För samarbetspartners

Idag är vi 28 000 invånare. År 2035 vill vi vara 35 000. Vi vill dela med oss av vårt ljuvliga Ljungby så att fler får möjlighet att uppleva det attraktiva liv som erbjuds här.

Hur får vi fler att uppleva Ljungby?

I Ljungby finns det tid att leva. Vi är hemmaarenan för världsledande företag med jobb där alla behövs. Det är nära till allt. Till naturen, historien, andra städer och till varandra. Vardagens närhet och vardagens enkelhet ger utrymme för tid, äventyr, upptäckande och vila.

I Ljungby väntar vi inte på framtiden. Här formar vi den tillsammans. Därför har vi också identifierat fyra fokusområden som tar oss närmare vår vision att bli fler och som ska underlätta för oss att göra mer av Ljungby kommun. Tillsammans med våra utvalda partners når vi framåt och med hjälp av alla som lever och verkar i kommunen sprids ordet om det goda livet i Ljungby kommun snabbare och bredare.

Är du en av dem som vill berätta om Ljungby? Kanske en besökare, någon som är här för en anställningsintervju eller en kund? Här har vi samlat information som du gärna får använda. Välj det som passar och använd i dina/ditt företags/din organisations egna kanaler eller se det som inspiration. 

Du kan också använda sidan Det här är Ljungby

Genom att berätta om platsen Ljungby så bidrar du till utvecklingen i vår kommun, En utveckling som ska gagna alla – den som bor, den som lever och den som driver verksamhet här.

Vårt ljuvliga Ljungby

Smultronställen, fantastiska sjöar att uppleva, slående vyer och livfulla miljöer för aktivitet. Här hittar du även Smålands alla smaker, kultur för stora och små, en kombination av stad och landsbygd med närhet till äventyr. Alltihop mitt i Sagobygden. I Ljungby är det nära till allt: staden, vattnet, naturen och kulturen. Men bäst av allt är att det alltid är nära till ett leende. 

Evenemang, saker att upptäcka och fler smultronställen hittar du på visitljungby

Ljuvliga Ljungby - mer att upptäcka

In- och medflyttarservice kan hjälpa den som vill flytta hit

Tipsa gärna om vår in- och medflyttarservice för den som nyligen flyttat hit eller som funderar på att göra det. På sidan Ny i Ljungby finns mer information om den servicen. 

Olika texter

Om ljuvliga Ljungby

Smultronställen, fantastiska sjöar att uppleva, slående vyer och livfulla miljöer för aktivitet. Här hittar du även Smålands alla smaker, kultur för stora & små, en kombination av stad & landsbygd med närhet till äventyr. Alltihop mitt i sagobygden. I Ljungby är det nära till allt: staden, vattnet, naturen och kulturen. Men bäst av allt är att det alltid är nära till ett leende. 

Många som bor i Ljungby beskriver kommunen med ord som lugn, närhet, barnvänligt samt litet och tryggt. De berättar gärna för andra om hur det i Ljungby är nära till allt - natur och upplevelser, vardagspusslet med sin pendling mellan jobb, förskola, hem och fritid men också nära till större städer för utflykter. 

Naturen har en stor plats i Ljungbybornas hjärtan. Smultronställena är många och det finns utrymme för alla att hitta sin egna lilla oas. I allt från sjöar och badplatser, vandringsstråk, naturreservat, skogar, grillplatser, sportområden och utegym till stadsnära upplevelser som parker, elljusspår och åpromenader. Det är lätt att ta sig till naturen och man kan bo både i stan och utanför och ändå ha nära. 

Närheten gäller såklart allt annat som Ljungby har att erbjuda: gårdsbutikerna, stadskärnans shopping, restauranger och boenden, kultur och nöje. Allt är nära, vilket gör att du får gott om tid. För jobbet, för fritiden och för hela livet. 

Källa: Enkätundersökning bland människor som lever och verkar i Ljungby kommun, 2020. 

 

Ljungbybornas egna ord om Ljungby

Att leva i Ljungby

Många som bor i Ljungby beskriver kommunen med ord som lugn, närhet, barnvänligt samt litet och tryggt. De lyfter fram att det är nära till allt i Ljungby - natur och upplevelser, vardagspusslet med närhet mellan jobb, förskola, hem och fritid men också nära till större städer för utflykter. Ljungby ligger mitt i Sagobygden och här finns plats för fler att fortsätta sin saga tillsammans med oss.

Vilka är fördelarna med livet i ljuvliga Ljungby? Här nedan är utdrag ur intervjuer med några av alla de som valt livet här. 

