Kultur i Ljungby 2025 - 2028
Inledning
Ett levande och oberoende konst- och kulturliv med utgångspunkt i konstnärlig frihet, yttrandefrihet och alla människors rätt till kultur och fri åsiktsbildning är centralt för den demokratiska utvecklingen i ett samhälle. Att ta del av konstnärliga upplevelser och själv ges möjlighet att uttrycka sig konstnärligt är grundläggande mänskliga rättigheter.
Konsten och kulturens egenvärde
Att konst och kultur har ett egenvärde är en viktig kulturpolitisk princip. Konst och kultur kan generera samhällsnytta och olika värden som attraktivitet, ekonomisk tillväxt eller bättre hälsa. För kulturpolitiken är det samtidigt viktigt att värna egenvärdet i olika konstnärliga uttryck och kulturskaparnas självständighet.
Principen om armlängs avstånd
I ett demokratiskt samhälle bygger kulturens kraft på att den är fri. Inom svensk kulturpolitik råder konsensus kring att kulturen ska stå fri från politiska beslut om konstnärligt innehåll. Som ett skydd för att främja konstnärlig frihet tillämpas principen om armlängds avstånd.
Verksamhetsplan för kultur i Ljungby kommun
Detta är den fjärde verksamhetsplanen för kultur i Ljungby kommun och gäller för åren 2025 – 2028. Ljungby kommuns verksamhetsplan för kultur är ett styrdokument för det kulturpolitiska området och ska beskriva vilka områden som bör utvecklas framöver och vilka aktörer som kan ingå i arbetet. Planen för Ljungby kommun är kopplad till Kulturplan Kronoberg, kulturpolitikens styrdokument på regional nivå, som har genomförandeperiod 2025 – 2028.
Uppföljning
Verksamhetsplanen för kultur i Ljungby kommun är ett levande dokument som följs upp och rapporteras till kultur- och fritidsnämnden i december varje år.
Kulturpolitik
Kultur- och fritidsnämnden har ansvar för genomförande och uppföljning av Ljungby kommuns verksamhetsplan för kultur. Nämnden ansvarar även för kulturverksamheterna: folkbibliotek, kulturskola, allmän kultur, kommunens konstsamling samt kommunala lokaler för kulturverksamhet och stöd till arrangemang och det lokala föreningslivet.
Kultur- och fritidsförvaltningen består av tjänstepersoner i en utförandeorganisation och de verkställer politiska beslut, samt tar fram relevanta underlag till beslutsfattare.
Inom kommunorganisationen finns också ett kommunarkiv kallat Arkivhuset som bland annat levandegör Ljungbys historia.
Samverkan
Kultursamverkansmodellen är en nationell kulturpolitisk reform som infördes 2011 för att skapa ökat utrymme för regionala prioriteringar och variationer. Kronobergs län ingår i modellen sedan 2012.
Nationella, regionala och kommunala mål
Nationella mål
Självständighetsmålet
Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund
Deltagandemålet
Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet
Samhällsmålet
Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling
Regionala mål
Självständighetsmålet
I Kronoberg ska kulturen vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefrihet som grund.
Deltagandemålet
I Kronoberg ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet.
Samhällsmålet
I Kronoberg ska kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet prägla samhällets utveckling.
Ljungby kommuns mål
- Bästa kommun att växa i
- Livslångt lärande för alla
- Vi skapar ett rikt liv
Utvecklingsområden 2025 - 2028
De kommande kulturområden innehar punkter (aktiviteter) som ska och bör utvecklas under åren 2025– 2028. Det står också angivet vilka aktörer som kan ingå i utvecklingsarbetet. De utpekade utvecklingsområdena presenteras utan inbördes ordning och kompletterar den ordinarie verksamhet och den utveckling som sker.
Kulturskola
Aktivitet
Bredda kulturskolan för att nå så många barn som möjligt. Exempelvis med ämnen som bild och form, muntligt berättande, slöjd, film och rörlig bild.
Aktörer
Kultur- och fritidsnämnden, Kulturskolan, Ljungbergmuseet, Berättarnätet Kronoberg, Kulturrådet, Filmregion Sydost, Hemslöjden Kronoberg.
Uppföljning
Medborgarundersökningen:
Ämneskurser som erbjuds i musik- eller kulturskolan, antal ämnesområden.
Kulturrådets statistik:
Mångkultur berikar kommunen och därför integrerar kulturskolan fler barn ochunga med migrationsbakgrund.
Andel elever 6 - 19 år i kulturskolan ska överstiga genomsnittet i riket.
