Bibliotekslagen (Svensk författningssamling 2013:801) anger att alla Sveriges kommuner ska ha folkbibliotek och att kommunerna ska anta planer för sin biblioteksverksamhet. Dessa långsiktiga, strategiska planer beslutas av kommunfullmäktige. Det finns ett antal styrdokument som biblioteksplanen tar hänsyn till i länksamlingen som avslutar biblioteksplanen.
Nationell biblioteksstrategi
Regeringen har gjort en nationell biblioteksstrategi för att stärka det svenska biblioteksväsendet med följande fokusområden:
- Ett biblioteksväsende som är tillgängligt och relevant för alla.
- Ett biblioteksväsende som bidrar till och följer samhällets utveckling.
- En välfungerande nationell infrastruktur för biblioteksväsendet
Ljungby kommun
Ljungby kommun är en till ytan stor kommun med mycket landsbygd. Ljungby anses vara en industristad, har ett campus och invånarnas utbildningsnivå är lägre än medelnivån i Sverige. Det är färre arbetslösa i Ljungby Kommun än medelnivån i Sverige. Ljungby kommun har fyra uttalade fokusområden:
- Vatten
- Berättande
- Unga vuxna
- Näringsliv
Folkbibliotekets organisation
Folkbiblioteksverksamheten består i nuläget av ett huvudbibliotek, en biblioteksfilial i Lidhult, en biblioteksfilial i Lagan, samt en bokbuss.
På huvudbiblioteket i Ljungby arbetar bibliotekarier med specialansvar samt de administrativa handläggarna. På huvudbiblioteket administreras den digitala delen av verksamheten som omfattar bibliotekssystemet Book-It, webbplats, Facebook och Instagram. Här finns även ett kafé, en fritidsbank och en konsthall. Kommunens kulturstrateg och Ljungby konstförening ansvarar för utställningsverksamheten.
I Lidhult ligger biblioteket i ica-butiken och är en form av meröppet bibliotek, med det menas att biblioteket är tillgängligt när ica har öppet. Vissa tider varje vecka är bibliotekspersonal där, resten av tiden sköter besökarna sig själva.
I Lagan är biblioteksfilialen ett integrerat folk- och skolbibliotek. Biblioteket där bemannas av bibliotekarier från folkbiblioteket samt en bibliotekspedagog som är anställd av Åbyskolan.
Bokbussen kör till cirka 125 hållplatser på ett år. Bokbussen besöker skolor och förskolor på landsbygden samt i Ljungby stad om det är i ytterområden eller det finns anledning att prioritera dessa på grund av bibliotekslagen. Att besöka skolor och förskolor ger alla barn möjlighet att möta folkbiblioteksverksamheten. Bokbussen har turer för allmänheten i hela kommunen och erbjuder även olika typer av aktiviteter.
Nuläge
Folkbibliotekets kärnverksamhet fokuserar barn- och ungdomar, personer med särskilda behov, mångspråk, media, det digitala biblioteket och programverksamhet. Biblioteket samverkar också med en rad aktörer såsom kommunala verksamheter, föreningslivet, studieförbunden och lokalsamhället. En viktig samarbetspartner är BiBK (Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg) som ansvarar för de regionala biblioteksutvecklingsfrågorna. Biblioteket deltar också i flera större nationella projekt som initierats av Kungliga biblioteket och Kulturrådet.
Samarbetet mellan folkbiblioteket och skolorna
Samarbetet mellan folkbiblioteket och skolorna i Ljungby kommun består idag av att bokbussen kör enligt turlista till förskolor och skolor och då finns det möjlighet för elever att låna böcker och för lärare att beställa boklådor med olika teman. I Lidhult kan lärare beställa boklådor ifrån Lidhults bibliotek.- Samverkan består även av samarbete kring lokaler som Åbyskolan, ett visst mediebestånd och en del läsfrämjande insatser.
- Förskoleklasser i Ljungby kommun får en inbjudan till biblioteken och bokbussen. De har även möjlighet att besöka biblioteket regelbundet under läsåret. Pedagoger inom förskola och skola kan på efterfrågan få bokprat och visning av biblioteket i mån av tid. Folkbiblioteket ger på efterfrågan information på föräldramöten.
- Folkbiblioteket, Sunnerbogymnasiet, Astradskolan och Kungsshögskolan samt Åbyskolan samverkar ytterligare då de alla är anslutna och arbetar i bibliotekssystem Book-IT. Folkbiblioteket administrerar bibliotekssystemet.
Folkbibliotekets utvecklingsområden 2024-2027
För att få fram utvecklingsområden har en nulägesanalys och omvärldsbevakning gjorts. Till grund är även Bibliotekslagen och den nationella biblioteksstrategin.
I omvärldsanalysen framkommer följande:
Det finns få allmänna mötesplatser i samhället. Därför är det viktigt att utveckla folkbibliotek som mötesplats. Det finns heller inga ekonomiska eller andra krav för att besöka biblioteket vilket gör det möjligt för hela befolkningen att ta del av biblioteket som mötesplats.