"Man kan komma igång med sitt liv direkt"

Man behöver inte vänta i tio år på att ha råd att skaffa en bostad, utan man kan komma igång med sitt liv direkt.
- Att flytta tillbaka efter studierna är det bästa beslut vi har tagit. På så vis har livet kunnat bli så som vi vill ha det. Här blir man avstressad och får utrymme att göra mer. Både mentalt och ekonomiskt utrymme. 

Anny Osbäck om att leva och bo i Ljungby

"Här får man tid till det som känns viktigt i livet"

Daniel Hofmann flyttade från bruset i storstan till lugnet i småstan. Det han och familjen har vunnit på det, är framför allt tid. Bor man i Ljungby får man tid över till det som känns viktigt i livet i stället för att lägga tid på att transportera sig. 

Daniel Hoffman om att leva och bo i Ljungby

Här finns mer om livet i Ljungby och intervjuer med fler Ljungbybor

Bo i Ljungby

I Ljungby stad finns lugna villaområden och trevliga lägenheter. Var du än bor har du nära till allt som staden har att erbjuda.

Bor du hellre utanför centrum finns flera mindre tätorter med kommunal service och ett rikt föreningsliv.

Vill du bygga eget finns byggklara tomter.

Du kan såklart också hyra lägenhet, se kontaktuppgifter till hyresvärdar i Ljungby. På vår webbplats annonserar en del privata hyresvärdar ut sina lediga lägenheter

Fritid i Ljungby

I Ljungby kommun finns gott om föreningar och fritidsaktiviteter. Utegym, skatepark, vandringsstigar och cykelleder är några exempel. Bland föreningarna finns kanske just din hobby? 

Naturen är vacker, nära och tillgänglig och det finns en hel del att utforska och göra. Den som har egen båt kan njuta av våra många sjöar eller hyra till exempel kanot och ge sig ut på rofyllda äventyr. I ett naturreservat eller närmaste skogsdunge hittar du kanske en ny oas.

I vår evenemangskalender finns det som är aktuellt just nu, till exempel konserter, teatrar och annat skoj. 

På webbplatsen www.visitljungby.se finns mer tips på utflyktsmål, restauranger och nöjen.

Varför Ljungby?

Ljungby - kommunen där du har nära till allt och får mer tid att leva

De som bor i Ljungby kommun lyfter många fördelar med att bo, leva och jobba här: 

  • Det är nära - både till naturen, fritidsaktiviteter, varandra och till jobbet men också till större städer för dagsutflykter. 
  • Det är en trygg plats att skaffa familj på. 
  • Berättartraditionen är spännande och unik. 
  • Här finns många smultronställen som sjön Bolmen, ån Lagan, Kronoskogens motionsslingor, utegym med mera. 
  • Närheten gör att man får tid till att göra det man vill istället för att lägga tid på att transportera sig, vare sig det är till jobbet, fritidsaktiviteterna eller för en utflykt till butiker, natur eller badplatser. 

Källa: Undersökning bland invånare år 2020 där 730 personer svarat vad de uppskattar mest med Ljungby kommun. 

Om att vara samarbetspartner

I arbetet för att nå visionen finns fyra fokusområden. Det är ett antal områden som kommunen vill utveckla för att de anser att de har stor betydelse på vägen mot att bli 35 000 invånare. 

Fokusområdena har valts ut bland flera områden som togs fram i en omvärldsanalys byggd på forskning, statistik och idéer från workshops. 
Genom att utse dessa fokusområden har kommunen bestämt vad som är extra viktigt att fokusera på för att nå sin vision. Med fokusområden blir det lättare för hela organisationen, men även oss i övriga samhället, att avgöra vilka aktiviteter och utvecklingsprojekt som leder till visionen. 

Kommunens vision är en ambitiös vision och den påverkar, berör och har stor betydelse även för andra än den kommunala organisationen. Om kommunen växer behövs arbetsplatser, fritidsaktiviteter, kulturellt utbud och möjlighet att utnyttja naturen som rekreationsyta. Därför kan inte kommunen agera helt ensam. Samarbete blir en nyckel till framgång och kommunen jobbar med ett antal externa samarbetspartners, för att helt enkelt ha draghjälp av varandra, växa tillsammans och få alla att dra åt samma håll. På så sätt kan vi verkligen leva som vi lär: att tillsammans formar vi framtiden i den här kommunen. 

Och vi är en av dessa samarbetspartners. Vi anses vara så pass viktiga för att komma framåt. Vi är referens, bollplank och initiativtagare till olika delar i arbetet och är med och formar framtiden tillsammans med kommunen. 

Samarbetet ska göra att fokusområdena och visionsarbetet blir synliggjort av fler än inom kommunen som organisation. Att arbeta för kommunens vision blir naturligt för alla aktörer i samhället. Dessutom förväntas arbetet skapa tillväxt och affärsnytta både för företag, föreningar och kommunen. 

Kommentera