Kulturskolan är en prioriterad aktivitet
Allmänkultur
Aktivitet
Fortsätta att ge allmänheten möjlighet till ett offentligt kulturutbud genom arrangemang som: Kultur på bygden, Musikriket, Scensommar och traditionella firanden.
Aktörer
Kultur- och fritidsnämnden, Region Kronoberg, Kulturföreningar, Bygdegårdsföreningar, Musik i Syd, Växjö kommun, Val- och demokratinämnden Ljungby kommun.
Uppföljning
Medborgarundersökningen:
Kommunens arbete för att främja det lokala kulturlivet är bra, andel (%)
Allmänkulturen är en prioriterad aktivitet
Bibliotek och läsfrämjande
Aktivitet
Följa biblioteksplanen för Ljungby kommun 2024 - 2027 genom att bland annat uppmärksamma de nationella minoriteterna.
Aktörer
Ljungby kommuns folkbibliotek i samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen och skolbiblioteken, Sverige-finska föreningen, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Sagobygden, Studieförbund.
Uppföljning
Medborgarundersökningen:
• Vad tycker du om bibliotekens utbud av aktiviteter?
Manuell räkning:
• Fler unga vuxna (18 - 32 år) som tar del av folkbibliotekets utbud.
• Folkbiblioteket möjliggör för fler att introduceras i digitala verktyg för att minska upplevelsen av utanförskap.
Kungliga bibliotekets statistik:
Antalet barnbokslån ska överstiga genomsnittet i riket.
Detta en prioriterad aktivitet
Konst
Aktivitet
Långsiktigt stödja Ljungbergmuseet, Kronoberg läns bildkonstmuseum och
deras konstpedagogiska uppdrag för och med barn och unga.
Aktörer
Kultur- och fritidsnämnden och Region Kronoberg.
Aktivitet
Följa upp tillämpningen av enprocentsregeln vid kommunens ny-, till- och ombyggnationer.
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen och Tekniska förvaltningen.
Aktivitet
Utveckla den offentliga konsten i samband med Ljungby centrumutvecklingsprojekt, BID (Business Improvement District).
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och byggförvaltningen, Tekniska förvaltningen, Centrumföreningen, Fastighetsförvaltare
Dessa är prioriterade aktiviteter
Ungt engagemang
Aktivitet
Långsiktigt stödja Teater 16 som främjar ungt engagemang inom kulturområdet genom att uppsöka kulturintresserade ungdomar samt utveckla kulturhuset Lokal 16, som är en mötesplats för unga vuxna 15 - 25 år i Ljungby kommun. Tillsammans med Ljungby kommun strävar föreningen mot att utveckla kultur för, av och med unga.
Aktörer
Kultur- och fritidsnämnden
Detta en prioriterad aktivitet
Kulturella och kreativa branscher
Aktivitet
Kultur- och fritidsförvaltningen ska aktivt delta i utbildningsinsatser som vi blir inbjudna till gällande KKB, Kulturella och Kreativa Branscher.
Aktörer
Kultur- och fritidsnämnden, Kultur- och fritidsförvaltningen, Näringslivsavdelningen, Kulturella och kreativa branscher.
Sveriges regering har utformat en strategi för kulturella och kreativa branscher (KKB) som gäller 2024–2033 med en vision för 2033, där Sverige har stärkt sin position som ett ledande land för de kulturella och kreativa branscherna. Branscherna har god tillväxt och bidrar till svensk ekonomi och ett dynamiskt näringsliv i hela landet, ökad export och en positiv Sverigebild i utlandet. Företag inom de kulturella och kreativa branscherna bidrar till en mångfald av kulturella uttryck och kulturupplevelser i hela landet.
Muntligt berättande
Aktivitet
Långsiktigt stödja Berättarnätet Kronoberg. Bland annat i arbetet med att bli ett internationellt centrum för muntligt berättande.
Aktörer
Kommunledningsförvaltningen, Kultur- och fritidsnämnden, Destination Småland, Näringslivsavdelningen, Region Kronoberg och Sagobygdskommunerna (Älmhult, Alvesta och Ljungby).
Detta en prioriterad aktivitet
Kulturmiljö
Aktivitet
Tillgängliggöra och sprida information om Ljungby kommuns kulturmiljöer.
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och byggförvaltningen, Tekniska förvaltningen, Kulturparken Småland, Hembygdsföreningar, Museiföreningar, Arkivhuset, Barn- och utbildningsförvaltningen, Näringslivsavdelningen, Kulturaktörer, Bygdegårdsföreningar.
Lokaler och scener
Aktivitet
Tillgängliggöra Ljungby kommuns scener och kulturlokaler genom att uppdatera information om dessa lokaler på www.scenrum.se
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen, Tekniska förvaltningen, Kulturaktörer, Bygdegårdsföreningar.
