titelbild

Maarten flyttade från trångbodda Holland till luftiga Ljungby

Vad får två unga holländare att flytta till Sverige och Ljungby och börja jobba på Ljungby kommun? Maarten Collee, idrottslärare på Astradskolan, berättar varför han och hustrun valde att packa och flytta utomlands. Till Ljungby.

Maarten Collee är idrottslärare på Astradskolan. Han har lämnat storstaden Rotterdam i Holland med 500 000 invånare, för småstaden Ljungby i Sverige. Både han och hustrun Jacoline Collee - van Beek, fick upp ögonen för Ljungby kommun som arbetsgivare, via en emigrationsmässa i Holland.
- Ljungby har allt man behöver i vardagen. Är det något man saknar, så får man helt enkelt åka till någon annan stad och köpa det, säger Maarten.

För Maarten och Jacoline var det känslan av äventyr som fick dem att packa ihop sitt hem, säga upp sina jobb och flytta utomlands. De antog erbjudandet att börja jobba hos Ljungby kommun. Han som idrottslärare och hon som undersköterska.
- Vi hade funderat på att bo i något annat land. Vi funderade på Kanada, USA eller Skandinavien.
- Vi visste att det var mycket natur och skog i Sverige och mindre folk och mer utrymme. Det är stor skillnad. I Holland är det svårt att hitta en plats där det är tyst. Där hör man nästan alltid ljudet från bilar, ett flygplan eller människor som pratar. Men här kan man verkligen njuta av tystnaden, säger Maarten.

Jobbmässa i Holland

Alltihop började med att de träffade representanter från Ljungby kommun på en jobbmässa i Holland. I maj 2019 kom Maarten och Jacoline till Ljungby som gäster. De visades runt av bland andra Ljungby kommuns näringslivschef.
De funderade ett slag och diskuterade med sina vänner och familjer och kom fram till att, "varför inte?" Varför skulle de inte prova på att bo i ett annat land under en period. Nu när de är unga och inte har något som binder dem för hårt till en speciell plats.
- Vi har ganska nära hem. Och våra familjer kan komma hit och hälsa på. Så vi kan ju ses även om vi bor här, resonerar Maarten.

Älskar vinter

De har bestämt sig för att ge det här äventyret två år. Sedan ska de utvärdera och bestämma sig för om de ska fortsätta bo i Sverige. Vid det laget lär de kunna prata svenska också.
Maarten och Jacoline jobbar på i sitt nya land i sin nya stad Ljungby. 
- Ljungby har allt man behöver i vardagen. Är det något man saknar, så får man helt enkelt åka till någon annan stad och köpa det.
De tänker passa på att se sig omkring. De vill ut i naturen och de vill verkligen åka skidor.
- Vi älskar vinter. Vi längtar efter snö. Och skidbackar. I Holland är det precis platt överallt.
De kommer att utforska sitt nya land allt mer. Till sin hjälp i introduktionen har de ett holländskt par som har bott här i sju år.

Kommentera