Hallsjö kyrkoruin

Välkommen till Hallsjö kyrkoruin och det som finns kvar av det som var en vacker kyrka för cirka 450 år sedan. Det sägs att danskarna sedan kom och förstörde den och du kan själv försöka föreställa dig hur det har gått till.

Söder om kyrkoruinen finns också ett gravfält där människor från järnåldern ligger begravda. I kyrkans närhet finns även Helige Styrks källa dit man gick ännu i mitten av 1800-talet för att offra mot hudutslag och skabb.

Besöket skulle ske före solens uppgång företrädesvis söndags- eller torsdagsmorgnar. På valborgsmässodagen och midsommardagen var det vallfärd dit. Den som skulle hämta hälsovattnet var tvungen att vara alldeles tyst, fastande och offra ett silvermynt- eller spänne i källan.
På midsommarafton varje år skulle källan renas. Offergåvorna uppsamlades noga och ölades på en sten. Ingen vågade ta någon av gåvorna, för då fick man de sjukdomar som den som offrat i källan hade. Det berättas om en dräng som en gång hittade ett vackert silversmycke på platsen och tog med sig det hem... och sedan blev han alldeles skabbig.
Den enda lösningen för att bli av med skabben var att lämna tillbaka smycket och vips så var han frisk!

Kommentera