Utredning förskola och skola

Kommunstyrelsens ledamöter har fått information om det skolutredningsuppdrag som blir klart under veckan. Bakgrunden till utredningen är att barn- och utbildningsnämnden har ekonomiskt underskott och nämnden ser över olika alternativ för framtidens förskola och skola. Till stöd för att ta fram ett av underlagen har man använt ett externt företag. Tillsammans med andra underlag såsom kvalitet, översiktsplanering, barnens bästa, likvärdighet och politisk vilja kan beslut om förändringar komma att fattas.

Skolutredning

Uppdraget är att erbjuda alla barn och elever en likvärdig förskola och grundskola. Leverantören av utredningen har haft i uppdrag att se över förskolor och skolor utifrån storlek/enhet, lokalernas tekniska status, lokaleffektivitet och ändamålsenlighet samt bedömning av lokalernas kvalitet.

Redovisningen från leverantören omfattar antal barn/elever per enhet för att uppnå en kostnadseffektiv enhet och positiva sociala och pedagogiska effekter. Det man undersökt är lokalernas beskaffenhet och geografi, teknisk status på lokalerna, lokaleffektivitet enligt läroplanen och bedömning av ändamålsenligheten i förhållande till läroplanen och en bedömning av lokalernas kvalitet. Utifrån detta har de tagit fram handlingsalternativ utifrån utredningen som förvaltning och politik kan använda i framtida ställningstaganden.

Utredningens resultat pekar på att det finns enheter som föreslås att avvecklas, på grund av att lokalernas tekniska status är undermålig eller att lokalerna inte är ändamålsgiltiga.

Utredningen pekar på att de mindre skolorna och förskolorna har högre kostnad/barn. Det är flera parametrar som spelar in när leverantören presenterar olika alternativa vägar att gå. En prioritet de har valt är att lämna lokaler som Ljungby kommun hyr. Man har även tagit hänsyn till hur prognosen för antal barn och elever ser ut fram till år 2029. Närhetsprincipen, att vårdnadshavare har relativt nära till förskola, har man också tagit hänsyn till samt att förskolor och skolor ska vara hållbara och att varje klass ska ha ett hemklassrum.

Det sammanlagda resultatet föreslår att förändringar kan göras både på landsbygden men även inom Ljungby tätort.

Grundskolornas status

Leverantören har undersökt storlek på enheten, teknisk status på lokalerna, lokaleffektivitet enligt läroplanen, bedömt ändamålsenligheten i förhållande till läroplanen och en bedömning av lokalernas kvalitet.

Förskolornas status

Det leverantören undersökt och redovisat omfattar storlek/enhet, teknisk status och ändamålsenlighet och lokalernas kvalitet.

Det här händer nu

Skolutredningen blir klar och lämnas till politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott under den här veckan. Därefter ska den till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott (17 januari) och till barn- och utbildningsnämnden 1 februari för fortsatt politisk diskussion.

Beroende på beslutens karaktär kan det även gå vidare för beslut till såväl kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och slutligen till kommunfullmäktige. Beslut som är av principiell beskaffenhet eller större vikt ska fattas av kommunfullmäktige.

 

Kommentera