Gå till innehåll
3 driftmeddelanden

Kulturmiljöer

I Ljungby kommun finns många unika kulturmiljöer. Här hittar du tips om hur du kan hitta till de spännande miljöerna.

Berättarbord

På berättarborden kan du läsa om spännande händelser och se bilder från förr - på platsen där det skett! Berättarborden finns på flera platser i Ljungby kommun.

Sägenplatser i Sagobygden

Ljungby är en del av Sagobygden, ett landskapfullt av oknytt och spännande berättelser. Upptäck spännande utflyktsmål - jättekast, drakskatter och trollträd. Upplev natursköna platser, glömda sevärdheter och lär dig om hur människor levde och bodde förr i tiden. Ett tips är att prova på geocaching, skattjakt med gps.

Besök Sagobygdens webbplats för kartor och mer information Länk till annan webbplats..

Riksintressen

I Ljungby finns åtta områden som är riksintresseområden med höga kulturmiljövärden.

På Länsstyrelsens webbplats hittar du mer information om riksintresseområdena. Länk till annan webbplats.

Byggnadsminnen

I Ljungby kommun har Länsstyrelsen i Kronobergs län förklarat fem byggnader som särskilt intressanta byggnadsminnen. Byggnaderna är Hamneda gamla gästgiveri, Sällebergs herrgård i Ryssby, Ryssby garveri, Issjöa missionshus i Hamneda och Sven Ljungbergs föräldrahem på Kungsgatan i Ljungby

På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer om byggnadsminnen Länk till annan webbplats.

Runstenar

I Ljungby kommun finns flera unika runstenar.
På Länsstyrelsens webbplats hittar du information om runstenarna. Länk till annan webbplats. Här finns även kartor som hjälper dig att hitta rätt.

Ljungby Gamla Torg

På 1600-talet var Gamla Torg Ljungbys centrum. Här sjöd marknaden av liv, hit kom nyheterna först tack vare tillresande främlingar och här kunde allmänheten följa spännande tingsförhandlingar. Ljungby Gamla Torg var och är än idag en plats för möten och gemenskap, Det torg vi ser idag ger oss en känsla av hur Ljungby såg ut i början på 1800-talet.

På Ljungby Gamla Torg hittar du några av Ljungbys äldsta hus, bland annat Eskilsgården som är en typisk småländsk mangårdsbyggnad från 1800-talet där numera Sagobygden har sin verksamhet. Eskilsgården har tidigare hyst Ljungbys första sjukstuga och ett apotek och har även fungerat som poststation. Längst söderut finns tingshuset där rånare och mördare tilldelats sina straff och som nu, långt senare, hyser Ljungby Museums samlingar. Garveribyggnaden, med en så kallad hästvandring på norra gaveln, kan betecknas som Ljungbys första industri. Kanske var det här Ljungbys starka tradition av entreprenörskap en gång grundlades. Mitt på torget står den svartmålade vattenpumpen, som en gång i tiden försåg hela byn med vatten. På ursprunglig plats vid kullerstenstorget står Gästgivargården, en restaurang som serverar goda rätter i historisk miljö. Bakom Gästgivargården finns en kryddträdgård som med både sin form och innehåll ger inblick i hur människor anlade sina kryddträdgårdar under 1800-talet. Slå dig ned på en av bänkarna och låt en tanke gå till den familj som på 1800-talet bodde i torpstugan som numera står intill kryddträdgården. I flera av byggnaderna på Gamla Torg hittar du idag konstnärliga verksamheter och på sommaren anordnas här loppmarknader och musik- och berättararrangemang.

Bild på natur

Operasångerskan Kristina Nilsson

Det var här på marknaden, år 1857, som några av köpingens mer förmögna borgare hörde en begåvad tonårsflicka sjunga. De anade en stor talang och Christina Nilsson fick genom deras försorg en ordentlig utbildning och blev så småningom den världsberömda operaartisten Christina Nilsson Casa di Miranda. På gårdsplanen framför Eskilsgården finns stentrappan där Christina sjöng då hon blev upptäckt. På museet i gamla tingshuset hittar du bland annat en utställning om henne.

Gästgivaren Märta Ljungberg

En lång rad gästgivare har skött verksamheten på Ljungby Gamla Torg genom århundrandena. Den mest kända av dem är Märta Ljungberg, som levde 1656 – 1741 och genom sitt framgångsrika arbete med gästgiverirörelsen satte Ljungby på kartan. Under denna skickliga affärskvinnas ledning blev gästgiveriet ett blomstrande företag och trots krig och missväxt skapade hon en stor förmögenhet. Verksamheten utökades ytterligare då Sunnerbo häradsrätt flyttades till Ljungby 1693 och fick en lokal i Gästgivargården. Märta dog som barnlös änka, hennes två söner uppnådde inte vuxen ålder, och hon donerade efter sin död en del av sin förmögenhet till fattiga i Kånna, Ljungby och Angelstad socknar. Ljungby hembygdsförening har rest en minnessten över Märta Ljungberg framför det gamla tingshuset på Gamla Torg.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 december 2024