Vi är Årets välfärdsinspiratör 2023

Stort grattis till Ljungby kommun och i synnerhet vår vård- och omsorgspersonal som varje dag levererar nära vård med bra kvalitet och bemötande till kommuninvånaren! 

Ljungby kommun tillsammans med Region Kronoberg tog hem vinsten som Årets välfärdsinspiratör i Sverige vilket bekräftar att vi är på rätt väg. Jennie Vidal, kommundirektör och regiondirektör Martin Myrskog har lagt grunden för ett tillsammansarbete på riktigt mellan region och kommun.

-Det är fantastiskt roligt och en ära att få ta emot denna nationella utmärkelse för vårt gemensamma utvecklingsarbete mellan region och kommun. Tillsammans skapar vi en bättre vård och omsorg för våra invånare och vi vill rikta vårt varmaste tack till alla fantastiska medarbetare som är med och bidrar i detta viktiga arbete säger Jennie Vidal, kommundirektör i Ljungby kommun och Martin Myrskog regiondirektör, Region Kronoberg. 

Utmärkelsen delades ut på Kistamässan under Framtidens Hälso & Sjukvård och e-Hälsa+MVTe .

Juryns motivering 

"Under lång tid har en av svensk välfärds största utmaningar varit att effektivt kunna ge vård och omsorg till de invånare som behöver mycket stöd från både kommun och region. Genom ett banbrytande och gränsöverskridande samarbete där man gemensamt delar och analyserar hälsodata, har man tagit sig an utmaningen att se till att individerna inte ska ramla mellan de organisatoriska stolarna.

De initiala resultaten visar på att man kan uppnå en individanpassad vård som både sparar resurser för det offentliga, samtidigt som man ökar kvaliteten för individen. Utvecklingsarbetet är utsett till försöksverksamhet av nationell karaktär och beforskas. Projektet "God och nära vård" som drivs av Ljungby kommun och Region Kronoberg är Årets Välfärdsinspiratör 2023."

Varför är då projektet viktigt för oss? 

Camilla Denker, förvaltningschef för socialförvaltningen:

- Projektet handlar om att möjliggöra att vi delar och analyserar anonymiserad patientdata tillsammans mellan kommun och region. Detta är unikt och vi använder forskare för att navigera i arbetet. När vi utgår från samma material kan vi se strukturer och trender som vi kan möta i konkret arbete genom att tillsammans utveckla nya metoder och arbetssätt för att förbättra vården för kommuninvånaren. Vi driver också lagändring mellan vårdgivare till förmån för fler kommuner och regioner genom att lyfta upp behovet av att kunna dela data. Regeringskansliet har följt och uppmärksammat vårt tvååriga projekt i sin skrift om banbrytande förändringsprojekt i Sverige, vilket vi är stolta över.

Kanske den viktigaste effekten för framtidens vård- och omsorgsarbete är den kulturresa vi startat tillsammans med regionen som är mycket spännande och tilltalande. Nu jobbar vi vidare med konkreta aktiviteter i våra verksamheter som vi kopplar till detta utvecklingsarbete med kommuninvånarnas bästa för ögonen. Heja Ljungby!

Kommentera