Övriga muséer

Ljungby är ett mecka för alla olika entusiaster. Här samlas olika intresseområden och tillåter nörden att verkligen få möjlighet att grotta ner i sig i sitt specifika område. Och det fina är att de gärna delar med sig av sin kunskap.

För motorentusiasten finns Torpa buss- & teknikmuseum med utställning av bland annat veteranbussar, gammal bensinstation och ett fik från 50-talet.  De anordnar Motorcaféer där entusiaster samlas för att utbyta klokskaper.  Här är sommarens höjdpunkt den årliga Nostalgidagen. 

Döden, döden, döden – så började Astrid Lindgren sina telefonsamtal med en väninna.  I Ljungby får döden ta plats. På Begravningsmuseet har man möjlighet att ta del av och förstå de olika traditioner som vuxit fram runt döden. Vilka psalmer som spelades och hur kistan smyckades. Och det viktigaste av allt – begravningskaffet.  Att träffas efter begravningen där man tillsammans med nära och kära tar avsked, minns och skrattar tillsammans 

Ljungby hembygdsförening driver Ljungby museum på Gamla Torg centralt i Ljungby. Museets fasta utställningar består av en om Christina Nilsson, Sjölinska salongen, sydsvenska bonadsmålerier, skolsal, textilrum med mera. Dessutom visas ibland tillfälliga utställningar.

I Södra Ljunga finns tre prästgårdar. Den äldsta kallas Linggården och här föddes Per Henrik Ling (1776-1839) ”den svenska gymnastikens fader”. Då det blev ett stort nationellt intresse för att hylla Per Henrik Ling och hans insatser för gymnastik och idrott inreddes Lings födelsehem till Lingmuseum.

Cliff Burtons minnesplats och museum

I över 30 år har tusentals fans och nyfikna varje år, vallfärdat till Cliff Burtons minnesplats, där han, då basist i Metallica, gick bort endast 24 år gammal i en bussolycka. Intresset ökar för varje år, och besökare kommer från hela världen. Platsen har nu rustats upp och av de minnessaker som fansen lämnat har en unik samlingsutställning skapats på Laganland. Berättelsen om den olycksaliga händelsen är en nutida sägen. Platsen sällar sig nu till sagobygdens övriga sägenplatser om oknytt och ond, bråd död.

Cliff Burton museum

I mitten av maj 2022 öppnade Cliff Burton museum. Du hittar museet på Laganland, Laganvägen. På museet kan du läsa om Cliff Burtons liv och om hans musikkarriär. 

Krister Ljungberg, som är en av intiativtagarna till museet, har fått Riksantikvarieämbetets förtjänstmedealj för sitt arbete för kulturmiljöer.

Lyssna på Riksantikvarieämbetets podd där Krister medverkar. 

Aktuella öppettider för museet publiceras här på facebook.

Kommentera