titelbild

Håll Sverige rent

Varje år deltar Ljungby kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp. Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad.

Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Håll Sverige Rent-dagen 

Självklart är Ljungby med och bidrar till att hålla Sverige rent. Du bestämmer var du plockar. Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!

Så här funkar det 

 • Anmäl dig här. Det tar 30 sekunder!
 • Den 19 september mellan klockan 13 och 14 går vi ut och plockar allt skräp vi ser (om tiden inte passar så går det självklart bra att plocka när som helst)
 • Posta gärna en bild på Instagram och tagga den med #helasverigeplockarskräp och #hållsverigerent
 • Gå in på hållsverigerent.se och rapportera hur mycket du plockade! 

Gratis skräpplockarpaket till alla anmälda 

När du anmält dig kan du beställa ett gratis skräpplockarpaket som gör dig till en proffsig skräpplockare!

Så här beställer du skräpplockarpaket: 

 1. Efter att du anmält dig får du ett mejl till din mejladress inom 24 timmar. I det mejlet finns en rabattkod som du kan använda för att beställa ett gratis skräpplockarpaket genom Håll Sverige Rent.
 2. Gå till Håll Sverige Rents webbshop och välj det skräpplockarpaket som passar dig bäst.
 3. I kassan finns sedan en ruta där det står "rabatt". Fyll i koden där.

Färdigt! Paketet levereras till dig inom 7-10 dagar. Skräpet kan du sortera och lämna till Bredemad eller närmaste Återvinningsstation.

Du kan läsa mer på Håll Sverige Rents webbplats 

Tack till alla som deltog i skräpplockardagarna våren 2020 

På vårens skräpplockardag vad det hela 1 057 deltagare från skolor och förskolor i Ljungby kommun som engagerade sig! I hela landet var det över 700 000 deltagare.

Håll Sverige Rents kampanj är inte främst en städinsats utan ett sätt att visa barn och vuxna att det är fel att skräpa ner. Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad.

Tillsammans håller vi naturen ren!

Ska du ut i naturen i sommar? Här tips om hur du packar för en skräpfri upplevelse och bara lämnar dina fotavtryck kvar i naturen.    

Det är viktigt att arbeta mot nedskräpning

Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än man först tänker sig:

 • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
 • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning kan även innebära indirekta kostnader då fastigheter förlorar i värde och då exempelvis turismen påverkas negativt.
 • Nedskräpning skapar även otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.
 • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – helt enkelt ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas. Skräp är resurser som inte går att återvinna om de hamnar på fel ställe.

Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil.

Ett skräpfritt samhälle är helt enkelt grunden för ett hållbart samhälle.

Håll Sverige Rent-kommun

Håll Sverige Rent-kommun är ett nätverk för ett skräpfritt Sverige. Ett medlemskap i nätverket Håll Sverige Rent-kommun ger stöd i vårt lokala arbete mot nedskräpning och visar samtidigt att Ljungby kommun på ett aktivt sätt arbetar för en skräpfri kommun.

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar. Arbetet finansieras genom insamlingar och bidrag från företag och andra organisationer.

Strömmar av plast

Kontakt

Kommentera