Ljungby en alltmer attraktiv ort att bo på

Ljungby kommun rankas på plats 60 av landets 290 kommuner. Vid förra rankingen, år 2021, låg Ljungby på plats 115!

-Det långsiktiga visionsarbetet gör nytta och ger resultat. Inriktningen på våra visionsmål täcker väl in de parametrar som mäts vilket visar att vi är på rätt väg för att utveckla vår kommun tillsammans, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande. 

Det är tidningen Fokus tillsammans med ett statistikföretag som tar fram en kommunranking. Den utgår från vad det är som påverkar när en person väljer var man ska bo. I rankingen jämförs Sveriges kommuner inom nio delområden som tillsammans ger en bred bild av hur livsförutsättningarna ser ut i olika delar av landet. De delområden som ingår i undersökningen är utbildning och skola, vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privatekonomi samt offentlig ekonomi.

Mer om delområdena i undersökningen

  • Utbildning: Kvalitetsindex förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor, tillgång till universitet.
  • Vård och omsorg: Väntetider i vården, tillgång till högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, tillgång till vårdcentral, användning av ”läkemedel som bör undvikas” i äldreomsorgen.
  • Jobb och karriär: Storlek på och närhet till den lokala arbetsmarknaden, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar, utpendling.
  • Infrastruktur: Tillgång till flygplats, tillgång till elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet.
  • Trygghet: Skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott, tillgång till polisstation.
  • Serviceutbud: Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, tillgång till restauranger, tillgång till återvinningscentral.
  • Fritid: Aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, tillgång till Filmstaden-biograf, tillgång till elljusspår, tillgång till ej bebyggd mark, närhet till utomhusbad.
  • Privatekonomi: Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris enligt Nils Holgersson-modellen, skattesats i kommun och region.
  • Offentlig ekonomi: Soliditet i kommunen.

Källa: fokus.se och infostat.se

Kommentera