Teknikprogrammet (TE)
Är du nyfiken på hur saker fungerar; hur en robot programmeras, hur en cykelväxel är konstruerad eller hur en 3D-scanner kan läsa av och återskapa detaljerade former? Om du tycker liknande frågor är intressanta och om du dessutom gillar att hitta egna smarta lösningar på vardagsproblem, då är teknikprogrammet något för dig!
På programmet arbetar du både teoretiskt och praktiskt vilket ger dig en bra förståelse för hur teknik och teknikutveckling påverkar din vardag och även samhället och världen i stort. Teknikprogrammet är för dig som gillar att omsätta teori i praktiken och där både kreativitet och struktur är viktigt.
Så här arbetar vi
På teknikprogrammet kommer du att få en bred teknisk kompetens. Du får bland annat lära dig att:
- Göra tekniska ritningar i CAD (ett datorprogram för design och konstruktion)
- Programmera och skapa applikationer och spel
- Beräkna hållfasthet (hur starka och hållbara material är)
- Designa och utveckla nya produkter
- Genomföra större projekt där du får använda allt du lärt dig
- Skapa matematiska modeller och algoritmer av verkliga tekniska processer
För att ge dig insikt i hur tekniken används i verkligheten kopplar vi undervisningen till studiebesök på tillverkande företag i kommunen. Dessa besök ger dig en inblick i hur företag arbetar men också möjligheten att knyta kontakter inför ditt gymnasiearbete i årskurs tre.
Inom teknik är matematik ett centralt, grundläggande verktyg och en metod för att förstå och beskriva tekniska och naturvetenskapliga samband. Eftersom matematik är en viktig del av många ämnen på TE är det bra om du har ett intresse för matematik. Här får du använda matematik för att lösa verkliga problem och genomföra olika tekniska projekt. Det är med andra ord inte bara siffror på papper – här kommer du att förstå hur du kan använda matematik för att designa, beräkna och utveckla.
Så här är programmet uppbyggt
Gymnasiegemensamma ämnen
På teknikprogrammet är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På de högskoleförberedande programmen läser du fler teoretiska kurser än på yrkesprogrammen.
Programgemensamma karaktärsämnen
Programgemensamma karaktärsämnen är: fysik, kemi och teknik.
Programfördjupning
Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning.
Inriktningar
På teknikprogrammet väljer du en av följande inriktningar:
- Informations- och medieteknik
Om du gillar att programmera, jobba med webbutveckling eller är nyfiken på nätverksteknik är den här inriktningen något för dig. Här lär du dig att programmera spel, skapa hemsidor och förstå hur nätverk fungerar. - Teknikvetenskap
Är du intresserad av att utveckla och konstruera nya produkter?
Inriktningen teknikvetenskap ger dig kunskap och färdigheter att skapa och utveckla allt från koncept till färdiga produkter.
Individuellt val
Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa ur ett stort kursutbud.
Gymnasiearbete
På teknikprogrammet genomför vi gymnasiearbetet genom att lösa en verklig uppgift på ett lokalt företag. Det kan handla om att utveckla en ny produkt eller att förbättra en befintlig lösning.
Under åren har många teknikelever gjort gymnasiearbeten som hjälpt företag i Ljungby kommun.
Poängplan
Vill du se de specifika kurserna och poängfördelningen över de tre utbildningsåren så hittar du programmets poängplan längre ner på sidan.
Entreprenörskap och teknik
Du har möjlighet att fördjupa dig i entreprenörskapets värld med anknytning till teknikområdet. För att tekniken ska utvecklas behöver du utveckla nya och kreativa lösningar för att skapa och möta förändringar i omvärlden. Det kan handla om utveckling av produkter och tjänster inom teknikområdet, både lokalt och globalt. Då är entreprenörskunskaper viktiga att ha med i bagaget.
Framtiden
Tekniker har en nyckelroll i samhället och spelar en viktig roll i allt från att utveckla ny teknik till att lösa stora problem som klimatförändringar, energiförsörjning och digitalisering.
Teknikprogrammet ger dig en solid grund att stå på inför framtida studier och öppnar dörrarna för ett brett urval av högskoleutbildningar. Teknikprogrammet har stort fokus på ämnen som teknik, matematik och fysik vilket gör dig väl förberedd för ingenjörsstudier. Du kan till exempel vidareutbilda dig till högskoleingenjör, civilingenjör eller välja andra tekniska utbildningar som matchar dina intressen. Tack vare den breda kunskap du får på teknikprogrammet har du alla möjligheter att forma en framtid inom teknikens värld!
Högskolebehörighet
Om du vill ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning är det viktigt att planera dina studier. Prata gärna med vår studie- och yrkesvägledare.
Programstruktur
Kontakt
- Inga-Lill Svanholm
- Tel. 0372-78 40 05
- Mobil: 0733-75 40 05
- inga-lill.svanholm@skola.ljungby.se
Rektor
- Véronique Girardet Cortolezzis
- Tel. 0733-75 40 28
- veronique.girardetcortolezzis@skola.ljungby.se
Studie- och yrkesvägledare
- Fredrik Jansson
- Tel. 0733-75 42 32
- fredrik.jansson@skola.ljungby.se
Kommentera