Förutsättningarna för solenergi på våra nordliga breddgrader kan vara riktigt goda. På många ställen i Sverige lönar det sig att satsa på solenergi och solinstrålningen.
Går du i tankarna kring att installera solceller? Här har vi samlat lite information och saker som kan vara bra att tänka på.
Inom detaljplanerat område
Det krävs i vissa fall bygglov för att montera solcellspaneler på en byggnad inom detaljplanerat område.
Det finns undantag från bygglovsplikten, som gäller för alla typer av byggnader. För att solcellspaneler ska vara bygglovsbefriade ska följande krav vara uppfyllda:
- de ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
- de ska följa byggnadens form
- att solenergianläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området
- de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
- de får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret
Kontakta miljö- och byggförvaltningen för att ta reda på om din byggnad är särskilt värdefull eller ligger i ett sådant område som avses ovan.
Utanför detaljplanerat område
Det krävs inte bygglov för att montera solcellspaneler på en byggnad som ligger utanför detaljplanerat område eller i område med områdesbestämmelser. Detta gäller även om byggnaden eller området är särskilt värdefullt eller om byggnaden ligger inom ett riksintresseområde.
Om en byggnad har ett särskilt värde ska installationen av solcellspaneler göras med hänsyn till det värdet, som kan vara historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt, även om åtgärden inte kräver bygglov.
Fristående solenergianläggningar
Det krävs normalt inte bygglov för fristående solenergianläggningar oavsett om fastigheten ligger inom eller utanför detaljplanerat område.
Fristående solenergianläggningar kan dock kräva bygglov om konstruktionen är att betrakta som en byggnad eller en annan anläggning, till exempel plank.
Fristående anläggningar bör inte placeras över nedgrävda ledningar. Tänk därför på att ta reda på var eventuella ledningar finns.
Anmälan
I vissa fall krävs en anmälan för att montera solcellspaneler på en byggnad, exempelvis om solcellspanelerna påverkar byggnadens bärande konstruktion eller innebär en väsentlig påverkan på byggnadens brandskydd.
Tillstånd och krav
Andra tillstånd, anmälan eller dispens enligt annan lagstiftning kan krävas även om det inte krävs bygglov eller bygganmälan för en åtgärd.
Det finns krav som måste följas även för åtgärder som inte kräver bygglov eller bygganmälan, så som hållfasthet, brandskydd och utformning. Du som utför eller låter utföra installationen ansvarar för att kraven följs.
Ta kontakt med bygglovshandläggare via e-post eller telefon, alternativt boka en tid för bygglovsrådgivning om du har frågor om bygglov eller anmälan för installation.
Utvärdering av lämplighet för solcellsparker i Ljungby kommun
Ljungby kommun, Region Kronoberg och Länsstyrelsen i Kronobergs län strävar efter att öka andelen lokalt producerad förnybar el. Därför har Ljungby kommun genomfört en analys av var större solcellsanläggningar skulle kunna etableras. Syftet är att skapa en grund för ökad produktion av solenergi i närområdet. Resultatet visar hur lämplig en viss yta är för att anlägga större solcellsanläggningar. Utifrån olika kriterier har områden getts en högre eller lägre prioritet. Resultatet presenteras enligt fyra olika scenarion som beskrivs närmare i kartan.
Se lämpliga plactser för solcellsparker i vår kommun. Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 december 2024