt välkomnande av Mia Eriksson och hennes kollegor och vår dotter Kezia var jätteglad över att vara där, berättar Tijo.

Nya lekparker varje dag och möjlighet att träffa nya vänner

Nu går Kezia på Harabergsgatans förskola, och trivs jättebra. Och Tijo kan inte låt bli att dra paralleller till sin egen första tid i skolan:

–Själv grät jag i två dagar när jag började skolan i Indien men min dotter var jätteglad över att gå till förskolan redan första dagen. Hon älskar att leka, måla och leka med andra barn. Jag uppskattar verkligen också skolsystemet här, där man börjar med lek och aktiviteter och sedan startar studierna i långsam takt. Det är också lätt att aktivera Kezia på fritiden. 

–Trots att Ljungby är en ganska liten stad finns det så många parker och lekplatser här, så Kezia gillar att gå till en ny park varje dag, skrattar han. Tijo är en hängiven badmintonspelare, och har spelat sedan han var barn. Via kommunens hemsida upptäckte han att det finns gott om idrottsföreningar i staden.

– Det blev jag verkligen glad över. Eftersom det var vinter då så kontaktade jag Ljungby badmintonklubb och började spela två gånger i veckan där, berättar han. Genom badmintonklubben har han också fått flera nya vänner och framöver planerar de att delta i olika turneringar tillsammans. Men Tijo vill också skaffa sig andra hobbys, inte minst under sommaren då badmintonklubben har semesterstängt. Han funderar på fiske eller kanske cykling, något som är enkelt att ägna sig åt med Bolmens fina fiskevatten och de många cykellederna i kommunen.

From Sweden with love

Tijo har också startat en Youtube-kanal, From Sweden with Love. Där lägger han upp filmklipp med vackra vyer från Sverige och andra delar av Europa, resevloggar och informationsfilmer om Sverige. Här kan man följa familjens nya liv i Ljungby, med allt från shopping på IKEA och Ullared till nationaldagsfirande och utflykter till närliggande orter, men också få info hur det går till att skaffa svenskt ID-kort.

Snart firar Tijo, Jesmy och Kezia ett år som Ljungbybor och de stortrivs med det nya livet.

–Det är inte helt lätt att bosätta sig i en ny stad, dessutom i ett nytt land, men det stöd vi fått från både kommunen och från kollegor har underlättat enormt och fått oss att känna oss mycket välkomna. I Ljungby är det lätt att leva, avslutar Tijo George. 

Kontakt

Kommentera