titelbild

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Sunnerbogymnasiets barn- och fritidsprogram leder dig in på en praktiskt inriktad yrkesbana med en grund i pedagogik och socialt arbete. Du utbildas och förbereds för att kunna möta, assistera och stödja barn samt personer med funktionsvariation i deras utveckling.

Pedagogik, ledarskap, kommunikation, samarbete och konfliktlösning är alla viktiga grundpelare på BF. För att arbeta med människor krävs förmågan att vara lyhörd, kreativ och med gott omdöme skapa förutsättningar för alla människors delaktighet. Du ges möjlighet att särskilt utveckla dessa förmågor.

Grundläggande demokratiska värden och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter är viktiga i de verksamheter som utbildningen förbereder dig för och finns med som en röd tråd i hela utbildningen. Genom utbildningens betoning på möten mellan människor ges du möjlighet att reflektera, analysera och diskutera sociala och kulturella frågor.

Centralt i utbildningen är även kunskap om människors hälsa, levnadsvanor och olika former av hälsofrämjande förhållningssätt. Arbetsmiljö- och arbetsorganisationsfrågor ingår i utbildningen för att förebygga arbetsskador och främja god hälsa.

Arbeta med människor

Du lär dig om människors utveckling och lärande, levnadsmiljöer, samarbete och kommunikation. Du lär dig även att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för andras behov vilket stimulerar till handlingsberedskap.

Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera ditt arbete som ledare, både självständigt och i grupp. För att arbeta med människor krävs det att du tar ansvar, är uppmärksam, har förståelse för andra och en förmåga att leda och kommunicera. Du får utveckla din kreativitet, ta egna initiativ, lösa praktiska problem och uppgifter. 

Så här är programmet uppbyggt

Vill du se de specifika kurserna över de tre utbildningsåren så finns programmets programstruktur längre ner på sidan. 

Gymnasiegemensamma ämnen
De gymnasiegemensamma ämnena är engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen
Pedagogik, hälsopedagogik, specialpedagogik, samhällskunskap och naturkunskap.

Programfördjupning
Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. 

Inriktning
Inriktningen pedagogiskt och socialt arbete ger fördjupade kunskaper om barn och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter.

Individuellt val
Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt kursutbud.

APL
Vi har nära kontakt med arbetslivet i Ljungby kommun. Det gör att vi kan erbjuda dig goda APL-möjligheter. APL görs i verksamheter där yrkesutgången finns. Du är ute på APL sammanlagt 18 veckor under dina tre år på barn- och fritidsprogrammet.

Många av våra elever kommer tillbaka till sin APL-verksamhet för sommarjobb under gymnasietiden eller för en anställning efter examen.

Gymnasiearbete
I slutet av barn- och fritidsprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom yrkesutgången. Där får du visa att du har de kunskaper för att vara anställningsbar och som behövs för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Så här arbetar vi på BF

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du tränar även ditt ledarskap genom att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera arbetet.

BF leder till ett yrkesliv där du får arbeta med människor. Det ställer krav på förståelse och förmåga att kommunicera. När du arbetar med människor finns det behov av att vara lösningsfokuserad och under utbildningen ges du möjlighet att lösa uppgifter både självständigt och tillsammans med andra.

Framtiden

När du har tagit examen från barn- och fritidsprogrammet kan du arbeta som barnskötare i förskolan, elevassistent i skolan eller arbete inom funktionshinderområdet.

Du kan även läsa vidare till exempelvis förskollärare, fritidslärare, grundskolelärare, socionom eller socialpedagog.

Högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet ingår i programmet. Det finns även möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.

Programstruktur

Ny programstruktur kommer att publiceras innan årsskiftet 2024/2025 i samband med övergången till GY25. Notera därför att förändringar kommer att ske i nedanstående programstruktur.

Kontakt

Kommentera