Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Cykla och vandra

Att cykla ute i naturen är fantastiskt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på små vägar. Tänk bara på att inte cykla över privata tomter, planteringar eller mark som lätt kan skadas.

I Ljungby kan du hitta lugnet och njuta av naturen. Här finns vandrings- och cykelleder för både korta och längre turer, med badplatser och grillplatser längs vägen. Det finns också över 30 naturreservat med ett rikt djur- och fågelliv.

Vill du hålla dig nära staden kan du besöka Kronoskogen, ett naturreservat med fina stigar. Bräkentorpasjön ligger också nära för den som snabbt vill ut i naturen.

Anpassa cyklingen efter naturen

Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan.

Tänk särskilt på att:

  • undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna
  • undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker
  • anpassa körsätt efter underlag
  • grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark

Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder, dock är de anlagda för att gå eller springa på. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Lokal information finns ofta på informationsskyltar invid berörda motionsspår.

Cykling på samma plats eller i grupp

Om du planerar att cykla regelbundet på samma ställe, är det bra att fråga markägaren om lov. Det är särskilt viktigt om du organiserar gruppcykling. Om det finns risk för skador på marken måste du anmäla detta till länsstyrelsen.

Särskilda regler i nationalparker och naturreservat

I nationalparker och naturreservat kan särskilda regler gälla för cykling. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa leder. På anslagstavlor i områdena ser du vad som gäller.

Eldrivna cyklar, rullstolar och permobiler

Allemansrätten gäller alla. Om du behöver använda dig av en eldriven rullstol, eller en permobil, eller annat hjälpmedel får du givetvis använda den. Däremot gäller allemansrätten inte motordrivna cyklar och andra motordrivna fordon.

Rullstolar, precis som cyklar och hästar, skadar lättare känslig mark än vad vandring till fots gör. Undvik därför blöta och mjuka marker. Använd vägar och leder istället.

Olika typer av motordrivna cyklar

Allemansrätten ger oss en möjlighet att ta oss fram på många olika sätt. Gemensamt för dessa sätt är att man inte använder ett fordon med motor. Cyklar med motor går att köra på vägar och cykelbanor, men inte på stigar eller fritt i terrängen, där går det däremot bra att åka med vanlig cykel.

Logotyp LONA

Lokala naturvårdssatsningen

Naturkartan är ett LONA-projekt som delvis finansierats via lokala naturvårdssatsningen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 augusti 2024