Kulturföreningar med kommunalt kulturstöd
Bolmenbygdens kulturförening
Föreningen verkar för kulturproduktion i Bolmenbygden och för att skapa träffpunkter för utveckling i bygden genom lokal kultur i alla former över alla åldersgränser. www.bolmso.se/kultur Länk till annan webbplats.
Christina Nilsson sällskapet
Föreningen bevarar minnet av sångerskan Christina Nilsson och främjar sång- och musikkonst i hennes anda i vår tid. www.christinanilssonsallskapet.se Länk till annan webbplats.
Kulturföreningen Bygdeton
Musik- och kulturföreningen Bygdeton främjar folkmusik och kultur. Ett spelmanslag utgör en del av föreningen som varje år arrangerar en spelmansstämma i Lidhult. Eva Johansson tel. 0372 - 220 81
Kulpåsen
Kulpåsen producerar föreställningar och andra kulturella arrangemang som till exempel filmproduktion och radioprogram. Facebook: Kulpåsen Länk till annan webbplats.
Ljungby musik & teater
Ljungby musik & teater är en ideell förening som i första hand huserar med replokaler till lokala band och musiker. Facebook: Ljungby Musik & Teater Länk till annan webbplats.
Ljungby blåsorkester
Förening med anor från 1800-talets slut. Ombildades 1945 till nuvarande förening. Orkestern är ett välkänt levande inslag i Ljungbys kulturliv med konserter och musikkaféer. Facebook: Ljungby blåsorkester Länk till annan webbplats.
Ljungby konstförening
Främjar konstintresset i Ljungby kommun. Föreningen ansvarar för
utställningsverksamhet i Ljungby Konsthall på Ljungby bibliotek. https://ljungby.konstforeningar.se Länk till annan webbplats.
Ljungby närradioförening och Ljungbykanalen
Föreningen driver en radiostation i Ljungby sedan 1984. Lokala föreningar är med och sänder radioprogram av olika slag. Föreningen driver även Ljungbykanalen sedan 2009. www.radioljungby.se Länk till annan webbplats., www.ljungbykanalen.se Länk till annan webbplats.
Ljungby fotoklubb Blickfånget
Främjar intresset för fotografering och fotografi i Ljungby kommun genom att ordna träffar med samtal om foton samt arrangerande av fotoutflykter och fotoutställningar. www.ljungbyfotoklubb.se Länk till annan webbplats.
Ljungby föreläsningsförening
Föreningen bildades 1902 och har sedan dess regelbundet arrangerat föreläsningar med olika teman och ämnen i Ljungby. Kontakt: Inga Ståhl, mail. inga.stahl1@gmail.com
Ryssby garveriförening
Sprider kunskap om Ryssby garveri, en kulturminnesmärkt byggnad där garveriverksamhet har bedrivits. Ryssby garveriförening ordnar aktiviteter som exempelvis guidningar. www.ryssbygarveri.wordpress.com Länk till annan webbplats.
Riksteatern Ljungby
Förening är kopplad till Riksteatern, en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som arrangerar och främjar scenkonst. Riksteatern Ljungby arrangerar regelbundet scenkonstföreställningar på olika platser i Ljungby kommun. www.riksteatern.se/ljungby Länk till annan webbplats.
Lokal 16
Teater 16 är en kulturförening för unga vuxna, 15–25 år, som driver kulturhuset Lokal 16. Vi arbetar med alla former av kultur och det är de ungas engagemang som styr verksamheten. Vare sig man deltar, leder, skapar, eller är del i vår ungdomsledda styrelse, så är det vi medlemmar som formar Lokal 16. www.lokal16.se Länk till annan webbplats.
Teater 16 är en samarbetspartner för Ljungby kommun i fokusområdet “Öka
attraktiviteten mot gruppen unga vuxna och etablera lockande levnadsmiljöer”.
Torpa buss- och teknikmuseum
Torpa buss- och teknikmuseum har veteranbussuthyrning, veteranmarknad, utställning av veteranbussar, bilar, mopeder, motorcyklar, motorsågar, bilmotorer med mera. www.torpabystuga.se Länk till annan webbplats.
Vävföreningen Skaparkällan
Föreningen har egen lokal på Bergagatan i Ljungby där vävintresserade kan samlas och använda vävstolarna för egen vävning. Kontakt: Eva Edvinsson, mail. evaedvinsson38@gmail.com
Tågcentralen Ljungby
Föreningen skapar och driver besöksmålet Minivärlden i Ljungby. Här visas bland annat miniatyrvärldar, modelljärnvägar, utställningar som kan upplevelsas av hela familjen. www.minivarlden.se Länk till annan webbplats.