Sverige befinner sig i en läskris där barn och ungdomar läser för dåligt och för lite. Folkbiblioteket ansvarar särskilt för prioriterade grupper och deras tillgång till läsupplevelser. Läsfrämjande insatser är därför av stor betydelse.
Barn- och ungdomar behöver en fri zon för utveckling, kreativitet och meningsfull fritid. Berättande som är ett av kommunens fokusområde blir en viktig del i arbetet med barn- och ungdomsverksamheten. Barn- och ungdomar är även en prioriterad målgrupp enligt bibliotekslagen.
Många människor är i ett digitalt utanförskap och därför behövs insatser göras för att inkludera denna grupp. Den digitala utvecklingen går snabbt och för att följa med behöver biblioteken fokusera denna utveckling.
Fokus åren 2024-2027 blir därför:
- Folkbiblioteket som mötesplats
- Läsfrämjande
- Barn- och ungdomsverksamhet
- Digital utveckling och inkludering
Folkbiblioteket som mötesplats
- Kommande period kommer folkbiblioteket fokusera på att utveckla den nya bokbussen (på plats i början av 2025) som mötesplats. Extra fokus kommer vara på serviceorterna samt andra orter utanför Ljungby. Den nya bokbussen kommer vara större och mer anpassad för aktiviteter än den nuvarande bokbussen. De traditionella turerna kommer vara kvar men det kommer också göras utrymme för en mer aktivitetsbaserad verksamhet där bokbussen kan stå länge på utvalda ställen, till exempel på serviceorterna, och erbjuda olika typer av aktiviteter, service och samarbeten med föreningslivet.
- Nationella minoriteter och de nationella minoritetsspråken ska uppmärksammas i aktiviteter och information om lagstiftning och rättigheter ska finnas lättillgängligt och tydligt på biblioteken.
- När aktiviteter planeras ska särskild hänsyn tas till lokala intressen och förutsättningar. De kulturutövare och författare som finns i vår kommun ska ges möjlighet att på olika sätt synas på biblioteket.
- Arbeta proaktivt och verka utanför egna lokaler för att möta nya målgrupper genom fler aktiviteter utanför biblioteket och skapa ökad samverkan med andra aktörer.
Läsfrämjande
- Arbeta med berättande genom att erbjuda aktiviteter som stimulerar det egna berättandet genom olika uttrycksformer (till exempel skrivande, rollspel, film).
- Arbeta med prioriterade målgruppers läsning, läsförståelse och språkutveckling. Arbeta med att visa bibliotekets utbud av litteratur på webbplats, i biblioteksrummet och i samband med aktiviteter. Lyfta olika sätt att läsa genom att informera om talböcker, storstilsböcker och lättlästa böcker.
- Arbeta för att de med annat modersmål ska läsa på sitt eget språk och läsa på och tala sitt modersmål med sina barn. Skapa fler läsfrämjande aktiviteter för prioriterade målgrupper.
- Informera om och skapa medvetenhet kring nationella minoriteter och deras rättigheter som är lagstadgade.
- Arbeta med att skapa läslust hos små barn och deras föräldrar.
Barn- och ungdomsverksamhet
- Barn- och ungdomar ska ha inflytande över barn- och ungdomsverksamheten. Det skall ske genom användarundersökningar och kompetensutbildning för bibliotekspersonalen.
- Barn- och ungdomar ska ha inflytande över biblioteksrummet. Det skall ske genom användarundersökningar och kompetensutbildning för bibliotekspersonalen.
- All barn- och ungdomsverksamhet ska vara kostnadsfri.
- Biblioteket ska starta upp kapprumsbibliotek på förskolor i Ljungby kommun. Detta samarbete kan även innefatta föreläsningar eller föräldramöten.
- Biblioteket ska arbeta med marknadsföring av barn- och ungdomsverksamheten.
Digital utveckling och inkludering
- Folkbiblioteket ska bidra till att minska den digitala klyftan genom att handleda i användandet av teknik, framför allt ny teknik så som artificiell intelligens, och ett särskilt fokus på de prioriterade målgrupperna.
- Folkbiblioteket ska stärka personalens kompetens och medvetenhet om bibliotekets egna digitala tjänster, den digitala utvecklingen och vilka behov som finns i samhället.
- Folkbiblioteket ska ha ett fokus på AI, dels för att höja personalens kompetens inom detta område, dels höja allmänhetens kompetens genom exempelvis föreläsning för att AI är en stor del av den samhälleliga utvecklingen och det finns många aspekter av AI såsom hur tekniken fungerar, att vara källkritisk gentemot AI och hur AI kommer att påverka samhället.
- Propaganda, påverkanskampanjer och bedrägerier är stora problem, såväl för samhället som för enskilda individer. Därför ska folkbiblioteket handleda besökare i källkritiskt tänkande och informera om säkerhet kopplat till digitala miljöer och tjänster.
Uppföljning och revidering
Biblioteksplanen gäller för perioden 2024-2027 då den ska revideras. Det ska ske en årlig uppföljning av bibliotekschef.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 december 2024