titelbild

Daniel vann tid när han flyttade till Ljungby

I småstaden vinner man tid och blir ”någon”. Daniel Hofmann flyttade från bruset i storstan till lugnet i småstan. Det han och familjen har vunnit på det är framför allt tid. Bor man i Ljungby får man tid över till det som känns viktigt i livet i stället för att lägga tid på att transportera sig. - Jag tycker att de som stannar kvar i Ljungby ska känna stolthet över sin stad. Och de som har flyttat ska veta att de behövs här. Här hemma finns det jobb och er stad behöver er!

Han är Uppsalabon som har flyttat runt i livet och till slut landade i Ljungby och Hamneda. Redan innan Daniel och frun Emma fick första barnet, började han fundera över om de inte skulle ta och flytta till Emmas hemort Ljungby.

- Då bodde vi på söder i Stockholm. Men jag hade delar av min familj på Södermalm och resten norr om stan. Så det kunde ta 1,5 timme att ta sig med bil från den ena änden till den andra för att träffas. All denna tid man lägger på att transportera sig i storstan, den vill jag lägga på min familj, säger Daniel.

Daniel Hofmann jobbar som ungdomskoordinator på Ljungby kommun. Det har han gjort sedan 2017 då flyttlasset gick till Ljungby. Först bodde familjen inne i Ljungby, men sedan bestämde sig Daniel och Emma för att köpa hus i Hamneda.

- Där hittade vi vårt drömhus med stor trädgård. Där har vi också nära till Emmas släktingar.

Lägre bostadspriser

Det är flera saker som Daniel värdesätter i småstaden Ljungby jämfört med att bo i en storstad. Att man vinner tid är det främsta. Men man vinner också ekonomiskt på det eftersom bostäderna är billigare här.

- Det är dessutom lägre bostadspriser på landsbygden än inne i Ljungby, säger Daniel.
Det enda han egentligen saknar, är utbudet i storstaden.

- I Stockholm finns ju allt. Det fanns till exempel många kulturella evenemang jag kunde gå gratis på som pappaledig. Men – utbudet i småstaden räcker ändå, och här är så nära till allt.

Att bo i Ljungby gör dessutom att flera storstäder kommer närmare, konstaterar Daniel.

- Ja, här har vi ju nära till Malmö, Köpenhamn, Linköping och Göteborg till exempel. Bor man i Stockholm så blir det mest Stockholm och inget annat. Så på det sättet blir utbudet faktiskt större här.

Dessutom gillar Daniel att Ljungby är lagom stort.

- Det gör att det blir begripligt för mig. Här förstår man sammanhangen enklare. Man får snabbt koll på var folk jobbar och vilka kontakter som hänger ihop till exempel i föreningar och företag.

- Och när man går på stan i Stockholm, då är man ingen. Här är jag någon. Det gillar jag.

Daniel trivs också med att naturen finns inpå knutarna. Inte bara i Hamneda, utan i hela kommunen.

- Här är det enkelt att ha båt eller att snabbt ta sig ut till en sjö och fiska.

Känn stolthet

- Vi borde hylla dem som stannar kvar, för det är ju de som ser till att det rullar på i Ljungby. Det är de som jobbar här och som skapar jobb. Så jag tycker att de ska sträcka på sig och känna stolthet över sin stad. 

De som har flyttat från Ljungby för att plugga eller jobba, det borde överväga att komma tillbaka, tycker han.

- Er stad behöver er! Många unga utflyttade tror att de inte är behövda i Ljungby, men det är helt fel. Ni behövs så kom tillbaka!

Daniel Hofmann trivs med sitt jobb, sin nya kommun och sitt nya nätverk. Och han trivs verkligen med att bo en bit utan för Ljungbys stadskärna.

- Det är så skönt att åka hem och lämna stan när arbetsdagen är slut. Då kan jag gå in i papparollen och koppla bort jobbet. Här i Ljungby har jag tid för barnen nu när de är små. Det hade aldrig gått i Stockholm att få den tiden.

Kommentera