titelbild

Krisberedskapsveckan

Vecka 39, 27 september-3 oktober, är det krisberedskapsvecka i Sverige. Det är en årligen återkommande informationskampanj som ska öka vår motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas, även under Krisberedskapsveckan. Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla.

Program för Krisberedskapsveckan

Virtuellt öppet hus

Med tanke på rådande omständigheter välkomnar vi in till vårt virtuella öppet hus med filmer som berör krisberedskap på olika sätt. 

Berättarkväll: Kalla krigets hemligheter i Ljungby 

Följ med på en berättarkväll som tar oss tillbaka till ett Ljungby mitt i kalla kriget där krisberedskapen var hög. Historien börjar med en ensam pilotstol från andra världskriget, därefter hamnar vi på en tågräls, vars funktion ifrågasattes starkt av Ljungbyborna. Vi får också höra berättelsen om Gloson som en natt besökte en vakande värnpliktig och om Janka Frommers, ett gripande människoöde.
Berättar gör historiker Krister Ljungberg och Sagobygdens berättare Ellen Sjömålen.
Sagobygdens berättarantikvarie Lina Midholm och Anna-Lena från arkivhuset i Ljungby finns på plats i pausen för att ta emot dina berättelser från kalla kriget Ljungby, antingen muntligt eller skriftligt.

Tid: 30 september klockan 18.30 – 20.00
Plats: Kulturhuset Grand

Det är kostnadsfritt men du ska boka din biljett via www.biljettkiosken.se 
Biljetter finns tillgängliga i slutet av vecka 35 och framåt.

Bokutställning om krisberedskap på Ljungby bibliotek 

Från onsdagen den 22 september till 1 oktober kommer du hitta ett samlat utbud av böcker som tacklar allt från prepping av prylar och mat, historisk och nutida krisberedskap och desinformation. Ett brett och spännande tema med något för alla. För den intresserade kan man också kika i vad man kan tänkas behöva i en krislåda.
Tid och plats: 22/9 - 1/10 på Ljungby bibliotek

Podcasts

Vi vill också passa på att tipsa om flera spännande podcastavsnitt som på olika sätt berör vår beredskap och hur vi hanterar kriser.

Poddserie om stormen Gudrun
Den 8 januari 2005 slog stormen Gudrun till, den största naturkatastrof som drabbat Sverige i modern tid. Morgonen efter var världen inte längre sig lik. Serien är presenterad av Ola Hemström.
Podd-avsnitt om stormen Gudrun på Sveriges radio

Din hemberedskap

I hur många dagar klarar du dig om krisen kommer? Hur länge räcker maten i ditt skafferi? Och hur fungerar livet på Manhattan när elen slocknar i en hel vecka? Ett poddavsnitt från MSB. 

Kriget kommer

Om krigsklockor, dundrande flygmaskiner och Odensjös eget krigsminne – kolugnarna. Avsnittet från Hembyggdspodden handlar om krigsåren som ger sig ut och letar efter spår av kolugnarna som brann dag och natt för att ge bränsle till dåtidens gengasaggregat. Berättar gör Gunnar Jönsson och gräver vid kolugnarna gör Jenny Svensgård. Hembygdspodden

Mål med Krisberedskapsveckan 

Det finns tre återkommande mål med Krisberedskapsveckan:

  • att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
  • att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
  • att den lokala riskkommunikationen utvecklas.

Krisberedskapsveckan fortsätter alltså att att signalera huvudbudskapet att varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickades till alla hushåll i hela landet under år 2018. Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som delat ut den. Syftet är att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Broschyren finns på flera olika språk. 

Här kan du ladda ner och beställa broschyren

Kommentera