I Ljungby kommun formar vi framtiden tillsammans. Landsbygden är viktig för Ljungby kommuns utveckling och attraktionskraft. Stad och landsbygd hänger ihop och närheten dem emellan stärker livskvaliteten för boende och intresset från besökare.
Serviceorter
Ljungby kommun har i sin översiktsplan pekat ut fem serviceorter och ett utvecklingsområde i kommunen.
Våra serviceorter är Agunnaryd, Hamneda, Lagan, Lidhult och Ryssby. Serviceorterna tillsammans med centralorten och utvecklingsområdet Bolmens Östra strand ska bidra till Ljungby kommuns hållbara och långsiktiga utveckling. På så sätt kan man som boende, förening och företagare räkna med att kommunen har ett långsiktigt engagemang i orten, och att det uppmuntrar föreningar och företag att satsa, i egen regi eller i samverkan med Ljungby kommun.
Trygghetsdialog
Vi genomför trygghetsdialoger tillsammans med polisen fyra gånger per år. Dessa cirkulerar mellan olika platser i kommunen. Syftet är att invånare i vår kommun ska upplysa om platser, utsattheten för brott och andra trygghetsutmaningar.
Läs mer på sidan om brottsförebyggande arbete och trygghetsdialoger
Bygdefonder
En ny möjlighet för föreningar i serviceorterna att få sin projektidé finansierad.
Ljungby kommun har avsatt medel i bygdefonder för att hjälpa föreningar på serviceorterna att genomföra projekt som stärker samhällsutveckling och gör orterna mer attraktiva att bo och leva i.
Alla politiskt obundna föreningar som verkar för bygden eller serviceortens utveckling och attraktivitet kan ansöka. Det kan vara allt från samhällsföreningar till idrotts-, kultur-, barn- och ungdomsverksamheter. Föreningen måste ha sin hemvist inom det distrikt som ansökan gäller.
Läs mer på sidan om bygdefonder
Kommunala satsningar på landsbygden de senaste åren (2020 – 2024)
- Genomfört år 1 med serviceortsdialoger i samtliga fem serviceorter och utvecklingsdialog för utvecklingsområdet.
- Kultur på bygden – årligt återkommande arrangemang som görs av kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete bygdegårdsföreningar. I somras utebio på flertalet platser.
- Ny bokbuss – en nyinköpt och förbättrad bokbuss kommer att rulla i kommunen under 2025, som också bjuder in till aktiviteter och som mötesplats på sina stopp (ca 125st stopp).
- Trygghetspunkter – identifierade platser runt om i kommunen som kan aktiveras i samband med kris.
- Medfinansiering Leader Linné Småland – årligt bidrag till Leader (ca 350 tkr) för att möjliggöra lokala projekt i hela kommunen
- Kommunikation och marknadsföring – landsbygden marknadsförs genom kanalerna Leva i Ljungby, VisitLjungby och Naturkartan, samt cykeltursförslag framtagna i bland annat broschyren “Cykla och vandra”.
- Infopoints – turistisk information på olika platser bland annat i Ryssby, Bolmen, Elinge och Toftaholm.
- Sunnerboskoj – fritidsgårdens sommarlovsaktiviteter gör turnéstopp på orter utanför Ljungby.
- Scensommar – föreställningar för barn och familj. Två orter utanför Ljungby – kostnadsfria föreställningar.
- Kulturskolan erbjuder undervisning i flera orter. Kulturskolans konserter förläggs både i staden och på landsbygden.
- Införande av bygdefonder som föreningar i serviceorterna ska kunna söka medel ifrån.
BY2030
BY2030 är en satsning av Region Kronoberg för att öka boendeattraktiviteten i Kronoberg och för att säkerställa en bättre kompetensförsörjning i länet. BY2030 en långsiktig regionalpolitisk satsning, tillsammans länets kommuner, Trafikverket, Länsstyrelsen Kronoberg och Smart Housing Småland. Samarbetet ska bidra till Agenda 2030 och hållbar omställning för länets byar och mindre samhällen. En av BY2030:s huvudsakliga delar består av att förbättra den fysiska miljön i byar och mindre samhällen. Samarbetets fokus framåt är att söka extern finansiering och att utveckla projekt som region, kommuner, näringsliv och civilsamhälle driver för att utveckla boendeattraktivitet.
Läs mer på BY2030s webbplats Länk till annan webbplats.
Dagligvarubutiker på landsbygden
Dagligvaruhandlare på landsbygden står för lokal service och de spelar en viktig roll för landsbygdens attraktivitet. Tillgänglighet till drivmedel, dagligvaror samt möjlighet att hämta eller lämna paket på rimligt avstånd är viktiga för att vi som individer ska vilja bo på en plats. Tillgång till kommersiell service är också grunden för att företag ska kunna verka och utvecklas. Idag finns det sex dagligvarubutiker på landsbygden i Ljungby kommun, i Lidhult, Tannåker, Lagan, Ryssby och Agunnaryd. Mer information om dagligvaruhandeln på landsbygden finns att läsa i verksamhetsplan för varuförsörjning.
Hemsändningsbidrag
Du som driver en livsmedelsbutik på landsbygden kan söka servicebidrag för hemsändning av dagligvaror.
Du kan få ett bidrag för att du levererar varor hem till de hushåll som har långt avstånd till en butik och som saknar möjlighet att på egen hand ta sig till en butik. Hemsändningsbidraget kan även användas till att anordna särskilda inköpsturer till närliggande butik.
Bidraget är 200 kronor per hemsändning och finansieras av Ljungby kommun och Region Kronoberg.
Du som handlare ansöker om hemsändningsbidrag via blankett.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 februari 2025