På denna sida hittar du information om abonnemang, avgifter och regler.
I avgiften ingår:
Tömning av miljöbox
Omhändertagande av grovsopor, kylmöbler och julgran
Utnyttjande av återvinningsstationer och återvinningscentralen
Avgifterna för sophämtning regleras av kommunens renhållningstaxa.
Gemensam sopbehållare
Du och din granne kan välja att ha en gemensam sopbehållare. Båda fastighetsägarna betalar grundavgiften för sin egen fastighet. Den fastighetsägare som har sopkärlet betalar även hämtningsavgift. Fördelningen av hämtningsavgiften sköter du och grannen själva. Blankett för att ansöka om gemensam sopbehållare hittar du längre ner på sidan.
Betalning och fakturor
I självservice kan du enkelt se din fakturahistorik och hämta blankett för betalning via autogiro.
1. Informera den nya ägaren om vilket abonnemang du har för renhållning. (Ditt abonnemang kommer föras över på den nya ägaren).
2. Anmäl ägarbytet till VA- och renhållning. För att vi ska kunna föra över abonnemanget på den nya ägaren behöver vi veta den nya ägarens namn, personnummer och adress. Den nya ägaren kan sedan göra ändringar i abonnemanget om han eller hon önskar det. Du kan enkelt anmäla ägarbyte genom att logga in i självservice.
Om fastigheten är obebodd kan det vara möjligt att få uppehåll av sophämtning. För att en bostad ska betraktas som obebodd får ingen vid något tillfälle övernatta i bostaden. Bostaden får vara möblerad och ansluten till el och vatten.
Uppehåll 3-12 månader
Uppehåll av sophämtning kan godkännas av VA- och renhållningsavdelningen om fastigheten inte kommer användas alls under 3 till 12 månader. Det går att få uppehållet förlängt till högst 24 månader.
Du ansöker om uppehåll av sophämtning via blanketten "Uppehåll av sophämtning" som finns längst ner på denna sida.
Uppehåll 24 månader eller mer
Om du vill ansöka om uppehåll av sophämtning i 24 månader eller mer gör du en dispensansökan till miljö- och byggnämnden. Du ansöker om uppehåll via e-tjänst.
Kommentera