Fiske

Att fiska är att gå ner i varv. Att göra livet enkelt och behagligt. Vi får en dag att ta det lugnt, att meditera. Den som vill ha napp får sätta bete på kroken. En enkel aktivitet för alla som vill njuta av livet, ta ett spö och gå och fiska! 

Fiska bland alla öar i sjön Bolmen

Bolmen är en av Sveriges största insjöar med en storslagen natur, kantad av djupa tysta skogar och en ö för årets alla 365 dagar. Den största ön är Bolmsö och förbunden med fastlandet via en bro på ena hållet och på andra hållet via en avgiftsfri färja. I sjön finns mer än 20 fiskarter. Öarna lämpar sig att fiska vid.  I det fiskrika vattnet finns till exempel gädda, gös, och abborre. Har du tur kan du till och med dra upp en lax eller öring. I Bolmen finns även gott om rovfisk.

Fiska fin-fisk 

Gösen är en läcker matfisk som ofta simmar på djupt vatten. Flera gösar jagar oftast samtidigt så fångar man en så är chansen stor att få flera på samma ställe. Den är mest aktiv vid soluppgång och solnedgång. En av södra Sveriges populäraste gösfiskesjöar är sjön Vidöstern med fångster på över 10 kilo! Men med lite skicklighet krokar du den i sjön Bolmen eller sjön Flåren och givetvis i många andra sjöar. Inplanterade ädelfiskarter så som regnbåge eller öring kan du ta upp i Vällingasjön och Hjärtanässjön.

Laganån binder ihop Ljungby stad och tätorten Lagan. Från dammen i Lagan  fram till yllefabriken finns ett ädelfiskområde. Ädelfisk finns även i Ljungby söder om elverket. Här gäller speciella fiskeregler.

Fiska nära Ljungby stad och dess närområde

Ån Lagan slingrar sig genom staden och bjuder på en mängd överraskningar. Här kan du få napp på bland annat abborre, öring och gädda. Båt går bra att lägga i vid Norrleden i Ljungby. Båtramp finns söder om träbro till Laganvallen. 
Lagan-Skålån

Ljungsjön i Ljungby är en liten sjö på 1,5 hektar som är en fantastisk idyll och har blivit ett väldigt populärt rekreationsområde där det finns vindskydd och grillplatser. Sen några år tillbaka finns det ett inplanterat bestånd av fjällkarp ifrån Aneboda och dessutom finns det ett litet gammalt bestånd av Ruda.

Ta en tur till Bräkentorpasjöns friluftsområde som bara ligger några minuter öster om Ljungby stad. Bräkentorpasjön med sina öar, halvöar och vikar bjuder på en mängd naturupplevelser. Ge dig ut på sjön med båt och få upp de vanligaste insjöfiskarna. Djupkarta finns att köpa.

Fiske från bryggor

Vällingasjön är ett naturskön put and take-vatten som finns norr om Lagan. Här hittar du också inplanterad ädelfisk. Runt kallsjön finns ett antal bryggor som du kan fiska från. Vill du grilla dina fångster direkt efter upptagning finns det grillmöjligheter. Vid regn kan du flytta in i vindskyddet.

Möjlighet för 
put and take fiske finns även vid Hjärtanässjön. Runt sjön finns ett antal flytbryggor, varav en är handikappanpassad. Laga mat över öppen eld vid en av sjöns grillplatser. Vindskydd med
 grillplats har byggts upp. 

Fiska vid en liten mysig insjö 

Naturen runt omkring oss bjuder på ett rikt djur-och fågelliv och i de fina småländska skogarna hittar du många mysiga insjöarHär fiskar du omgiven av susande granskog. Fiska från strand eller ta dig ut med båten. Information om ett antal fiskevårdsområden och möjlighet att lösa fiskekort digitalt får du på IFiske.se.

Fiska i båt 

Har du egen båt och planera en fisketur? I stort sett finns det insättningsramper för båtar vid de flesta sjöarna.

Fiska med proffs

Oavsett om du är nybörjare eller van fiskare kan det vara roligt att fiska med ett proffs.

Björns Sportfiskeguidning

Fishingchartersweden

Fiska hållbart

Ta inte upp mer fisk än du behöver. Om du har tänkt att släppa tillbaka fisken - behandla den varsamt.

Fiske för alla 

Har du en funktionsvariation som innebär att du till exempel sitter i rullstol, så finns det bra fiskemöjligheter vid Hjärtanässjön.   

Köp fiskekort

Köp fiskekort Fiske kräver giltigt fiskekort. Det finns olika regler och bestämmelser angående utrustning och fiskesätt för sjöar och vattendrag. Tänk på att alltid läsa och noga följa de fiskeregler som finns för området. Köp ditt fiskekort på www.ifiske.se.   

Hyr flytväst 

Istället för att köpa en flytväst kan du hyra den hos Fritidsbanken eller på Räddnigstjänsten i Ljungby. Det finns flytvästar för både barn och vuxna.  Hyr per dag eller vecka, kostnad per flytväst är 20 kr/dag eller 60kr/vecka. 
Hos Räddningstjänsten betalar du med Swish.

Sugen på en båttur?

I flera av kommunens olika sjöar finns det möjlighet att hyra båt om man är sugen på en tur på sjön. Nedan följer lite tips på båtuthyrare:

Bolmen

Bolmen Marin och Fritid 

Björns sportfiskeguidning

Båtturer med Boatchartersweden på sjön Bolmen.

Flåren

Flattinge fritidshus

Mäen

www.ifiske.se

Tjurken

Piggaboda Kvarn

Vidöstern

Toftaholm Herrgård

Kontakt

Kommentera