Fältövning Bolmen

Under 2023 genomfördes ett samverkansprojekt mellan aktörer runt sjön Bolmen i syfte att stärka beredskapen mot utsläppsolyckor. Genom framtagandet av en beredskapsplan stärker samtliga inblandade aktörer sina relationer, sin samverkan och kunskap som vid en händelse är av avgörande betydelse. Målet är också att beredskapsplanen ska vara ett stöd i samtliga aktörer och intressenters arbete med att begränsa en olycka. I projektet ingick även att ta fram en plan för kunskapshöjning och övning. Fältövning Bolmen riktar sig till räddningstjänsterna runt sjön och är en del i det fortsatta arbetet.

Sjön Bolmen är en komplex samverkansyta med vatten som förbinder fyra kommuner och tre län och tre civilförsvarsområden. Dessutom utgör Bolmen ett riksintresse och är huvudsaklig vattentäkt för många svenskar i södra Sverige. Vattnet i sjön Bolmen är ett kommunalt ansvar till skillnad från andra stora vattentäkter som är statliga vatten.

Varför övar vi?

Syftet är att öva beredskapsplanen med fokus på kommunikation/samband och ledningsfunktioner i räddningstjänsten. Syftet är också att i samverkan med berörda aktörer kring sjön utveckla en beredskapsplan, kompetens och resurser för att på ett lämpligt sätt skydda dricksvattentäkten vid en olycka eller sabotage.

Målet är att öva utläggning av länsor, hur samordning ska ske mellan de fyra kommunernas räddningstjänster samt pröva beredskapsplanen ute i fält och därefter uppdatera beredskapsplanens innehåll efter behov.

Frågor som kommer belysas:

  • Bolmenplanen – sambandsplan
  • Krisledning och krisorganisation
  • Ansvarsfördelning
  • Resursfördelning (personal, material)
  • Prioriteringar
  • Samband och information
  • Länsstyrelsernas roll vid en kris som drabbar flera kommuner

Övningen genomförs den 23 maj och kommer att innefatta ett stort avspärrat område och många personer i rörelse. Skyltar och affischer kommer på platsen berätta om att det genomförs en övning och att det inte finns någon anledning till oro.

Kommentera