Bygdegårdsföreningar
Föreningar finns i Agunnaryd, Angelstad, Bolmsö, Byholma, Lidhult, Nöttja, Odensjö, Ryssby, Södra Ljunga, Tannåker, Torpa, Vrå och Össlöv.
Hembygdsföreningar
Föreningar finns i Agunnaryd, Angelstad, Annerstad, Berga, Bolmsö, Bölminge, Hamneda, Kånna, Lidhult, Ljungby, Odensjö, Ryssby, Södra Ljunga, Tannåker, Torpa, Vittaryd-Dörarp och Vrå.
Regional kulturverksamhet i Kronoberg
Den kulturella mångfalden är god i Kronoberg. En väl fungerande flernivåsamverkan inom kultursamverkansmodellen har bidragit till både stabilitet och förnyelse inom de sju verksamhetsområden som kultursamverkansmodellens förordning omfattar. Här beskrivs de verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen. I Nulägesbeskrivning Kulturplan Region Kronoberg 2025 - 2028 Länk till annan webbplats. kan ni läsa mer om respektive kulturverksamhets regionala uppdrag för respektive verksamhetsområde i Kronoberg. Alla verksamhetsområden ska bidra till att människors kulturella rättigheter tillgodoses här i Kronoberg, med särskilt fokus på barns och ungas rätt till kultur.
Verksamheter
Berättarnätet Kronoberg
Föreningens mål är att stimulera det muntliga berättandet i alla dess former, dess sagor och sägner, och de folkliga traditionerna som förknippas med detta. 2018 upptogs Sagobygden på UNESCO:s register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med att trygga immateriella kulturarv. www.sagobygden.se Länk till annan webbplats.
Sagobygden är samarbetspartner för Ljungby kommun i fokusområdet
”Utveckla arbetet kring berättartraditionen och Sagobygden”.
Regionteatern Blekinge Kronoberg
Regionteatern Blekinge Kronoberg är en scenkonstinstitution för två län och producerar, stimulerar och ger teater- och dansföreställningar för barn, unga och vuxna. www.regionteatern.se Länk till annan webbplats.
Bild och form Kronoberg
Bild och Form Kronoberg, en del av Region Kronobergs kulturenhet, verkar för att utveckla förutsättningarna att ta del av och att skapa konst och konsthantverk i Kronobergs län. www.konstikronoberg.se Länk till annan webbplats.
Litteratur Kronoberg
Litteratur Kronoberg, en del av Region Kronobergs kulturenhet, Utvecklar den samtida litteraturen som konstform i länet. www.litteraturikronoberg.se Länk till annan webbplats.
Riksteatern Kronoberg
Riksteatern Kronoberg är en scenkonstfrämjande verksamhet som
stöttar och stärker de lokala riksteaterföreningarna i länet. www.riksteatern.se/kronoberg Länk till annan webbplats.
Ljungbergmuseet
Ljungbergmuseet är Kronobergs läns Bildkonstmuseum och har ett särskilt uppdrag att tillgängliggöra konstpedagogik för barn och unga i hela länet. www.ljungbergmuseet.se Länk till annan webbplats.
Kulturparken Småland
En verksamhet med uppdrag att bevara, vårda, levandegöra och utveckla länets kulturarv. www.kulturparkensmaland.se Länk till annan webbplats.
Musik i Syd
Musik i Syd med kammarorkestern Musica Vitae och Smålands musikarkiv, syftar till att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser i Skåne och Kronoberg. www.musikisyd.se Länk till annan webbplats.
Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg
Den regionala biblioteksverksamheten för Kronoberg och Blekinge län.
www.biblioteksutveckling.se Länk till annan webbplats.
Filmregion Sydost
Ett regionalt resurscentrum för film med uppdrag att stärka filmen och den rörliga bildens ställning i Sydost. www.filmregionsydost.se Länk till annan webbplats.
Hemslöjden i Kronoberg
En verksamhet med uppdrag att utveckla och tillvarata slöjd och konsthantverk, både som näringsgren och kulturyttring. www.hemslojdenkronoberg.se Länk till annan webbplats.
Studieförbund med kommunalt stöd
ABF Kronoberg Länk till annan webbplats.
Folkuniversitetet Länk till annan webbplats.
Studieförbundet Bilda Länk till annan webbplats.
Sensus Länk till annan webbplats.
Medborgarskolan Länk till annan webbplats.
NBV Kronoberg Länk till annan webbplats.
Studiefrämjandet Länk till annan webbplats.
SISU Länk till annan webbplats.
Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 december 2024