Daglig verksamhet och dagverksamhet

Daglig verksamhet och dagverksamhet vänder sig till dig som är i yrkesverksam ålder och har en funktionsnedsättning men inte arbetar eller går någon utbildning. 

  • Dagverksamhet är ett bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL).
  • Daglig verksamhet är en insats enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Daglig verksamhet kan ge stöd till sysselsättning och ska vara anpassad efter varje individ. Du kan få prova på nya saker och träffa nya människor, eller praktisera på någon arbetsplats. På våra arbetsplatser utför vi arbeten åt företag, verksamheter och privatpersoner. 

Daglig verksamhet och dagverksamhet utformas efter dina behov och varje person har en egen plan som utgår från vad du är beviljad. Du som deltar får habiliteringsersättning. Du betalar inget för att delta men för mat och resor som görs i samband med verksamheten.

Ansökan

Ansökan om daglig verksamhet och dagverksamhet görs via e-tjänst eller direkt hos LSS-/biståndshandläggarna.

Ansökan om LSS-insatser för vuxna och barn (daglig verksamhet) 

Ansökan om stöd och service enligt socialtjänstlagen, SoL (dagverksamhet)

Efter att du lämnat in din ansökan får du träffa en biståndshandläggare som bedömer och beslutar om du får stöd. Du får beslutet skriftligt. 

Daglig verksamhet i Ljungby kommun:

Café Vildrosen Ljungby

Mitt i Ljungby centrum finns vårt café som varje dag bakar bröd och kakor. Frallor och kakor säljs sedan i caféets servering. 

I bageriet bakar vi mjuka och hårda kakor och olika sorters frallor. När vi säljer använder vi oss av en kassaapparat som styrs via en datorskärm med bilder och tal. Här får vi träna på kundbemötande, disk, kassa och förbereda för öppning. 

Café Vildrosen
Rune B Johanssons gata 1
341 33 LJUNGBY
Telefon: 0372 - 843 65
Epost: vildrosen@ljungby.se

Holmsborgs dagliga verksamhet i Lagan

Holmsborg ligger naturskönt i Lagan. Här sköter vi om vår vackra utemiljö, klipper gräset, räfsar löv och skottar snö. I vår trädgård odlar vi växter och örter som vi sköter om, och vi klyver ved.

Vi har en skapande verksamhet där vi tillverkar tändpuckar, dekorerar papperskort och tändsticksaskar. Vi gjuter också olika saker i betong. Det vi gör säljs på olika platser i kommunen. 

Holmsborg daglig verksamhet
Kyrkvägen 15, 341 50 Lagan
Telefon: 0733-73 94 95
Epost: holmsborg.dv@ljungby.se

Industri och service

På Industri och service gör vi packnings- och monteringsarbeten åt olika företag. 

Industri och service
Helsingborgsvägen 9
341 33 Ljungby
Telefon: 0721 62 80 58
Epost: industrioservice@ljungby.se

Kulturfabriken

Här kan man prova på olika aktiviteter. Vi skapar olika saker, till exempel tavlor och insektshotell. 

Vi kan även jobba med media och då med tryckning och häftning av sockenblad och kuvertering av olika sort. Vi fotograferar och överför foton till datorn och gör en tidning. 

Vi dramatiserar och spelar teater och uttrycker våra känslor med mimik och kroppsspråk. Ibland spelar vi små teaterstycken eller lär oss olika danser. 

Här kan man också prova på att sjunga och spela instrument. Vi skriver egna låtar och spelar in musik i vår egen inspelningsstudio. 

Kulturfabriken
Skånegatan 2
341 31 Ljungby
Telefon: 0733-73 98 64
Epost: kulturfabriken@ljungby.se

Lingonboden butik

Lingonboden 

I Lingonboden säljer vi sådant som är tillverkat i olika dagliga verksamheter, till exempel tändpuckar, tavlor, betongsaker, cd-skivor med mera. Vi håller i ordning i butiken och tar emot kunder. Vi tillverkar också saker som säljs i butiken.

Du hittar aktuella öppettider på vår facebooksida Lingonboden.

Lingbonboden
Skinnarevägen 1, Ljungby.

Servicegruppen

Servicegruppen utför arbeten utomhus som till exempel att klippa gräs, sopa, räfsa och skotta snö. Vi kan besiktiga staket åt förskolor och göra en del målningsarbeten. 

