Är du ung utan gymnasieexamen eller jobb?

För dig som inte har en gymnasieexamen kan ett jobb kännas långt borta. Men det finns möjligheter oavsett om du vill studera eller jobba. Du är välkommen till oss för att prata om framtiden, jobb, utbildning och vad du har för tankar och mål. Vi hjälper dig att hitta rätt och komma igång igen.

Funderar du på studier eller jobb?

Gymnasiet, vuxenutbildningen och folkhögskola är tre vägar att skaffa sig en utbildning. Tycker du att det känns krångligt att söka? Ta då kontakt med någon av oss som jobbar som ungdomskoordinator så kan vi lotsa dig vidare. Vi kan träffas för ett samtal eller höras av via e-post eller telefon. Våra kontaktuppgifter finns längst ned på den här sidan. Om föräldrar eller vårdnadshavare vill vara med vid samtalet, så går det bra.

Det är svårare att få anställning om du inte har utbildning, men det finns ändå möjlighet att få jobb. Det finns arbetsgivare som anställer dig som har intresse och fallenhet för just det arbete som du är intresserad av. Du kan få hjälp av ungdomskoordinatorn att skriva CV eller få tips på hur man söker arbete.

Har du fått brev hem från oss?

Kommunen har ett ansvar (kommunalt aktivitetsansvar) att skapa sysselsättning för ungdomar mellan 16 och 19 år. Vi har därför löpande kontakt med gymnasieskolan för att se vilka ung­domar som inte är inskrivna på en gymnasie­skola. Du som inte är inte är inskriven försöker vi på olika sätt nå för att erbjuda en meningsfull sysselsättning under den tid som du inte går på gymnasiet. Vi vill gärna att du hör av dig och svarar, även om du inte behöver vår hjälp.

Hör av dig!

För att kunna stötta dig på bästa sätt, behöver vi veta vad du gör idag. Hör av dig till ungdomskoordinatorn så kan ni träffas och prata kring hur du kan komma vidare. Då kan hen också ge exempel på hur andra ungdomar har kommit igång med studier eller jobb.

Om du är förälder eller anhörig till någon ungdom, är du också välkommen att höra av dig med frågor.

Den målgrupp av ungdomar som ungdomskoordinatorn vänder sig till, är de som är mellan 16 och 19 år, men ungdomskoordinatorerna vill även komma i kontakt med er som är upp till 24 år och som behöver hjälp att hitta någon form av sysselsättning. Ju fler vi kan lotsa och vägleda desto bättre. Så - tveka inte att höra av dig.

Projektet Ungsam

Ungsam är en insats som finansieras av Sunnerbo samordningsförbund och drivs av kommunerna Ljungby, Markaryd och Älmhult tillsammans med Arbetsförmedlingen. Målgruppen för Ungsam är unga som varken arbetar eller studerar och är mellan 16-24 år gamla. I Ungsam jobbar tre ungdomskoordinatorer, en i varje kommun. Jenny i Ljungby, Caroline i Markaryd och Emil i Älmhult. De unga som är inskrivna i Ungsam får stöd för att upprätta och genomföra en planering som ska göra dem redo för arbetslivet. Hur planen ser ut är individuellt utifrån individens egna förutsättningar.

Arbetet i Ungsam är nära kopplat till kommunens aktivitetsansvar (KAA) och KAA-samordnarna. Insatstiden för Ungsam är 1+1 år från och med 2019-06-01.

 

Kontakt

Kommentera