titelbild

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, SA, är ett högskoleförberedande program. Om du är nyfiken på världen, samhället och människan, har ett intresse för att diskutera och vill lära dig om språk och om medier, information och kommunikation - då ska du välja SA. Det förutsätts att du tar egna initiativ och ansvar för dina studier. En högskoleförberedande examen från SA ger dig en bred och bra grund med stora möjligheter till framtida studier både i Sverige och utomlands.

Det här lär du dig på programmet

Här är människan, samhället, kommunikation och media i fokus. Du lär dig om olika samhällsstrukturer, samhällsfunktioner, hur människa och samhälle ska fungera tillsammans. Vi går in på demokrati, etik, kommunikation, genus och miljö. Vi studerar samhället utifrån olika perspektiv: makt, ekonomiska, politiska och historiska. Här får du nya utmaningar och kan fördjupa dig i intressanta samhällsfrågor.

Du lär dig producera budskap och presentationer med modern teknik och interaktiva medier.
På SA utvecklar du ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt. Du lär dig formulera och utreda frågeställningar, använda teorier och metoder och diskutera möjliga lösningar på samhällsvetenskapliga problem. Dessutom utvecklar du ditt språk, både i svenska och i engelska. Det här har du stor nytta av när du kommer ut i högskolans och universitetens värld.

Så här arbetar vi

Vi har god kontakt med olika samhällsfunktioner och näringslivet, både lokalt och nationellt. Därför erbjuder vi dig verklighetsförankrade studier. Du har dessutom möjlighet att delta i studiebesök, FN-rollspel och diskutera med inbjudna föreläsare.

Så här är programmet uppbyggt 

På Sunnerbogymnasiet finns två inriktningar:

  • Beteendevetenskap
  • Samhällsvetenskap 

UF- Ung företagsamhet

Som elev på programmet har du möjlighet att starta ett UF-företag. Finns möjlighet att starta ett UF-företag inom många olika områden. Tidigare elever har drivit företag med tillverkning av almanackor, spel och bakverk, drivit reseföretag och ordnat föreläsningar. Du kan också producera webbsidor och böcker.

Framtiden

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. 

Kontakt

  • Studie- och yrkesvägledare BA, EE, FT och SA
  • Jim Malmström
  • Mobil: 0733-75 40 32

Kommentera