Sveriges mest avmålade stad

Kronan-pa-verket-scaled-e1666971664725-624x357.jpg

Sveriges mest avmålade stad - en konstrunda under bar himmel som tar dig med på en resa mellan dåtid och nutid. Konstrundan går genom centrala Ljungby och smyckas med sex dubbelsidiga skyltar som alla har motiv målade av konstnären Sven Ljungberg.

Skyltarna är placerade ungefär där Sven har målat konstverken och skildrar hur de olika platserna såg ut vid tillfället då han målade. Det har gått många år sedan Sven målade konstverken och platserna har med tiden byggts om och förändrats. Betraktaren får på så sätt uppleva en spännande och kanske något nostalgisk tidsresa där en helt vanlig dag för längesedan har förevigats genom en konstnärs ögon. Nu får dagarna återigen liv och den yngre generationen får en inblick i hur Ljungby såg ut förr.

- Sven Ljungberg har i sin konst följt stadens framväxt under 75 år. Det är unikt att en konstnär under så lång tid har kunnat skildra och kommentera en stads utveckling genom sin konst, säger Pontus Ljungberg som är museichef på Ljungbergmuseet.

Konstrundan är två kilometer och går från Salutorget mot Smedjegatan, Storgatan och Fogdegatan vidare längs med ån Lagan för att slutligen nå Salutorget igen. Se kartan över promenaden och konstverkens placering.

Sveriges mest avmålade stad är ett samarbete mellan Ljungby kommun och Ljungbergmuseet. Besök www.ljungbergmuseet.se för att läsa mer.

Om Sven Ljungberg

Sven Ljungberg, (1913-2010) var målare, grafiker, professor och författare och bosatt i Ljungby under hela sitt liv. På Ljungbergmuseet finns fler verk av honom och även av hans hustru Ann Margret Dahlquist-Ljungberg.

Kommentera