titelbild

Vatten, Ljungbys element

I våra vatten trivs alla. Laxen och gäddan. Äventyraren och livsnjutaren. Här hittar du flera kanotleder och hundratals öar. Det finns plats för båtliv, paddling, segling, stand up paddle board (SUP) och alltid plats för dig. I Ljungby har vi en stark fisketradition som skapar möjligheter till utveckling och utmaning, för såväl nybörjare som rutinerade fiskare.

Vattnet i Lagaån förde de första människorna till våra trakter. I kommunen kan du finna över 190 sjöar och vattendrag för att bad i, att segla på eller smyga fram över i en kanot. Livet under ytan kan bjuda både på spänning och en läcker middag. Förse dig med ett fiskekort och prova lyckan. Bli ett och ensam med naturen vid den lilla tjärnen eller upplev känslan av Bolmen, en av Sveriges största och viktigaste insjöar. Här finns 365 öar att kryssa mellan. 

Bolmen, öarnas sjö 

Här finner du sjön som har en ö för årets alla 365 dagar. Bolmen erbjuder paddling, fiske, bad, cykling och vandring runt sjön på den 13 mil mystiska cykelleden Bolmen Runt. 
Glittrande vatten djupa skogar och öppna ängsmarker välkomnar dig med spännande historia, förhistoriska gravar, runstenar, sägner och minnesmärken från svunna tider. Missa inte heller att ta Bolmsöfärjan över till Sunnaryd. Färjan är en av Smålands få insjöfärjor och har anor från 1872. Båten tar dig och bilen över på cirka 10 minuter. 

Vattenskyddsområde

För att skydda den goda vattenkvaliteten har södra Bolmen förklarats som vattenskyddsområde. Alla som befinner sig inom skyddsområdet måste ta hänsyn till skyddet av vattentäkten och undvika sådant som kan leda till att Bolmen förorenas. Bolmen är Skånes viktigaste vattentäkt och en ytterst värdefull sjö även för rekreation, fiske, bad, turism, friluftsliv, djur och natur. I händelse av större förorening: Ring Räddningstjänsten 112.

Kommentera