titelbild

Ljuvliga Ljungby

Välkommen till Ljungby, i hjärtat av Sagobygden. Här bjuder vi på några av våra smultronställen som vart och ett är värt ett besök.

Smultronställen, fantastiska sjöar att uppleva, slående vyer och livfulla miljöer för aktivitet. Här hittar du även Smålands alla smaker, kultur för stora & små, en kombination av stad & landsbygd med närhet till äventyr. Alltihop mitt i sagobygden.

I Ljungby är det nära till allt: staden, vattnet, naturen och kulturen. Men bäst av allt är att det alltid är nära till ett leende. Välkommen hit.

Glad flicka i sagobygden.

Låt oss berätta om Sagobygden 

Det var här, i sydvästra Småland, som mycket av den svenska muntliga berättartraditionen skrevs ner. Här har sagorna från förr färdats genom tiderna. Från mun till mun, från generation till generation.

Sagomuseet förvaltar världsarvet om muntligt berättande, sagor och sägner. Här upplever du betydelsefulla sagosamlingar och kan möta historiens berättare. Familjen kan hänga med på spännande skattjakter i sagornas tecken och ni kan upptäcka Ljungby i sägnernas spår. 

Barn doppar fötter i sjön

Våra smultronställen

Ta färjan över till vackra Bolmsö, Smålands största ö. Fiska, paddla, hoja eller vandra. Möjligheterna att njuta av Ljungbys öliv är stora och Bolmsö är en klar favorit!

Fly stadens brus och upplev skönheten och friheten ute på Bolmens vatten. Här finns flera sjöar och vattendrag att njuta av: bada, fiska eller paddla. Ta gärna med matsäck. 

På Ljungby Gamla Torg kan du bekanta dig med 1800-talets Ljungby. Här finns stadens äldsta hus med anrika Gästgivaregården som bjuder på smaker från hela Småland.

I Ljungby finns länets museum för bildkonst: Ljungbergmuseet som är väl värt ett besök. 

Uppfinningsrikedom, klurigt, härligt och lekfullt

Här är det är lätt att vara sig själv och du har många tillfällen att utforska och ta tillvara på dina intressen. Varför inte väcka barnasittet till liv? Uttryck dig i ditt egna skapande eller inspireras av andras konstnärlighet. Här finns en minivärld, museum och möjligheter att uforska vår fantastiska natur, bondgårdsdjur och alpackor. Ta en tur och upplev glädjen på landet.

Borta bra men Ljungby bäst

Livet i Ljungby erbjuder en unik miljö. Här kombineras ett levande stadsliv och ett rikt kulturarv med naturupplevelser för både lugn och aktivitet. ”Här är det är nära till allt” säger många och det är inte konstigt att de som lever och verkar i Ljungby trivs just här!  

Välkommen till oss!

Konkreta tips finns på Visit Ljungby

Mer information om tips på var du kan hyra utrustning, äta, bo och så vidare hittar du på Tourist Centers sida Visit Ljungby. 

Kommentera