titelbild

Obebodda hus

Ljungby kommun vill ha en levande landsbygd. En landsbygd där fler vill och kan bo, där du kan få närhet till skola, förskola, livsmedelsbutik och gemenskapen grannar emellan. Det finns ett stort intresse för att flytta till Ljungby kommun och intresset för hus på landet ökar.

Ett obebott hus kan vara början på en annan familjs stora dröm om ett boende på landet.
Intresset för att bo på landet är mycket stort, men antalet hus till salu är desto färre.

I vårt arbete med obebodda hus vill vi öka intresset för att bo på landsbygden och inspirera fastighetsägare till att sälja sitt hus om de inte längre har användning för huset.

Service i Ljungby kommun

 

 

Agunnaryd

Angelstad

Annerstad

Bolmsö

Hamneda

Kånna

Förskola

x

x

x

x

x

x

Skola F-6

x

x

 

x

x

 

Vårdcentral

 

 

 

 

 

 

Livsmedelsbutik*

x

 

 

x**

 

 

Bussförbindelse till Ljungby stad

x

x

x

x

x

x

Hårdbelagd cykelväg till Ljungby stad

 

 

 

 

 

x

Bibliotek

 

 

 

 

 

 

Simhall

 

 

 

 

 

 

 

Lagan

Lidhult

Ljungby

Ryssby

Södra Ljunga

Vittaryd

Förskola

x

x

x

x

x

x

Skola F-6

x

x

x

x

x

x

Vårdcentral

x

x

x

 

 

 

Livsmedelsbutik*

x

x

x

x

x

 

Bussförbindelse till Ljungby stad

x

x

x

x

x

x

Hårdbelagd cykelväg till Ljungby stad

x

 

x

x

 

x

Bibliotek

x

x

x

x

 

 

Simhall

 

x

x

x

 

 

* Livsmedelsbutik med diverse ombudstjänster, ex. Postnord, DHL, Apoteket, Systembolaget, Svenska spel.

** Livsmedelsbutik i Tannåker, vid bron till Bolmsö.

”Att få se gården vi sålde få liv är fantastiskt”

kvinna framför hus

När Annette och hennes sambo köpte en skogsfastighet i sydöstra delen av vår kommun ingick det flera bostadshus. Hus som de inte hade användning av eller planer på att använda. Istället styckade de av marken och de obebodda husen blev början på två familjers stora dröm om ett liv på landet.

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att köpa obebodda fastigheter på landsbygden för att renovera upp de enligt traditionsenliga metoder. Likt många hus på landet var renoveringsbehovet stort i Annettes hus. Delar av husen var helt oinredda, något som inte är ovanligt i så här gamla hus på landsbygden. Det var dock inget som skrämde de nya ägarna.

–  Jag ser inga nackdelar med att vi sålde våra hus. Det blir så bra nu när vi ser hur en fastighet omsorgsfullt får liv igen. Det är ren glädje för både säljare och köpare, berättar Annette.

Processen för att stycka av den tomt är enkel, men tidskrävande. Det tar minst 8-9 månader att få ärendet behandlat av Lantmäteriet.

Annette är positiv till försäljningen. Hon anser att alternativet hade varit att de förfallit helt för att till slut rasa ihop.
– Det är sorgligt när man ser sådant hända inte minst utifrån att man vet att en gång i tiden var det någons hem, någons hjärta, någons livssträvan, säger Annette. Jag brukar titta på husen och tänka på hur de som byggde husen för länge sedan levde och hur viktig gården och naturen var för dem.

– Att få se gården vi sålde få liv, och se hur de nya ägarna gör verklighet av sin dröm, är verkligen fantastiskt.

kvinna vid murstock

Bakgrund till inventering av obebodda hus

Vår inventering identifierade ca 250 obebodda fastigheter utanför tätorterna i kommunen, med en geografisk spridning över hela kommunens yta.

Metoden och urvalet till inventeringen är baserad på fastigheter utan någon person folkbokförd på adressen, med enskilt avlopp och utan sophämtning. 

Liknande arbete har gjorts i andra kommuner, bland annat Värnamo kommun, Lessebo kommun och Hylte kommun, där man har gjort marknadsföringsinsatser för öka intresset för obebodda hus.

Kommunen ansvarar inte förförsäljning och köp av fastigheter. utan vi tar på oss rollen att informera om obebodda hus och förmedla kontakter.

Kontakt

Kommentera