
Mat på förskolor och skolor
Vi lagar mat från grunden och bakar eget bröd de dagar vi serverar soppa. Målsättningen är att använda 100 % svenskt kött och en fjärdedel ekologiska produkter.
Skollunchen ska bestå av en kost som närings- och energimässigt ska ge dig cirka en tredjedel av dagsbehovet. Det betyder att du måste äta de återstående två tredejedelarna någon annanstans för att du ska må bra och klara av din skoldag.
Vad blir det för mat?
På webbplatsen skolmaten.se kan du se vad som serveras till lunch på våra skolor och förskolor.
Matsedeln finns även i appen “Skolmaten” som du hittar i App Store och Google Play.
Synpunkter
Har du som matgäst synpunkter på maten som serveras hör gärna av dig till skolmåltidsansvarig på din skola eller till kostchefen.
Specialkost
Har du som elev eller ditt barn behov av specialkost eller anpassade måltider? Då krävs ett läkar- och/eller ett kostintyg. Längre ner på sidan hittar du blanketten för kostintyg som ska fyllas i, lämnas in och i vissa fall kompletteras med läkarintyg.
Rekommendationer för en bra kost
Fördelningen bör vara frukost, lunch och middag eller kvällsmål och två eller tre mellanmål.
Med rätt proportioner på maten minskar du risken för såväl övervikt som vissa sjukdomar. Kombinera med vardagsmotion som till exempel promenader och cykling. Du orkar mer och mår bättre!
På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa deras råd för bra mat i förskola och skola.
Klimatsmart mat och mindre matsvinn
Ett aktivt arbete för klimatsmarta måltider och mindre matsvinn är en del av vår vardag. Se gärna filmen och läs mer på länken nedan.
Tillsammans kan vi bidra till att minska andelen mat som slängs.
Kontakt
- Mariana Axelsson
- Tel. 0372-78 93 46
- Mobil: 0733-73 93 46
- mariana.axelsson@ljungby.se
Kommentera