Vi sambeställer matleveranser, vaktmästarjobb, källsorterar och slänger grovsopor. Vi kan också göra en del snickerier. 

Servicegruppen
Helsingborgsvägen 9, Ljungby
Telefon: 0733 73 90 20, 0733 73 90 21
Epost: servicegruppen.dv@ljungby.se

Verksamhet i centrum (VIC)

VIC riktar sig till dig som har Aspergers syndrom, autism eller liknande diagnos. Utifrån dina behov och förutsättningar utformar personalen på VIC individuella aktiviteter. Du kan få möjlighet att träna inför en praktikplats. 

Verksamhet i centrum
Skinnarevägen 1 
341 42 Ljungby
E-post: vic.dv@ljungby.se
Telefon: 0733-73 94 96, 0721-62 81 25

Åbacken

Genom kommunikationsträning, fysiska aktiviteter och sinnesträning ökar vi din självständighet. Vi utgår från dina individuella behov och förutsättningar när vi utformar dagen. 

Åbacken
Villagatan 24
341 30 Ljungby
Telefon:
Grupp 1: 0721-62 82 16
Grupp 2: 0721-62 82 04
Grupp 3: 0721-62 82 17
E-post: abacken.dv@ljungby.se

Trivselgruppen, Åbrinken i Lagan

Trivselgruppen är en öppen verksamhet för personer över 65 år. Målsättning är att samarbeta med äldreomsorgens dagcentral i Lagan. 

Dagverksamhet i Ljungby kommun

Legoarbete

Vi monterar, packar detaljer i påsar, gradar, kapar, klistrar etiketter m.m. Här arbetar vi med legoarbete åt ett flertal företag. Arbetsuppgifterna varierar under veckorna.

Loppis

I vår butik på Fabriksgatan 12 har vi försäljning av skänkta saker. Där arbetar vi med försäljning, prismärkning, städning, sortering, samt att plocka fram varor.

Snicken/legoarbete

Här renoveras och återbrukas möbler. Vi tillverkar träfigurer, ramar, fågelholkar med mera.

Tillverkning/renovering/återbruk

Här återbrukas/tillverkas saker till försäljning eller på beställning. Vi återanvänder bestick, kläder, tyger, möbler, böcker samt andra småprylar. En möbel kan få en ny funktion och utseende. En stor del av arbetet består av att måla möbler till försäljning eller på beställning.

Sygrupp

Vi återbrukar tyger och tillverkar förkläden, väskor, grytlappar och klär om mindre möbler. Vi lagar och syr på beställning.

Lokalvård/tvätt

Städning av våra lokaler. Vi sorterar och tvättar kläder med mera. 

"Åter i bruk" på Bredemad

Åter i bruk är en butik bredvid Bredemads återvinningsstation. Vi tar hand om och säljer saker som andra inte längre behöver.

Cykelverkstad

Vi reparerar cyklar till försäljning och på beställning.

Servicegrupp

Här utförs mindre serviceuppdrag på beställning. Vi hämtar saker till vår loppis samt slänger saker på Bredemad.

Media

Här tillverkas visitkort, inbjudningar, blanketter, broschyrer, almanackor med mera. Vi erbjuder också tjänster som film, fotografering och kopiering.

Praktikplatser - Mot nya mål

Inom verksamheten arbetar vi med personliga mål. Hos en del personer handlar det om att förbereda för en praktikplats, på ett företag eller offentlig sektor. Omfattningen kan variera från några timmar till en hel arbetsvecka. Praktikplats föregås oftast av arbetsträning i verksamheten innan det verkställs.

Frukost och fika

Arbete med frukost och eftermiddagsfika. Vi bakar vårt eget vete- och matbröd.

Musik

Vid ett tillfälle i veckan spelar vi och sjunger. Det händer att vi uppträder inför andra verksamheter.

Myrebo

Här arbetar vi med trädgård- och djurskötsel. Vi bakar, städar, klyver ved och arbetar med mindre skogsarbeten. Vi har tillverkning där vi målar, gör decoupage, snickrar, arbetar med egna projekt med mera. 

Kontakt daglig verksamhet

Kontakt dagverksamhet

Kommentera