titelbild

Ljungby - kommunen där sagor skrivs

Ljungby är hjärtat i Sagobygden. Det var här, i sydvästra Småland, som mycket av den svenska muntliga berättartraditionen skrevs ner. Här har sagorna från förr färdats genom tiderna. Från mun till mun, från generation till generation. Givetvis måste detta märkas i Ljungby kommun även idag.

Så den muntliga berättartraditionen är något vi vill hålla levande och använda oss av. Och därför är detta ett fokusområde för oss, att utveckla arbetet kring berättartraditionen. Det handlar om berättandet och de mjuka kulturella värden som finns runt det. Det handlar både om det talade ordets kraft och möjlighet samt retorikens styrka och den goda sagans sätt att påverka oss.

Låt oss därför berätta mer om Sagobygden. Det muntliga berättandet är en del av vårt kulturarv, och arbetet här är så pass utvecklat att Sagobygden nu finns upptagen på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med immateriellt kulturarv. Detta är Sveriges enda, och världens tjugonde, bidrag till detta register.

På många olika sätt kan man uppleva och avnjuta berättartraditionen här hos oss: Runt om i Sagobygden finns sägenplatser där du kan uppleva natursköna platser, glömda sevärdheter och höra platsens aktuella sägen. I vår stad finns ett Sagomuseum, våra familjesagostunder på biblioteken är populära, vi uppmärksammar givetvis Världsberättardagen och en gång om året kan man njuta av en stor berättarfestival, och mycket mer. På vår kulturskola kan man dessutom lära sig muntligt berättande.

Ljungby står redo att föra din historia framåt. Välkommen och skriv din saga här med oss!

Kommentera