Avfall och resurser

Mängden avfall måste minska och innehåll av farliga ämnen i avfallet måste också minska, för att avfallet ska kunna återanvändas i ny produktion. Produkter måste kunna demonteras, repareras och uppgraderas så att de blir mer hållbara och får längre livslängd. Inget avfall som är möjligt att återvinna ska deponeras - och materialåtervinning, eller i andra hand energiåtervinning, måste öka.

Hur kan vi minska avfallet?

Det bästa vi kan göra är att förebygga att avfall uppstår. Till exempel kan hushållen bidra genom att minska matsvinnet.

Störst är matsvinnet från våra egna hem. Ett smart sätt att minska matsvinnet är att göra en dag i veckan till restfest. En del tror att det är tråkigt att äta rester, men så behöver det inte vara. Resterna kan fungera utmärkt som råvaror till en helt ny rätt, det funkar finfint att lägga det mesta i en pastasallad, en soppa eller en paj. Du kan också servera små rätter i en middag som liknar ett smörgåsbord. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan minska matsvinnet där hemma på ett enkelt sätt.

Andra saker du kan göra för att minska avfallet:

  • Låna! Låna böcker på biblioteket, låna av varandra. Verktyg eller annat som du sällan använder kan du kanske låna eller hyra istället för att köpa nytt.
  • Köp saker som håller länge! Och reparera istället för att köpa nytt.
  • Lämna dina gamla hela saker till second hand eller sälj på Internet och köp själv därifrån
  • Ge upplevelsepresenter istället för vanliga paket eller julklappar.
  • Berätta för andra vad du gör för miljön - det kan sprida sig som ringar på vattnet.

Det osynliga avfallet

Vet du vad det osynliga avfallet är? Det är det avfallet som förbrukas vid tillverkningen av våra produkter som vi inte ser och därför kanske inte tänker på. Visste du till exempel att en mobiltelefon ger 86 kilo avfall under sin tillverkning.

I telefoni och elektronikbranschen är livslängden på produkterna ofta korta till förmån för nya senaste tekniken. Vad många inte tänker på är att elektronikbranschen förbrukar ofantliga mängder med naturresurser vid tillverkningen. Så kan vi förlänga elektronikens livstid är vi alla vinnare!

När det gäller mobiltelefoner så är Ett positivt sätt från tillverkarnas sida att anpassa nya operativsystem så att de även fungerar och ökar prestandan på 5-6 år gamla telefoner. Att reparera våra prylar istället för att köpa nytt när de går sönder är ett bra sätt att minska miljöpåverkan. 

Konsten att leva ofarligt

Mycket av det vi använder oss av dagligen räknas som farligt avfall, utan att vi ens vet om det. Om vi byter ut vissa produkter mot mer snälla och miljövänliga alternativ kan vi göra stor skillnad.

 Tips på hur du kan göra:

  • Skippa onödiga kemikalier. Miljömärkt såpa är ett skonsamt medel som fixar många utmaningar både i köket och i badrummet.
  • Du kan skippa sköljmedel och överdosera inte tvättmedel.
  • Plastbanta! All plast är dock inte dålig. Men det finns plast som innehåller farliga kemikalier och det är framför allt mjukgjord plast som kan vara riskabel. Läs mer på kemi.se om olika märkning av plaster.
  • Håll utkik efter fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen nästa gång du handlar.
  • Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra kemikalier i vasken eller toaletten. Man kan lätt tro att reningsverkets filter tar hand om farligheterna, men så är det inte. 
  • Du har rätt att få information om både kemiska produkter och varor. Fråga i butiken om varan innehåller farliga ämnen.

 

Kommentera