Mat på förskolor och skolor

Det behövs bra mat med gott om näring och energi för dagar fulla av lek och lärande. I våra förskolor och skolor serveras vällagad och god mat med bra kvalitet. Vi lagar mat från grunden och bakar eget bröd de dagar vi serverar soppa. Målsättningen är att använda 100 % svenskt kött och en fjärdedel ekologiska produkter.

Skollunchen ska bestå av en kost som närings- och energimässigt ska ge dig cirka en tredjedel av dagsbehovet. Det betyder att du måste äta de återstående två tredejedelarna någon annanstans för att du ska må bra och klara av din skoldag.

Vad blir det för mat?

På webbplatsen skolmaten.se kan du se vad som serveras till lunch på våra skolor och förskolor. 

Matsedeln finns även i appen “Skolmaten” som du hittar i App Store och Google Play.

Synpunkter

Har du som matgäst synpunkter på maten som serveras hör gärna av dig till skolmåltidsansvarig på din skola eller till kostchefen.

Anmälan om specialkost

Ljungby kommun erbjuder special- och/eller ersättningskost då det finns medicinska skäl. Har du som elev eller ditt barn behov av specialkost eller anpassade måltider? Då krävs ett kostintyg och i flera fall också ett läkarintyg.

Kostintyget gör du via e-tjänst. I e-tjänsten kan du bifoga läkarintyg. Det går bra att komplettera med läkarintyg i efterhand om du eller ditt barn inte har fått det ännu.

Till e-tjänsten: Kostintyg - anmälan om specialkost  

Läkarintyg vid specialkost

Läkarintyg

Läkarintyg behövs då det föreligger medicinska skäl till specialkost. Dessa skäl kan exempelvis vara allergi, intolerans eller annan överkänslighet. Det är vårdnadshavare/förälder som ansvarar för att ett läkarintyg, utfärdat av legitimerad läkare tillsammans med ett kostintyg lämnas till aktuellt kök. Vid diabetes och celiaki behövs ett läkarintyg vid upptäckt behov av specialkost. Då dessa intoleranser är kroniska räcker det därefter med ett kostintyg.

Läkarintyg vid all specialkost förutom laktosfritt

Vi lagar specialkost utifrån läkarintyget, med undantag för laktosfritt samt under den utredningstid som behövs för att fastställa eventuell specialkost. Under denna period anpassar vi kosten tillsammans i dialog med berörda personer.

Nytt intyg

Då behovet förändras eller vid förskoleklass, årskurs 4, 7 och årskurs 1 på gymnasiet ska kostintyget uppdateras. Detta görs via e-tjänst. Vid kronisk sjukdom som diabetes eller celiaki behövs inget nytt årligt intyg förutsatt att eleven inte byter skola.

Allergier

Innehållsförteckning

Vi utgår från förpackningens deklarerade innehåll, i de fall det exempelvis står ”kryddor” utgår vi från att eventuella allergener understiger fastställda gränsvärden.

Laktos

Vi betraktar hårdost lagrad längre än tre veckor som laktosfri. (Branschen betecknar själva hårdost lagrad tre-fyra veckor som laktosfri eller att mängderna är så små att det saknar betydelse).

Gluten

I våra lokaler hanteras spannmål och mjöl, vilket gör att det kan finnas “spår av” gluten i de livsmedel vi serverar.

Kontaminering

I köket hanterar vi alla förekommande livsmedel förutom nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön. Vi har inte separat utrustning mellan olika allergener men följer fastlagda rutiner för rengöring.

Nötter och mandel

Vi använder inte nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön i kommunens kök men får ibland hem råvaror märkta med ”spår av”, exempelvis russin.

Korsreaktioner och ”släktskap mellan allergener”

Vi utgår ifrån det som läkaren skrivit på intyget, inte senare tillagda anteckningar. Vi utesluter de livsmedel som anges, står det t.ex. sojabönor utesluts dessa och står det baljväxter utesluts samtliga ärter och bönor. När anpassning av kost utifrån korsreaktioner är aktuellt gäller det hela året och inte endast en specifik period.

Kontakta aktuellt kök

Har du ett barn i skola och/eller förskola som har behov av specialkost med ökad säkerhet utöver vad som här anges ber vi dig kontakta personalen i det kök det berör. Dessa riktlinjer gäller inom kostavdelningens ansvarsområde varför det även kan vara viktigt att kontakta rektor eller klassföreståndare.

Rekommendationer för en bra kost

Fördelningen bör vara frukost, lunch och middag eller kvällsmål och två eller tre mellanmål.

Med rätt proportioner på maten minskar du risken för såväl övervikt som vissa sjukdomar. Kombinera med vardagsmotion som till exempel promenader och cykling. Du orkar mer och mår bättre!

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa deras råd för bra mat i förskola och skola.

Klimatsmart mat och mindre matsvinn

Ett aktivt arbete för klimatsmarta måltider och mindre matsvinn är en del av vår vardag. Se gärna filmen och läs mer på länken nedan.

 

Tillsammans kan vi bidra till att minska andelen mat som slängs.

Kontakt

Kommentera