Filmer om krisberedskap
Hur ser det egentligen ut på räddningstjänsten i Ljungby? Vad gör några av de frivilliga organisationerna som på olika sätt arbetar med krisarbete? Vad skall du som nyligen flyttat hemifrån tänka på när det gäller brandrisk? Allt detta och lite till får du svar på när du navigerar dig mellan filmerna nedan.
Följ med Caroline på en rundvandring på Ljungby räddningstjänst
Är du nyfiken på hur det ser ut inne på huvudbrandstationen i Ljungby? Följ med Caroline som visar dig runt.
Brandsäkerhet – Vad skall man tänka på när man precis flyttat hemifrån?
Du kanske precis har flyttat hemifrån och är mitt uppe i att välja vilken soffa du ska ha, hur du ska inreda ditt sovrum, vilka tavlor som passar till dina nymålade väggar. Då är det lätt att glömma bort något mycket viktigt; din brandsäkerhet. Följ med när brandinspektör Christian Oxelborn ger sina bästa brandsäkra tips och råd hur du skyddar dig i hemmet.
Översvämningsrisk- ett samtal om kommunens och individens ansvar
Följ med räddningschef Carl Håkansson och klimat och utredningsingenjör Tobias Wagner till Ljungsätesbron och räddningstjänstens lager. De pratar om olika aspekter kring hur kommunen och räddningstjänsten arbetar med översvämningar, individens eget ansvar och våra utmaningar kopplat till klimatförändringarna.
Här kan du läsa mer om hur Ljungby kommun arbetar med klimatanpassningar kopplat till vatten
Ljungby kommuns framtida trygghetspunkter
Hör beredskapssamordnare Jenny Åkeson prata om kommunens framtida trygghetspunkter; en mötesplats dit människor kan vända sig vid större kriser i samhället.
LRF skogsbrandvärn i Ljungby
Följ med Bengt Nilsson som berättar om hur skogsbrandvärnet bildades och hur de arbetar för att stödja räddningstjänsten.
Frivilliga radioorganisationen FRO
För dig som är intresserad av telekommunikation finns FRO Kronoberg, en förening som ser till att det finns alternativ till vanlig mobil/datakommunikation i krissituationer.
Frivilliga Radioorganisationen - Startsida (fro.se)
MR Småland
MR Småland har de resurser som krävs vid kristillfällen. Se hur de hjälper till när krisen är här.
www.mrsverige.se/mrsmaland
Vi har ett gemensamt ansvar
De allra flesta av oss är vana vid att samhällets service och tjänster nästan alltid fungerar. Sverige är också tryggare än många andra länder. Men det finns hot mot vår säkerhet och självständighet. Om du är förberedd bidrar du till att vi bättre klarar en svår påfrestning. Ett varmare klimat gör att stormar, översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Oroligheter i omvärlden kan påverka importen och ge brist på livsmedel och mediciner. En allvarlig smitta med många sjuka kan ge brist på personal i viktiga verksamheter. Störningar i it-system kan påverka elförsörjningen. Vi på kommunen ansvarar för att bland annat vattenförsörjning, äldreomsorg, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Men du behöver också förbereda dig på att kunna hantera en besvärlig situation, oavsett vad som har orsakat den.
Här hittar du tips på hur du kan förbereda dig hemberedskap
Kommentera