Lidhult är en tätort med ca 600 invånare. Lidhult är den största orten i kommunens västra del. På orten finns förskola, fritidshem och skola årskurs F-6. I anslutning till skolan finns sim- och idrottshall, belysta fotbollsplaner och en skjutbana. Bebyggelsen består främst av villor i varierande stil och åldrar.
Projekt och samarbeten i Lidhult
Träffpunkt Lidhult
Ett samarbete mellan ICA Nära i Lidhult och Ljungby kommun.
Samarbetet ledde till en mötesplats och servicepunkt i samhället, där butik, bibliotek och café samlades på en gemensam plats.
Fokus Lidhult
Projekt Fokus Lidhult var ett projekt för barn, unga och trygghet.
Arbetet utgick från hur befintliga kommunala verksamheter kan förstärka samhället och serviceorten Lidhult.
En tjänstemannagrupp fanns för arbetet, bestående av representanter för de olika verksamheterna i Lidhult, och som träffades kontinuerligt. träffarna har vid tillfällen även inkluderat representanter från de ideella föreningarna.
Det fanns en särskild pott med pengar avsatt för projektet Fokus Lidhult, som bl.a. sponsrade påsk- och Eid-firande på stationshuset för barn och ungdomar, familjedagen med invigning av utegymmet samt en EPA-träff.
Projektet pågick från juni 2023 till december 2024.
Fritidsgård - Lidhultsgården
Lidhultsgården är ett samarbete mellan Ljungby kommun och Lidhults föreningar. Samarbetet har pågått i ett par år, men kommer inte fortsätta i nuvarande form och organisering. Därför pausas verksamheten tills vidare.
Verksamheten har varit välbesökt, och har erbjudit både aktiviteter och en öppen mötesplats. Ljungby kommun kommer undersöka förutsättningarna för en kommunalt bemannad fritidsgård i Lidhult i första hand. Alternativet är en IOP-verksamhet likt den i Lagan. Möjligheter för återstart undersöks inom ramen för de redan beslutade budgetåren 2025–2026, och mer information kommer under hösten.
Kombinationstjänst
Ljungby kommun har genomfört förändringar för att möjliggöra två så kallade kombinationstjänster i Lidhult. Det innebär två samordnade heltidstjänster, vilket innefattar två deltidstjänster som brandmän inom räddningstjänsten.
Tjänsterna kombineras med uppdrag som bovärdar för kommunala hyresrätter inom Ljungbybostäder och med uppdrag inom parkskötsel.
Utöver uppdragen bidrar kombinationstjänsterna i Lidhult till lokalt närvarande resurser, trygghet och effektivitet.
Kommunal service och rådgivning
För att öka den kommunala närvaron i Lidhult testades ett nytt koncept under hösten 2024 och våren 2025 där olika kommunala service- och rådgivningstjänster besökte Träffpunkt Lidhult för att vara mer tillgängliga för invånarna i Lidhult.
Det funktioner som var på plats var kontaktcenter, socialtjänstlotsar, It-hjälp från biblioteket samt budget- och skuldrådgivaren.
Information om restriktioner i Lidhults samhälle gällande vattenuttag, på grund av förorening
Den 15 januari 2025 höll Länsstyrelsen i Kronoberg tillsammans med SGU och Ljungby kommun ett informationsmöte gällande den förorening som finns i berggrunden i Lidhult samhälle efter det gamla sågverket.
Undersökningarna av föroreningarna vid Lidhults fd sågverk inleddes för ungefär 20 år sedan. Det har gjorts många provtagningar där man analyserat både grundvattnets nivå och innehåll av klorfenoler. En sammanställning och riskanalys av föroreningarna i grundvattnet gjordes i februari 2024.
Risker idag:
• mycket små risker för direktexponering vid dagens markanvändning
• generellt ingen risk vid intag av grundvatten i nuvarande brunnar idag, men det förekommer brunnar med halter nära gränsvärdet 0,1 µg/l PCP för dricksvatten mycket små miljörisker
Framtida risker:
• att grundvatten i brunnar som nyttjas till dricksvatten och bevattning blir mer förorenade av PCP. Det skulle medföra oacceptabla hälsorisker om gränsvärdena överskrids.
Dricksvatten inom skyddszonerna
• Vi rekommenderar att enskilt vatten regelbundet provtas och analyseras för klorfenoler innan det används för konsumtion.
• SGU erbjuder analys av PCP under några år framöver.
• Det kommunala dricksvattnet i Lidhult kontrolleras regelbundet och innehåller inte klorfenoler.
• Det går bra tillsvidare att använda enskilt vatten till bevattning, tvätt m.m.
Här nedan finns en presentation att ta del av.
Powerpoint presentation Pdf, 1.8 MB.
Du kan även läsa mer om det före detta sågverket på SGU:s webbplats. Länk till annan webbplats.
Serviceortsdialoger
Serviceortsdialog genomförs ca en gång per år.
Läs mer om arbetet med serviceortsdialoger
Kommande serviceortsdialoger
- 2026
Genomförda serviceortsdialoger
- Februari 2025
Minnesanteckningar serviceortsdialog Lidhult 25 februari 2025Pdf, 394.1 kB.
- Januari 2024
Minnesanteckningar serviceortsdialog Lidhult 23 januari 2024Pdf, 424.3 kB.
Aktuella diskussionsfrågor
- Flytta av återvinningsstation
- Utredning om tillgänglig badramp vid Askaken
- Kollektivtrafik
- Vårdcentral
- Marklägenheter
- Vårdplatser på Björkäng
Nyhetsbrev
- Nyhetsbrev - Uppföljning serviceortsdialog, juni 2025
Länk till annan webbplats.
