Välkommen till ljuvliga Ljungby fast på nederländska

Vad gör en kommun på en emigrantmässa i Nederländerna?

Ljungby kommuns vision om att växa bottnar i att det är viktigt att det finns invånare här som bidrar till en blomstrande plats, skattekraft och att fler kan bidra till välfärden. Hos oss finns det plats för fler och i Nederländerna är det trångt och många människor emigrerar därifrån årligen.

Mässan Emigrant Expo besöks av omkring 12 000 besökare. Mässans besökare är studenter, par, barnfamiljer och pensionärer. De flesta är välutbildade och har arbetslivserfarenheter och de har en dröm om att flytta till ett annat land. Det som lockar emigranterna är ett liv med större lugn, nära naturen samt en tryggare uppväxtmiljö för barnen. Just södra Sverige är attraktivt då det är enkelt att åka hem och hälsa på familj och vänner och det går snabbt att komma hit på besök.

-Många av de vi träffade på mässan läser redan svenska målmedvetet inför sina planer på att byta land. De som besöker mässan är ofta långt gångna i sina planer och är pålästa och motiverade, säger Jennie Ahlqvist som bland annat jobbar med inflyttarservice och som var på plats för att berätta om platsen Ljungby.

-Det som händer nu är att vi kommer att ha fortsatt kontakt med flera av mässans besökare. Några familjer hade redan bestämt sig och kommer att flytta till Ljungby, berättar Jennie vidare.

GLS Henjo, Kalmar och Weland

Kronoberg hade en gemensam monter där Region Kronoberg, Ljungby, Tingsryd och Växjö kommuner var representerade tillsammans med företag. Från Ljungby var företagen GLS Henjo, Kalmar och Weland också representerade. De rekryterade för specifika tjänster som de har vakanta.

"Vi träffade många intressanta kandidater", Kalmar om mässan:
”För oss på Kalmar är det viktigt att delta i arbetsmässor som Emigration Fair i Nederländerna för att marknadsföra företaget och skapa kontakter med potentiella talanger. På mässan träffade vi många intressanta kandidater som visade intresse för att flytta till Småland och till vårt företag. Vi ser ett ökat behov av olika ingenjörsyrken inom de närmaste åren."

"Vi visade att det finns gott om arbetstillfällen", GLS Henjo om mässan:
”Vi åkte till Emigration Expo främst för att marknadsföra Ljungby och Småland men också för att visa att det finns gott om arbetstillfällen i både Ljungby och Småland.

Vi träffade många modiga människor som funderar på att slänga sig ut och jaga sin dröm om ett annorlunda liv, mot vad de har idag. Jag hoppas att jag kunde inspirera dem att våga ta klivet och flytta till Ljungby.”

"Vi träffade många som matcahde framtida behov", Weland om mässan: 

"Vi träffade många personer som matchade våra framtida rekryteringsbehov. Samtidigt fick vi chansen att göra reklam för hela bygden och att kunna berätta om alla fördelar med naturnära boende och att jobben även finns utanför städerna." 

-Att göra det här tillsammans med företagen är en framgångsfaktor. De kan hitta rätt kompetens och vi som kommun kan presentera platsen och vi kan lotsa dem rätt, säger Jennie Ahlqvist.

Welkom in het prachtige Ljungby kommun*

Det kan ta lite tid att genomföra en emigration, men vi hoppas få träffa en del av våra mässbesökare här i Ljungby igen – kanske som arbetskamrater, grannar, klasskamrater och i föreningslivet.

*Välkommen till ljuvliga Ljungby på nederländska.

Kommentera