Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Vindkraft

Vindkraft är en förnybar energikälla som bland annat bidrar till uppfyllandet av miljömålet Begränsad klimatpåverkan. Vindkraftverk räknas som miljöfarlig verksamhet. Beroende på storlek och antal prövas ansökningar om att uppföra vindkraftverk på olika sätt enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

Information om tillståndsfrågor

Besök Vindlovs webbplats för information om tillståndsfrågor för vindkraftverk Länk till annan webbplats.

Vindkraftsärenden från start till mål

Uppstart

När ett vindkraftsprojekt startar, börjar vindkraftsbolaget med att undersöka var de bästa vindförhållandena finns. De letar efter områden som ligger tillräckligt långt från bostäder och kontrollerar att det inte finns några restriktioner, som riksintressen eller viktiga natur- och kulturvärden, som kan hindra projektet. Markägare kan också kontakta vindkraftsbolag om de tror att deras mark kan vara lämplig för vindkraft.

Kontakt med markägare

Vindkraftsbolaget kontaktar sedan markägarna i det intressanta området. Om de kommer överens, skrivs ett avtal som bland annat reglerar ersättning för markintrång. Därefter finns det två alternativ: att ansöka om miljötillstånd eller att göra en miljöanmälan tillsammans med en bygglovsansökan.

Miljötillstånd

Miljötillstånd söks hos länsstyrelsen (hos miljöprövningsdelegationen) om det är:

  • två eller flera vindkraftverk där vart och ett av vindkraftverken, inklusive rotorblad, är högre än 150 meter
  • sju eller fler vindkraftverk högre än 120 meter totalhöjd i en grupp
  • varje tillkommande verk som tillsammans med redan uppförda verk innebär att man kommer upp till tillståndsgränsen enligt ovan.

Samråd med länsstyrelsen och kommunen

Vindkraftsbolaget kontaktar Länsstyrelsen och kommunen för att träffas och diskutera området och vilka förutsättningar som gäller. Bolaget får oftast råd om vilka utredningar som måste göras.

Samråd med allmänheten

Bolaget informerar de som anses berörda. Det kan vara skriftlig information eller genom ett öppet samrådsmöte. Bolaget annonserar om samrådsmötet i ortstidningarna. Allmänheten har möjlighet att lämna synpunkter till bolaget och begära att fotomontage görs.

Ansökan om miljötillstånd med miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Bolaget skickar in sina handlingar till länsstyrelsen och lämnar in en ansökan.

Kompletteringsrunda

Kommunens miljö- och byggnämnd får handlingarna för att kontrollera att allt som krävs finns med, annars begärs kompletteringar. Miljö- och byggnämnden samt kommunstyrelsen informeras om att en ansökan inkommit till länsstyrelsen. Länsstyrelsen begär in yttranden från olika myndigheter bl.a. miljö- och byggnämnden Miljö- och byggnämnden skriver ett yttrande som skickas till länsstyrelsen.

Avstyrka eller tillstyrka

Länsstyrelsen skickar en skrivelse till kommunstyrelsen med frågan om kommunen säger ja eller nej till etableringen. (Om kommunen säger nej är det nej som gäller. Om kommunen säger ja kan länsstyrelsen ändå avslå ansökan om de anser att etableringen inte är lämplig.)

Kungörelse

Ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen kungörs i ortstidning med en upplysning om att den som vill yttra sig i ärendet ska göra det inom en viss tid. Bolaget får därefter en möjlighet att bemöta inkomna yttranden.

Beslut

Miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen fattar beslut i ärendet. . Beslutet skickas till bolaget som sökt och till dem som haft synpunkter.

Överklagande

Alla som berörs av beslutet kan överklaga till Mark- och miljödomstolen inom tre veckor.

Laga kraft

Om ingen överklagat inom tre veckor vinner ärendet laga kraft.

Miljöanmälan och ansökan om bygglov

Miljöanmälan och ansökan om bygglov lämnas till kommunens miljö- och byggnämnd när ärendet berör:

  • Ett vindkraftverk som är högre än 20 meter inklusive rotorblad.
  • Två eller fler vindkraftverk som står tillsammans.
  • Varje tillkommande verk som står tillsammans med ett annat vindkraftverk.
  • Vindkraftverk placeras på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken.

Anmälan och bygglov

En anmälan om miljöfarlig verksamhet samt ansökan om bygglov, lämnas in till miljö- och byggnämnden i god tid innan verksamheten avser att påbörjas. Anmälan ska bland annat innehålla en karta, tekniska beskrivningar och beskrivning över vilka miljökonsekvenser som uppstår vid en vindkraftsetablering. Ansökan om bygglov för samma vindkraftverk bör handläggas samtidigt som miljöanmälan.

Samråd

Myndigheter, organisationer och enskilda som kan ha intresse av vindkraftsetableringen får möjlighet att yttra sig i ärendet. Bolaget får därefter möjlighet att bemöta inkomna yttranden.

Beviljande av bygglov samt godkännande av miljöanmälan

När nödvändiga utredningar är klara beslutas om bygglovsansökan ska beviljas eller avslås. När handlingarna i miljöanmälan är kompletta fattas beslut vid miljö- och byggnämndens sammanträde. Beslutet kan vara:

  • att ärendet inte föranleder någon åtgärd från miljö- och byggnämndens sida.
  • att verksamheten föreläggs att följa vissa försiktighetsmått.
  • att verksamheten föreläggs att söka tillstånd enligt miljöbalken

Överklagande

Om ingen överklagat ärendena inom tre veckor vinner besluten laga kraft.

Nationellt mål för vindkraftsproduktion

Regeringens mål för klimat- och energipolitiken till år 2020 var bland annat att minst 50 procent av energianvändningen ska bestå av förnybar energi. Energimyndighetens planeringsmål för vindkraft år 2020 är 30 TWh (terawatt-timmar), varav 20 TWh vindkraft på land och 10 TWh lokaliserat till havs. År 2018 producerade vindkraften i Sverige drygt 19 TWh el.

Vindkraftsplan

Förutsättningarna för vindkraft i Ljungby kommun är goda. Det finns också flera andra värdefulla allmänna intressen i form av natur- och kulturmiljöer som har betydelse för besöksnäring och friluftsliv. För att få en överblick över hela kommunen och hitta de mest lämpliga utredningsområdena för vindbruk med en avvägning mellan olika allmänna intressen har kommunen tagit fram en vindkraftsplan som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Vindkraftverk ska placeras där de inte skadar väsentliga intressen och där anslutning till el- och vägnät är enkel. Planen innehåller riktlinjer för hur vindkraftverk ska utformas och placeras för att minimera negativa effekter.

Planen har tagits fram för att vara ett planeringsunderlag till hjälp för både politiker och tjänstepersoner vid handläggning av vindkraftsärenden.

Den är inte juridiskt bindande men vägledande vid fortsatt planering för vindbruk.

Gällande vindkraftsplan är antagen av kommunfullmäktige den 23 april 2018.

Bygglovshandläggare

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 november 2024