Till minne av Cliff Burton

Cliff Burton gick med i bandet Metallica, som då bestod av James Hetfield på sång, Kirk Hammett på gitarr och Lars Ulrich på trummor. Vad som började som en dröm om att skapa musik, resulterade i ett av de mest välkända och nyskapande banden någonsin. En succéhistoria som startade på den legendariska nattklubben Whisky A Go Go i Hollywood, fick för Cliff ett tragiskt slut utanför Dörarp.

Under turnén till ett av deras största album, Master Of Puppets, spelade Metallica i Solnahallen i Stockholm tillsammans med Anthrax. Med Star Spangled Banner i Cliffs solo och ett extranummer var det här ett gig värt att minnas, men på vägen från Stockholm till Köpenhamn kom bandets framtid att ändras för alltid.

Livet på turné kan vara allt annat än glamoröst. I turnébussen på vägen mot Köpenhamn uppstod det diskussion om sovplatserna och vem som skulle sova var i bussen. Gitarristen Kirk Hammett föreslog att dra kort för att lösa saken, där den med högst kort skulle få välja sovplats. Cliff drog spader ess och valde Kirks sovplats. Senare på natten fick bussen sladd. Bussen välte på vägen och dödade därmed Cliff, som tidigare hade bytt sovplats med Kirk.

Metallicas karriär fortsatte, och de räknas idag till giganterna inom heavy metal. Minnesstenen utanför Dörarp blev år 2020 en sägenplats i Sagobygden. I Cliffs ära kommer det också öppnas ett museum på Laganland.

Med sitt ikoniska sound var Cliff en legendarisk bassist som var älskad av både fansen och sina vänner i bandet. En rocklegend vars liv släcktes alldeles för tidigt den 27 september 1986. Cliff Burton blev bara 24 år gammal.