- Nyhetsbrev - Uppföljning serviceortsdialog och projekt service- och platsutveckling i Lidhult (ungpd.com)
Länk till annan webbplats.
- Sommarevenemang i Lidhult, Vrå och Odensjö, 2024
Länk till annan webbplats.
- Nyhetsbrev - Uppföljning serviceortsdialog Lidhult, januari 2024
Länk till annan webbplats.
- Nyhetsbrev- Uppföljning serviceortsdialog Lidhult oktober 2024
Länk till annan webbplats.
Kommunala satsningar (år 2020 - 2024)
- Ny lekpark, på gång 2025
- Elljusspår – nytt elljusspår vid aktivitetsområdet.
- Stationshuset – medfinansiering till renovering av stationshuset.
- Badplatsen Askaken – iordningställande av badplats och parkering, samt tillgänglighetsanpassad toalett.
- Fritidsgård – samarbete mellan kommun och föreningar för ungdomar.
- Fokus Lidhult – extra satsning på barn, unga och trygghetsfrågor i Lidhult, med en särskild pott med pengar från kommunstyrelsen.
- Kombinationstjänsterna med deltidsbrandmännen – lokalt närvarande resurser till flera olika verksamheter.
- Projekt centrummiljöer – projekt som fokuserar på att skapa attraktiva centrummiljöer.
- Multisportplats – nyttjanderättsavtal och markförberedelser för utegym m.m.
- Avfall kan lämnas i Hyltebruk – avtal med Hylte kommun om användandet av återvinningscentralen.
- Ny belysning vid busshållplats Åsen i Lidhult.
- Kulturskolan erbjuder undervisning i Lidhult.
- Mötesplats – möjliggörandet av en större möteslokal för allmänheten i Welands matsal
Service- och platsutveckling med serviceorter
Projektet påbörjades 1/1 -24. Aktiviteter vi har genomfört är: byvandring, enkätundersökning med allmänheten, enkätundersökning med elever i skolan, workshop med allmänheten - där fyra fokusområden identifierades, möten utifrån de olika fokusområdena, medverkan på företagsbesök, samarbete tillsammans med Lingonbygden i projekt SMILE tillsammans med Coompanion Kronoberg, arbete med transparent information, arbete med nyhetsbrev, sommarevenemang samt varit involverad i det ordinarie löpande serviceortsdialogsarbetet.
Fokusområden för projektet var:
- Lek och fritid
- Bostäder
- Besöksnäring
- Röjning och attraktivitet
Röjning och attraktivitet
En arbetsgrupp för att göra Lidhults centrum mer attraktivt genom gemensamma insatser och engagemang övervägdes att startas. Föreningarna och företagen i Lidhult var positiva till förslaget men insåg sina begränsningar tidsmässigt och kunde inte prioritera detta under projekttiden.
Ljungby kommun har planerade investeringar i Lidhult centrum i form av en ny lekpark på torget och att göra en trevligare miljö där runtomkring samt att skapa säkra övergångar för cyklister och fotgängare. Dessa insatser kommer att ske oavsett privat och ideell samverkan.
Angående röjning av sly har Ljungby kommun en avsatt årlig budgetpost för röjning, och det finns en plan för åtgärder under 2025 i Lidhult och runt om i kommunen. De områden som har prioriterats tidigare i Lidhult är området runt Askaken.
Lek och fritid
Under 2025 planeras en investering av en ny lekpark i Lidhult. Projektet testade om föreningarna i Lidhult ville samverka för att söka mer medel från externa parter så att en större lek- och fritidsinvestering skulle kunna genomföras i samhället. Föreningarna kallades till ett dialogmöte men valde att inte gå vidare med en egen insats och investering. Ljungby kommun fortsätter planeringen av ny lekpark i egen regi. Synpunkter på lekutrustning från dialogmötet har överlämnats till verksamheten.
Bostäder
Projektet kommer i samarbete med det kommunala bostadsbolaget, Ljungbybostäder att genomföra en marknadsundersökning i området kring intresse för olika typer av hyreslägenheter. Enkät planeras att skickas ut under våren 2025.
Besöksnäring
Projektet har genomfört en besöksnäringsträff med företag och föreningar i Lidhult. Vi talade om strategisk besöksnäring, Lidhults unika utbud, framgångsfaktorer för platsen, det goda värdskapet och vikten av att känna sin egen bygd för att vara en attraktiv plats. Vidare uppmuntrades föreningarna att själva mobilisera sig för att samverka och starta en arbetsgrupp för besöksnäringsfrågor i framtiden. Erbjudandet om att Ljungby kommun kan vara behjälpliga att stötta en arbetsgrupp kvarstår.
Projektet pågicj under perioden 1 januari 2024 – 31 mars 2025, och finansierades av Tillväxtverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Service
- Förskola
- Skola förskoleklass - årskurs 6
- Särskilt boende
- Vårdcentral
- Bibliotek
- Livsmedelsbutik med ombudstjänster
- Bussförbindelse till Ljungby stad
- Simbassäng inomhus
- Offentlig konst
- Fritidsgård
- Kommunala bostäder
- Räddningstjänst
- Angränsande kollektiv-trafiknod
- Lekplats
- Idrotts- och aktivitetsplats
- Samlingslokal
- Café
- Restaurang
- Frisör
- Drivmedelsstation
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 juni 2025