titelbild

Kommunarkivet / Arkivhuset

Arkiven är vårt gemensamma minne och kulturarv, men vad vore dessa minnen utan människor som minns eller på något sätt berörs av dess innehåll. Syftet med att spara dokument och bilder är inte att de ska stå och samla damm i arkivets hyllor. Tvärtom är det till för att användas för att ge kunskap, integration och förståelse för hur det förflutna påverkar nutiden och tillsammans formar framtiden.

Ljungby kommuns arkiv består av två verksamheter. Grunduppdraget är att sköta Ljungby kommuns arkivbildning.

Läs mer om detta på sidan Kommunarkivets arbete.

Ett unikt arkiv i Arkivhuset

Kommunarkivets andra verksamhet arbetar efter den egna Ljungbymodellen och finns i Arkivhuset på Storgatan 26 i Ljungby. Ljungbymodellen innebär att du bjuds på en utåtriktad och insamlande arkivverksamhet som tar vara på folkets gemensamma minne och kulturarv. På detta sätt skapar vi tillsammans ett unikt forskarvänligt arkiv som kan ge kunskap och skapa integration på en mängd olika sätt.

Arkivhusets kontor är vanligtvis öppet vardagar 9-16. Boka gärna en tid via e-post eller telefon så att vi kan förbereda ditt besök.

Berätta din historia!

Alla människor – unga eller gamla bär på en unik historia värd att dokumentera. Arkivhuset dokumenterar gärna din berättelse för att skapa en så mångfacetterad bild av Ljungby kommun som möjligt. Du kan berätta om dig själv, en annan person eller något annat du vill delge för framtiden. Själva dokumentationen kan göras genom att vi intervjuar dig eller att du lämnar in en text. Det går också bra att komplettera berättelsen med bilder med mera med anknytning till innehållet.

Tveka inte att höra av dig!

Dokumentera nutiden i bild

Att titta på historiska bilder är ett stort nöje och ger mycket kunskap i sig. Kan man dessutom jämföra bilder tagna på samma plats i olika tidsepoker ökar bildernas värde och betydelse ännu mer. Det är därför mycket viktigt att dokumentera även nutiden i bild.
Arkivhuset tar emot dina nutidsbilder med lokal anknytning för arkivering. Vi tar också gärna emot dina tips på platser eller händelser som arkivets egen fotograf kan besöka för att dokumentera i bild.

Överlämna arkiv

I mån av plats kan föreningar och företag med flera överlämna sina arkiv till Arkivhuset. Arkiven ska ha lokal anknytning och/eller vara kulturhistoriskt intressanta för framtiden. Idag förvaras och vårdas omkring 300 enskilda arkiv i Arkivhuset.

Ta kontakt med oss så diskuterar vi förutsättningarna för ditt/ert arkiv.

Lämna bilder

I kommunarkivet förvaras negativ och foton av lokalhistoriskt värde. Om du har en samling i din ägo som du inte vet vad du ska göra med, så vänd dig till oss. Det finns möjlighet att överlämna glasnegativ, övriga negativ och pappersbilder till arkivet. Arkivets mål är att på sikt digitalisera alla lokalhistoriskt intressanta bilder/negativ som finns i samlingarna. Vill du inte överlämna bilder och negativ så kan du låna ut dem till arkivet som skannar och bevarar de digitala bilderna som på så sätt blir de en del av vårt gemensamma kulturarv.

Aktuella utställningar

Konstnärsliv, landsbygdsliv och Sveriges största klippare

Följ med ut på en sällsam resa med berättelser om landsbygdsliv under krigsåren, ett konstnärsliv skildrat genom makarna Ingrid och Ronald Miller bilder och ord och sist men inte minst en presentation av Bertil Nyberg – Sveriges störste tidningsklippare. Dessutom visas filmen ”Den sista Björnjakten” med en del lokalt kända skådespelare och en Ljungbyfilm från 1937 filmad av Gunnar Ahlberg med vyer från Märta Ljungbergsvägen, Ljungsjön med mera.

Utställningen visas i Arkivhusets tingssal på Storgatan 26 i Ljungby.

Öppettiderna är vanligtvis vardagar kl. 10-16 (med reservation för bokningar av tingssalen). Håll utkik efter Arkivhusets trottoarpratare som signalerar att utställningen är öppen. Välkommen!

"Våra liv" på Brunnsgården och Ljungsätra

Ett annat tips är att besöka kommunens äldreboenden Brunnsgården och Ljungsätra som båda visar utställningen ”Våra liv” med bilder från Arkivhuset. En pedagogisk utställning som knyter an till de boendes liv, arbetsliv, fritid och traditioner och på så sätt skapar trygghet och samhörighet. På teatern Grand kan du se en fast utställning med bilder från Arkivhuset, denna gång med bilder på husets föreställningar med mera genom tiderna.

Äldre Ljungbybilder visas

Arkivhuset har oftast tillfälliga utställningar på stan eller i andra lokaler runt om i kommunen. Här uppdaterar vi om var, när och hur du kan se våra bilder nästa gång det blir aktuellt.

 

Kontakt

Kommentera