Lokalt projekt ger nationella effekter

Igår, 28/9, var Regeringskansliet på besök i Ljungby för att ta del av resultatet från etapp 1 inom projektet God och nära vård som drivs av Ljungby kommun, Region Kronoberg och Campus Ljungby. Projektet drivs för invånarens bästa i framtidens vård och består av två delprojekt: informationsdriven vård och sensorer/smarta hem.

Det är inom delprojektet om informationsdriven vård som man i höst avslutat etapp 1. Där i har hälsodata från både Ljungby kommun och Region Kronoberg delats i en gemensam analysplattform och analyserats. Syftet har varit att kartlägga invånarens vårdresa över organisationsgränserna. 

- Detta gör det möjligt för oss att med gemensamma krafter och med en enad politisk viljeinriktning skapa förutsättningar för den allra bästa vården för Ljungby kommuns invånare. Genom informationsdriven vård hoppas vi kunna minska antalet vårdkontakter och ge bättre sammanhållen vård för invånarna. Målet är att minska väntetid och optimera resursutnyttjande och skapa en bättre vårdupplevelse, säger kommundirektör Jennie Vidal.  

-Att kartlägga den gemensamma vårdresan gör att vi med hjälp av AI-baserade analyser och metoder kan föreslå rätt insats till rätt person i rätt tid, säger regiondirektör Martin Myrskog.  

Lika mycket vård inom kommun som region 

Resultatet visar att lika mycket vård utförs inom kommun som region när det gäller målgruppen som är 65 år och äldre.  

- Här ser vi att vi tillsammans mellan våra organisationer kan hitta nya vägar för att arbeta mer förebyggande för att skapa bättre livskvalitet för våra invånare i Ljungby kommun, säger Jennie Vidal. 

Nu kommer en gemensam analysgrupp bestående av olika professioner inom Region Kronoberg och Ljungby kommun fördjupa sig i underlaget för att identifiera förbättringsområden som på sikt kan minska antalet vårdkontakter och ge bättre sammanhållen och individanpassad vård för invånaren. Detta förväntas innebära nya gränsöverskridande arbetssätt med målet att vården organiseras efter patientens behov på bästa möjliga sätt. 

Ett spännande forskningsområde 

Högskolan i Halmstad är den partner som har utfört analysen av den insamlade hälsodatan.  

-Det vi har sett är att det finns en väldigt stor potential i ett närmare samarbete mellan kommun och region. Det är spännande att man med modern datavetenskap kan få helt andra resultat än tidigare och få en överblick över bland annat vårdresan, få fram riskprofiler och så vidare, säger Thomas Davidsson från Högskolan i Halmstad. 

Regeringskansliet och SKR väldigt intresserade av projektet 

Regeringskansliet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) följer med spänning utvecklingen av projektet då det aldrig tidigare har förts samman hälsodata mellan kommun och region. Denna satsning är mycket viktig för att minska de begränsningar som finns i svensk lagstiftning i dag gällande nyttiggörande av vårdens och omsorgens data. Att Ljungby kommun och Region Kronoberg har kunnat genomföra projektets analys av hälsodata beror på att projektet bedrivs med forskning som grund. Inom ramen för det här forskningsprojektet har organisationerna också fått godkännande av etikprövningsnämnden för att genomföra insamlingen av data och information och dela den mellan våra respektive organisationer vilket kan möjliggöra bättre skräddarsydda vårdinsatser på individnivå. Berörd målgrupp har blivit informerade och alla uppgifter som lämnats ut är helt anonymiserade vilket innebär att inga personuppgifter kan undanröjas.  

-Detta är ett av tre projekt som vi följer och vi var här idag för att följa upp resultatet på plats. Vi ville se hur långt man kommit, vad man gjort och vad har man framför sig och framförallt hur ska man gå vidare i den ordinarie verksamheten. Jag är imponerad av det arbetet som gjorts och det är precis så här en försöksverksamhet ska vara: man provar något och går vidare i ordinarie verksamhet, säger Anders Teljebäck som är särskild utredare på Regeringskansliet. 

Lotta Persson från Regeringskansliet fyller i:
- Det mest intressanta är att det ger ett konkret exempel på hur utökad samverkan kan lösa komplexa samhällsproblem, och också hur man kan använda teknikutvecklingen för att lösa de utmaningar vi står inför. Det är extra roligt att vi går ifrån kostnadsslitningarna mellan kommun och region och att försök som metod har underlättat det förbättringssamarbetet. Det förbättringssamarbete som i slutändan leder till bättre resultat för invånaren. Det är också intressant att datan är så allmängiltig att den kommer att kunna användas på nationell nivå. Både data och metoden som använts är sådana att vi kan dra slutsatser på nationell nivå utifrån resultaten vi sett här.

Vad händer härnäst? 

I nästa steg kommer Ljungby kommun och Region Kronoberg att fortsätta arbetet med analys och kartläggning av den gemensamma vårdresan över kommun och regiongräns. Syftet är att hitta träffsäkra och individanpassade insatser som då kommer att tillämpas bland annat genom delprojekt 2 i projektet God och nära vård som handlar om nya gränsöverskridande arbetssätt för att ge invånaren rätt vård, på rätt plats, i rätt tid och av rätt profession.

Här kommer även hemmonitorering och sensorer att testas för att undersöka möjligheten att utföra vård på distans. En insats inom detta kan vara exempelvis en trygghetslösning såsom sensorer i hemmet, men också gemensamma processer mellan kommun och region för en ökad livskvalitet och trygghet och möjligheten att bo kvar hemma längre. 

Här kan du läsa mer om projektet

Kommentera