titelbild

Björkäng, Lidhult

Björkäng är ett särskilt boende i ett plan som ligger naturskönt i Lidhult. I närområdet finns mataffär, cafeteria och bibliotek. Det finns även vårdcentral samt några butiker och matställen.

Boendet består av 31 lägenheter varav två är korttidsplatser. Lägenheternas yta varierar mellan 24 och 41 kvadratmeter och alla har egen toalett och dusch. I de flesta lägenheter finns även kylskåp. Här finns också gemensamhetsutrymmen med kök och vardagsrum. Kring entrén finns gymnastiksal, mötesplats, fot- och hårvård och en restaurang med lunchservering. I utemiljön finns flera uteplatser, små trädgårdar och ett inglasat uterum.

Mötesplatsen erbjuder aktiviteter såsom gymnastik, filmvisning, bollspel och tidningsläsning. Det anordnas även underhållning och utflykter.

Fotvård och hårvård finns tillgängligt efter beställning.

Välkommen till oss!

Har du några frågor är du välkommen att kontakta sektionscheferna för boendet.

 

Praktisk information för dig som ska flytta in eller ut från Björkäng

Flytta in

Inflyttning av möbler kan ske alla dagar i veckan. Du själv kan flytta in efter överenskommelse. I lägenheten finns säng, madrass och taklampa. Övriga saker ska du ta med dig själv. Sänglinne, handduk och badlakan finns men önskar du ta med ditt eget går det bra. Alla lägenheter har egen dusch och toalett. I anslutning till din lägenhet finns gemensamt utrymme för samvaro, måltider och aktiviteter. Möbler, köksutrustning och personliga tillhörigheter som till exempel hygienartiklar tar du själv med.

ID-kort

När du flyttar in på ett särskilt boende är det viktigt att du har ett giltigt ID-kort. 

Avgifter

Ett hyreskontrakt upprättas när du tackat ja till boendet. El och avgift för tv-licens ingår i hyran. Förutom hyra betalar du även för måltidsabonnemang och en omsorgsavgift. Hur stor avgiften är beror på din inkomst.

I samband med att du blir beviljad särskilt boende får du en blankett där uppgifter om inkomster och utgifter ska fyllas i. Uppgifterna behöver vi för att vi ska kunna räkna ut ditt avgiftsutrymme och debitera rätt avgift.

Bostadstillägg:

Du kan ansöka om bostadstillägg. Det gör du på Pensionsmyndigheten.

Telefon

Du kan flytta ditt befintliga abonnemang till din nya adress. 

Hemförsäkring

Vi rekommenderar att du tecknar en egen hemförsäkring.

Ekonomi

Du ansvarar själv för din ekonomi. Kan du inte själv ha hand om din ekonomi så bör någon anhörig, närstående eller god man hjälpa till med detta.

Tystnadsplikt

All personal har tystnadsplikt.

Gåvor

Personal får inte ta emot gåvor.

Läkarbesök

I första hand vill vi att anhöriga eller närstående följer med på läkar- och tandläkarbesök. 

Fotvård

På särskilt boende finns tillgång till fotvård. Du bokar tid genom ditt kontaktombud. Kostnaden faktureras.

Hemsjukvård och rehabilitering

Om du har behov av att träffa en sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut så kan de besöka dig i din lägenhet. Alla som har hemsjukvård har en patientsansvarig sjuksköterska.

Hjälpmedel

Om du har utprovade hjälpmedel i hemmet, exempelvis rullstol eller rollator, tar du med dig dem till det särskilda boendet. Vid frågor kring hjälpmedel
kontakta KommunRehab på telefonnummer 0372-78
98 07 (telefontid vardagar kl. 9-10, övriga tid telefonsvarare).

Städning

Personalen städar golv och toalett en gång i veckan och vid behov. Du ombesörjer själv fönsterputsning, gardinbyten, städning av balkong, plantering och skötsel av eventuella balkonglådor.

Flytta ut

Personalen ansvarar inte för att plocka ihop privata tillhörigheter i rummet/lägenheten, utan det är hyresgästen eller anhörig/god man som ska sköta tömning och slutstädning av bostaden. Tömning av lägenheten ska ske inom 7 dagar. Eventuella nycklar återlämnas där de kvitterades ut.

Kontakt

Kommentera