titelbild

Handels- och administrationsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet, HA, är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen och vänder sig till dig som vill arbeta med handel, administration och kommunikation. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen.

Det här lär du dig på programmet

Du får lära dig service och kommunikation. Du lär dig administrativa rutiner, organisationer och arbetsformer i företag. Du arbetar i olika projekt och du utvecklar din företagsamhet. Du tränar problemlösning och att ta eget ansvar. Inom handel och administration är kontakter mellan människor en stor del av yrket och det personliga mötet är viktigt. Under utbildningen lär du dig att möta människor i såväl affärssom medarbetarrelationer, du lär dig att planera, genomföra och utvärdera serviceinriktade arbetsuppgifter på ett yrkesmässigt sätt. 

Så här är programmet uppbyggt

Vill du se de specifika kurserna och poängfördelningen över de tre utbildningsåren så finns programmets poängplan längre ner på sidan. 

Gymnasiegemensamma ämnen

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen

Programgemensamma kurser: entreprenörskap, servicekunskap, branschkunskap inom handel och administration, information och kommunikation.

Programfördjupning

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. 

Inriktning - handel och service

På Sunnerbogymnasiet erbjuder vi inriktningen handel och service. Här får du fördjupade kunskaper för arbete inom detalj- och partihandel. Inriktningen kan leda till arbete inom till exempel försäljning och marknadsföring, butikskommunikation, butiksledning, inköp och logistik eller kundservice.

Individuellt val

Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora kursutbud.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda område där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

UF

Som UF-företagare med anknytning till HA kan du starta ett ”företag” inom ditt intresseområde. Det kan vara antingen ett tjänsteföretag, ett tillverkningsföretag eller ett handelsföretag. På så sätt skaffar du kunder genom försäljning av produkter eller tjänster.

Framtiden

Efter avslutad utbildning finns det goda möjligheter till jobb. Utbildningen är till för dig som kan se dig inom yrken som ekonomiassistent, butikssäljare, marknadsförare, inköpare, näthandlare, ledare i butik, egenföretagare m.m.

Tänk på

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Inom det individuella valet och kan du välja att läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet. Dessa är ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Kontakt

Kommentera