titelbild

Kommunarkivet

Arkiven är vårt gemensamma minne, men vad vore ett minne utan människor som minns eller på något sätt berörs av dess innehåll. Syftet med att spara dokument och bilder är inte att de ska stå och samla damm i kommunarkivets hyllor, tvärtom är det till för att användas.

Besök oss på arkivet

Arkivhusets kontor är vanligtvis öppet vardagar 9-16. Boka gärna en tid för besök via e-post eller telefon så att vi kan förbereda det du vill titta på i arkivet. 

Överlämna arkiv

I mån av plats kan föreningar och företag med flera överlämna sina arkiv hos kommunarkivet. Arkiven ska ha lokal anknytning och vara kulturhistoriskt intressanta för framtiden. Idag förvaras och vårdas drygt 60 enskilda arkiv i kommunarkivet.

Ta kontakt med oss så diskuterar vi förutsättningarna för ditt/ert arkiv.

Lämna bilder

I kommunarkivet förvaras negativ och foton av lokalhistoriskt värde. Om du har en samling i din ägo som du inte vet vad du ska göra med, så vänd dig till oss. Det finns möjlighet att överlämna glasnegativ, övriga negativ och pappersbilder till arkivet.I mån av tid kan vi hjälpa dig med att skanna dina bilder och negativ. Syftet med denna bildhantering är att dokumentera bilden och samla information om vad den föreställer för framtiden.

Aktuella utställningar

  • Utställningen ”Älskade Ljungby” öppnar i Arkivhusets tingssal, Storgatan 26 under Ljungbydagarna 2022. Följ med Arkivhusets egen fotograf Elena Bakeeva på sin färd med kameran genom Ljungby, såväl stad som landsbygd.
  • Vill du se äldre Ljungbybilder så ta en promenad till Hemtex före detta butikslokal på Eskilsgatan 7B. Arkivhuset visar historiska bilder i skyltfönstren från kvarteren Myran och Stjärnan. Bland annat kan du se bilder på Ägglådefabriken, småstadsbebyggelsen innan stadsbranden 1953 och den nya stadskärnan som växte fram i slutet av 1950-60-talen.
  • Ett annat tips är att besöka kommunens äldreboenden Brunnsgården och Ljungsätra som båda visar utställningen ”Våra liv” med bilder från Arkivhuset.

Öppettider för utställningen

”Älskade Ljungby” under Ljungbydagarna, vecka 33: måndag-fredag kl. 10-18

Vecka 34 och framåt: måndag till fredag kl. 10-16 (med reservation för bokningar av tingssalen). Håll utkik efter Arkivhusets trottoarpratare som signalerar att utställningen är öppen. Välkommen!

Vi söker dina minnen!

Nu vill vi utöka kommunarkivets minnesbank med din berättelse. Det kan handla om din familjs historia, ditt första jobb, den bästa konserten, det roligaste cirkusminnet eller kanske när du träffade en kändis. Faktiskt kan det handla om precis vad som helst!

Du kan lämna ditt bidrag direkt, eller ställa frågor, på e-post till arkivet@ljungby.se. Du kan också lämna in per post till Kommunarkivet, Olofsgatan 9, 341 83 Ljungby.

När du skickar dina berättelser och bilder till oss godkänner du samtidigt att kommunarkivet får arkivera och använda ditt material vid kommande utställningsverksamhet och- eller på arkivets blogg och webbplats.

Kontakt

Kommentera