titelbild

Mat på förskolor och skolor

Det behövs bra mat med gott om näring och energi för dagar fulla av lek och lärande. I våra förskolor och skolor serveras vällagad och god mat med bra kvalitet.

Vi lagar mat från grunden och bakar eget bröd de dagar vi serverar soppa. Målsättningen är att använda 100 % svenskt kött och en fjärdedel ekologiska produkter. 

Skollunchen ska bestå av en kost som närings- och energimässigt ska ge dig cirka en tredjedel av dagsbehovet. Det betyder att du måste äta de återstående två tredejedelarna någon annanstans för att du ska må bra och klara av din skoldag.

Vad blir det för mat?

På webbplatsen skolmaten.se kan du se vad som serveras till lunch på våra skolor och förskolor. 

Matsedeln finns även i appen “Skolmaten” som du hittar i App Store och Google Play.

Har du som matgäst synpunkter på maten som serveras, hör gärna av dig till skolmåltidsansvarig på din skola eller kostchefen.

Specialkost

Har du som elev eller ditt barn behov av specialkost av medicinska skäl? Då krävs ett läkar- och/eller ett kostintyg. Fyll i en blankett i e-tjänster, under skolmåltider.

Klimatsmart mat och mindre matsvinn

Ett aktivt arbete för klimatsmarta måltider och mindre matsvinn är en del av vår vardag. Se gärna filmen och läs mer på länken nedan.

Rekommendationer för en bra kost

Fördelningen bör vara frukost, lunch och middag eller kvällsmål och två eller tre mellanmål.

Med rätt proportioner på maten minskar du risken för såväl övervikt som vissa sjukdomar. Kombinera med vardagsmotion som till exempel promenader och cykling. Du orkar mer och mår bättre!

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa deras råd för bra mat i förskola och skola.

Tillsammans kan vi bidra till att minska andelen mat som slängs.

Kontakt

Kommentera